Šport > Moto športi
13 ogledov

5 krogov pred ciljem Seb premagan!

Lewis Hamilton (McLaren)
1/40
Žurnal24 main
Vodilni v skupnem seštevku Sebastian Vettel (Red Bull) je tvegal s postankom manj, a se mu ni izšlo. Lewis Hamilton (McLaren) ga je za svojo prvo letošnjo zmago prehitel pet krogov pred karirasto zastavico.

Lewis Hamilton (McLaren) je po kvalifikacijah obljubil, da ima taktičen načrt, da je privarčeval pnevmatike za dirko in tako lahko ogrozi tretjo zmago Sebastiana Vettla (Red Bull) na tretji dirki sezone. In res mu je uspelo! Od prvega do zadnjega kroga je vozil na limitu, brez napake, pnevmatike je zamenjal trikrat in vsega pet krogov pred karirasto zastavico ujel in prehitel vodilnega v skupnem seštevku. In slednji je imel postanek manj! Nemec je tvegal zadnjih 25 krogov s tršimi pnevmatikami, a se mu ni izšlo. Britanec je bil tudi sekundo na krog hitrejši in po 56 krogih se je veselil svoje prve zmage letos in že 15. v karieri. Vettel krivde ni zvalil le na pnevmatike, ampak tudi na težave s Kersom in radijsko zvezo z ekipo, ki je odpovedala in tako niso mogli komunicirati. Da pa ima Red Bull vendarle še naprej najhitrejši dirkalnik, je s tretjim mestom dokazal Mark Webber. Startal je kot 18., bil na enaki taktiki kot Hamilton, a z najhitrejšimi krogi v zaključku VN na stezi opravil s četrtim Jensonom Buttnom (McLaren) in petim Nicom Rosbergom (Mercedes). Slednji je najlepše presenečenje VN KItajske, saj se mu je celo nasmihala zmaga, nakar so ga v zadnjih 10 krogih prehiteli Webber in dirkača McLarna.

"Navdušen sem! Zdi se, da že dolgo nisem sedel na tem mestu," je v prvi izjavi na novinarski konferenci po dirki dejal zmagovalec Hamilton, ki je imel 20 minut pred startom še težavo s puščanjem goriva iz dirkalnika, a so mehaniki okvaro odpravili v zadnji minuti. "Sem ponosen in hvaležen za trdo delo, ki ga vlaga ekipa. Še naprej bom pritiskal, da bi čim večkrat ponovili ta dosežek. Danes se je strategija, ki smo si jo zastavili že na kvalifikacijah, obrestovala." Vettel je priznal napako s postanki: "Očitno smo želeli preveč z le dvema postankoma. Srednji del dirke bi moral dlje ostati na stezi, tako pa je bil zadnji predolg in Lewis se je bližal in bližal. Ni bilo smisla, da bi se mu bolj upiral. Naredili smo nekaj napak in imeli nekaj težav, a smo vseeno lahko zadovoljni."

Skupni seštevek po tretji dirki sezone 2011:
Dirkači
1. S. Vettel 68 točk
2. L. Hamilton 47
3. J. Button 38
4. M. Webber 37
5. F. Alonso 26
6. F. Massa 24
7. V. Petrov 17
8. N. Heidfeld 15
9. N. Rosberg 10
10. K. Kobajaši 7
Moštva
1. Red Bull Renault 105 točk
2. McLaren Mercedes 85
3. Ferrari 50
4. Renault 32
5. Mercedes 16
6. Sauber Ferrari 7

S taktiko dveh postankov je tvegal tudi Ferrari. Izšla se je le Felipeju Massi, ki je bil po tretjem postanku srebrnih celo drugi (le za Vettlom), a so ga ob koncu le-ti prehiteli in moral se je zadovoljiti s šestim mestom. Pa vendarle: končal je kar 15 sekund pred ekipnim kolegom Fernandom Alonsom. Z osmim mestom je eno svojih boljših dirk po vrnitvi odpeljal Michael Schumacher (Mercedes), ki je prikazal več lepih prehitevalnih manevrov (ja, tudi tokrat prehitevanj ni manjkalo, jih je sploh kdo uspel šteti do konca?!). Dve tolažilni točki je za deveto mesto dobil Vitalij Petrov, potem ko je bil Renault vso dirko povsem nekonkurenčen (tretji na prejšnji dirki Nick Heidfeld je bil tako šele 12.).

Za razliko od uvodnih dveh dirk, ki ju je Vettel dobil z vodstvom od starta do cilja, je bilo to nedeljo v Šanghaju že po startu jasno, da temu ne bo še enkrat tako. V tretjem poskusu Nemcu namreč ni uspelo ubraniti prvega startnega mesta. Dirkača McLarna sta na startu izstrelila mimo aktualnega prvaka, malo je manjkalo in prehitel bi ga tudi Rosberg. Sledilo je dirkanje na limitu, prvi trije so si izmenjavali najhitrejše kroge na dirki in do prvih postankov so bili Button, Hamilton in Vettel v razmaku vsega dveh sekund. Rosberg, Massa in Alonso pa so za njimi zaostajali štiri sekunde. Sledila je taktična igra in številna prehitevanja na stezi in v času postankov. Dirka je imela vse, kar si lahko želimo, tudi en sila nenavaden dogodek: Button je ob prvem postanku namesto na svoje mesto v boksih zapeljal na Red Bullovo!? Še ena dirka torej za najvišjo oceno. Naslednja, VN Turčije, na azijski strani Istanbula, zdaj sledi čez tri tedne.

VN Kitajske, Šanghaj, končni vrstni red:

1. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes)
2. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) +5,1
3. Mark Webber (Red Bull Renault) +7,5

4. Jenson Button (McLaren Mercedes) +10,0
5. Nico Rosberg (Mercedes) +13,4
6. Felipe Massa (Ferrari) +15,8
7. Fernando Alonso (Ferrari) +30,6
8. Michael Schumacher (Mercedes) +31,0
9. Vitalij Petrov (Renault) +57,4
10. Kamui Kobajaši (Sauber) +63,2
11. Paul di Resta (Force India Mercedes) +68,7
12. Nick Heidfeld (Renault) +72,7
13. Rubens Barrichello (Williams Cosworth) +90,1
14. Sebastien Buemi (Toro Rosso Cosworth) +90,6
15. Adrian Sutil (Force India Mercedes) +1 krog
16. Haikki Kovalainen (Lotus Renault) +1 krog
17. Sergio Perez (Sauber Ferrari) +1 krog
18. Pastor Maldonado (Williams Cosworth) +1 krog
19. Jarno Trulli (Lotus Renault) +1 krog
20. Jerome d'Abrosio (Virgin Cosworth) +2 kroga
21. Timo Glock (Virgin Cosworth) +2 kroga
22. Vitantonio Liuzzi (Hispania Cosworth) +2 kroga
23. Narain Karthikejan (Hispania Cosworth) +2 kroga
Odstopil: J. Alguersuari (Toro Rosso Ferrari)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.