Šport > Moto športi
33 ogledov

50. zmaga kariere za Marqueza

Mark Marquez, VN Japonske EPA
Španski dirkač Mark Marquez je s prvim mestom na dirki za veliko nagrado Avstralije na dirkališču Phillip Island praznoval že svojo 50. zmago v karieri.

Mark Marquez je zmagovalec motociklističnega svetovnega prvenstva za veliko nagrado Avstralije v najmočnejšem razredu MotoGP. Španski dirkač Repsol Honde je bil v zadnjem krogu na dirkališču Phillip Island hitrejši od rojaka Jorgeja Lorenza (Yamaha), tretje mesto je pripadlo Italijanu Andrei Iannoneju (Ducati).

Italijan Valentino Rossi (Yamaha) je končal na četrtem mestu in ubranil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva.

Drugouvrščeni Lorenzo za Rossijem zaostaja le še 11 točk, Marquez na tretjem mestu razvrstitve prvenstva za vodilnim italijanskim dirkačem zaostaja 74 točk.

Na eni najbolj dramatičnih in spektakularnih dirk letošnjega prvenstva v najmočnejšem motociklističnem prvenstvu si je 22-letni Marquez privozil 50. karierno zmago v svetovnem prvenstvu v različnih razredih, od tega 24. v razredu MotoGP. Na dirkališču Phillip Island pred današnjo veličastno predstavo še ni stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Marquez je bil najhitrejši že v kvalifikacijah. Prvega startnega mesta sicer ni najbolje izkoristil in se je spustil v oster boj z Iannonejem in Lorenzom ter Rossijem. Najboljše je prihranil prav za konec, z najverjetneje najbolje odvoženim finalnim krogom v svoji karieri, ko je z rekordom steze prehitel starejšega rojaka Lorenza za veliko zmago.

"Danes sem se počutil zelo močnega, a so bili dobri tudi Valentino, Andrea in Jorge, ki se je odlepil in ustvaril precejšnjo vrzel. Pognal sem se za Jorgejem, a sem pri tem nekoliko skuril sprednjo pnevmatiko, zato sem moral upočasniti, da bi se pnevmatika nekoliko shladila. Pred začetkom zadnjih treh krogov sem si rekel: "Okej, pritisni". Andrea in Valentino sta me prehitela, v zadnjem krogu pa sem se pognal do konca. Nisem pričakoval, da bom prehitel Jorgeja in sem zelo vesel te zmage, za katero sem se res zelo trudil," je bil zadovoljen Marquez, ki je lani v Avstraliji odstopil, pred dvema letoma pa je bil diskvalificiran.

Do konca sezone sta na koledarju še preizkušnji v Maleziji in Španiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.