Šport > Moto športi
16 ogledov

Alonso 1. Res tako dober? "Prezgodaj!"

Fernando Alonso (Ferrari)
1/15
Žurnal24 main
Drugi testni dan v sezoni 2011 sta bila razred zase Fernando Alonso (Ferrari) in Sebastian Vettel (Red Bull). A podprvak svari: "V tej fazi je še prezgodaj govoriti, kako konkurenčen je dirkalnik."
Vse bolj previdni so pri Mercedesu, potem ko je imel Nico Rosberg v torek težave s hidravliko, več drugih manjših se je pojavljajo v sredo. "Danes sem pritiskal do konca, a so se pojavljale težave, ki jih bo treba odpraviti. Pogosto Kers in zadnje krilce nista delovala in to je vplivalo na čase," razlaga Rosberg, ki pa je že bolj domač z novimi nalogami. "Naučil sem se, kako deluje Kers. Res so vsi ti gumbi zapleteni, a s časom se bodo vsi navadili."

Testiranja realne slike razmerij moči v novi sezoni še ne bodo pokazala, pa vendarle se zdi, da velikih premikov v primerjavi z lansko sezono ne bo. V sredo sta bila tako razred zase lani najboljša: prvak Sebastian Vettel (Red Bull) tri desetinke za podprvakom Fernandom Alonsom (Ferrari). Sekundo za najhitrejšim je bil še s starim dirkalnikom Lewis Hamilton (McLaren), nakar sta z novima sledila Robert Kubica (Renault) in Nico Rosberg (Mercedes). Več kot 100 odpeljalnih krogov Alonsa in Kubice je za nov dirkalnik lep dosežek, tudi Red Bullova dirkača nista imela težav. Malezijski Lotus, ki se je šopiril s skokom med boljše ekipe in je v Valencii ukradel veliko medijske pozornosti, za zdaj ne upravičuje visokih pričakovanj: Heikki Kovalainen je zaradi težav s krmiljenjem dirkalnika naredil le 15 krogov in bil več kot sedem sekund za Alonsom.

Že poznate nove dirkalnike? Renault je denimo v povsem novih barvah (v Lotusovih). Poglejte jih v galeriji drugega tesnega dne.

Da teh časov ne gre jemati preveč resno, ne nadzadnje se dirkači prilagajajo predvsem na spremembe (Kers, premična zadnja krilca, pnevmatike Pirelli …), poudarja tudi najhitrejši po dveh dneh testiranj, Alonso: "V tej fazi je še prezgodaj govoriti, kako konkurenčen je dirkalnik. Prej smo imeli manjše rezervoarje za gorivo in smo vsi dirkali s podobno količino, zdaj je drugače. Danes se lahko primerjamo le z ekipnim kolegom." O občutkih z novim dirkalnikom nato Španec pove: "Prioriteta je, da smo naredili veliko kilometrov. Predvsem se privajam na premično zadnje krilce, ki je za vse nekaj novega. Kar težko ga je aktivirati in spet izključiti pred zavojem, in zato bo treba kar nekaj treninga. Enako velja za Kers. S temi dodatnimi gumbi potrebujemo čas."

Ta četrtek je zadnji testni dan v Valencii, nato se bodo ekipe za en teden zaprle v tovarne in se na asfalt vrnile 10. februarja v Jerezu. Še prej, ta petek v Berlinu, pa sledi predstavitev novega McLaren Mercedesa.

Testiranja, drugi dan, Valencia:

1. Fernando Alonso (Ferrari) 1:13,307
2. Sebastian Vettel  (Red Bull Renault) +0,307
3. Paul Di Resta  (Force India Mercedes)* +0,537
4. Lewis Hamilton  (McLaren Mercedes)* +1,046
5. Robert Kubica  (Renault) +1,105
6. Nico Rosberg  (Mercedes) +1,338
7. Timo Glock  (Virgin Cosworth)* +2,101
8. Rubens Barrichello  (Williams Cosworth)  +2,716
9. Sergio Perez  (Sauber Ferrari)  +2,891
10. Pastor Maldonado (Williams Cosworth) +2,959
11. Sebastian Buemi  (Toro Rosso Ferrari)  +3,052
12. Jaime Alguersuari  (Toro Rosso Ferrari)  +3,167
13. Mark Webber  (Red Bull Renault) +4,058
14. Narain Karthikejan  (Hispania Cosworth)*  +1,165
15. Heikki Kovalainen  (Lotus Renault) +7,342

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.