Šport > Moto športi
22 ogledov

Alonso 67 tisočink pred Vettlom!

Fernando Alonso ferrari
1/25
Žurnal24 main
Sebastian Vettel (Red Bull) je bil na kvalifikacijah za VN Singapurja premagan. Za 20. pole position v karieri je 67 tisočink hitrejši čas odpeljal Fernando Alonso (Ferrari). Felipe Massa (Ferrari) zadnji.
Spektakularna nočna kulisa v Singapurju - poglejte foto utrinke s kvalifikacij! Ne pozabite, da bo dirka v nedeljo ob 14.00. S komentarjem jo bomo v živo spremljali tudi na zurnal24.si.

Do pred 14 dni Ferrari ni bil na prvem startnem mestu 30 VN zapored, nato pa je Fernando Alonso v Monzi le dosegel pole position. Zdaj je to ponovil na kvalifikacijah za VN Singapurja. Dosežek je vreden še toliko več, ker sta si stezi tako zelo različni, in ker je bil Sebastian Vettel (Red Bull) na prostih treningih razred zase. Če je bil mladi Nemec prej šest desetink pred vsemi, ga je dvakratni prvak v bitki za pole premagal za vsega 67 tisočink. V drugi startni vrsti bosta 15. dirko sezone 2010 začela dirkača McLaren Mercedesa - Lewis Hamilton pred Jensonom Buttnom. Vodilni v skupnem seštevku pred zadnjimi petimi dirkami Mark Webber (Red Bull) je dosegel peti čas kvalifikacij (šest desetink za ekipnim kolegom).

Za malo sem zrešil pole. Moral bi biti prvi. Imel sem nekaj težav s prometom. A pomembna bo dirka in drugi startni položaj tudi ni slab.
Sebastian Vettel

"Dirka bo težka, a sem v najboljšem izhodišču. Pole je prednost tako v suhem kot na mokrem," je v prvi izjavi dejal Alonso, ki se ne boji možnosti dežja tekom dirke. "Če bo dež, bo pač treba preživeti. Hiter bom na suhem ali mokrem in tako nimam nobenih skrbi." Najlepše presenečenje uradnega treninga je s šestim mestom pripravil veteran Rubens Barrichello (Williams), ki je kot zadnji za Alonsom zaostal manj kot sekundo. Drugi veteran Michael Schumacher (Mercedes) je bil deveti najhitrejši. Pred njim bosta na startu tretje nočne dirke še Nico Rosberg (Mercedes) in Robert Kubica (Renault). Edini, ki je v finalnem delu kvalifikacij ostal za sedemkratnim prvakom, je bil Kamui Kobajaši (Sauber).

Alonso se je pred 15. dirko šel matematika. "Webber ima po 14 dirkah 187 točk, kar pomeni povprečno 14 točk na VN. To pomeni, da bi bilo pet tretjih mest na zadnjih petih dirkah več od povprečja. Pet stopničk bo torej dobrih za prvaka, en sam odstop pa pomeni slovo od naslova prvaka."

Felipe Massa (Ferrari) je osmoljenec kvalifikacij, potem ko ga je že v 10. minuti prvega dela izdal dirkalnik in je obstal sredi zavoja. Startal bo povsem zadnji (za dirkači Hispanie, Lotusa in Virgina). Da Red Bulla morda le nista razred zase je z najhitrejšim časom tega dela kvalifikacij pokazal Alonso. Španec je bil v drugem delu nato drugi, a le četrt sekunde za takrat najhitrejšim Vettlom (1:45,561). Ta del kvalifikacij je bil zadnji za dirkače Force Indie, Tora Rossa ter za Nica Hülkenberga (Williams), Vitalija Petrova (Renault) in povratnika v formulo 1 Nicka Heidfelda (Sauber).

Vettel premočan na treningih
1:48,028 je bil čas Sebastiana Vettla (Red Bull) na zadnjem prostem treningu . Le Alonso, Hamilton in Massa so za njim zaostali manj kot sekundo. "Ob koncu treningov je bil Red Bull zelo hiter, hitrejši, kot smo mislili, da bo. Očitno jih bo zelo težko premagati," je po treningih dejal Hamilton, a bil po kvalifikacijah spet bolj optimističen. "Še vedno so nekaj desetink hitrejši, a upam, da bo na kvalifikacijah in dirki drugače," pa o moči bikov pove Alonso. Pet dirk pred koncem sezone je razlika med vodilnim Webbrom in Vettlom 24 točk, a Christian Horner pove: "Še vedno lahko dirkata med sabo. Dokler ne bo eden izločen iz bitke za prvaka, bomo oba obravnavali enako."

VN Singapurja, kvalifikacije (startna mesta):

1. Fernando Alonso (Ferrari)
2. Sebastian Vettel (Red Bull Renault)

3. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes)
4. Jenson Button (McLaren mMercedes)
5. Mark Webber (Red Bull Renault)
6. Rubens Barrichello (Williams Cosworth)
7. Nico Rosberg (Mercedes)
8. Robert Kubica (Renault)
9. Michael Schumacher (Mercedes)
10. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari)
11. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari)
12. Nico Hülkenberg (Williams Cosworth)
13. Vitalij Petrov (Renault)
14. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari)
15. Nick Heidfeld (Sauber Ferrari)
16. Adrian Sutil (Force India Mercedes)
17. Vitantonio Liuzzi (Force India Mercedes)
18. Timo Glock (Virgin Cosworth)
19. Lucas di Grassi (Virgin Cosworth)
20. Jarno Trulli (LotusCosworth)
21. Heikki Kovalainen (Lotus Cosworth)
22. Christian Klien (Hispania Cosworth)
23. Bruno Senna (Hispania Cosworth)
24. Felipe Massa (Ferrari)*
*brez časa zaradi okvare dirkalnika

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.