Šport > Moto športi
14 ogledov

Alonso dvignil moralo v Wokingu

fernando alonso jerez EPA
McLaren z vrnitvijo Fernanda Alonsa ni dobil le vrhunskega dirkača, temveč je dvakratni svetovni prvak poskrbel tudi za dvig motivacije v ekipi iz Wokinga.

Fernando Alonso se je po neuspešnem - v relativnem smislu - obdobju v Maranellu vrnil k McLarnu, kjer je v sezoni 2007 dirkal ob Lewisu Hamiltonu. Dirkača McLarna sta se hitro sporekla o vlogi prvega dirkača, saj je Alonso kot dvakratni branilec naslova pričakoval brezpogojno podporo ekipe in šefa Rona Dennisa, medtem ko so britanski inženirji v enaki meri zaupali v uspeh takrat 22-letnega novinca, ki si je hitro pridobil sloves enega najboljših dirkačev v karavani.

Pregovor pravi, kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima, in nesoglasja v srebrni garaži je takrat s pridom izkoristil Kimi Räikkönen ki je za eno samo točko premagal oba dirkača McLarna in osvojil svoj edini naslov svetovnega prvaka.

Ferrariju predčasno pomahal v slovo

Alonso se je ob izteku lanskega leta vrnil na prizorišče zločina, ki ga je pred leti užaljeno zapustil po eni sami sezoni. V letih 2008 in 2009 je ponovno dirkal za Renault, s katerim je osvojil oba naslova prvaka, nato pa je naslednjih pet sezon preživel pri Ferrariju (2010 - 2014), kjer ni izpolnil zastavljenih ciljev. S poskočnim konjičkom je sezono dvakrat končal na drugem mestu skupnega seštevka in dosegel 11 zmag, a dejstvo je, da si je Španec z najprepoznavnejšo ekipo, v kateri je tako dolgo dominiral Michael Schumacher, želel osvajati naslove.

fernando alonso jerez | Avtor: EPA EPA
Z odhodom najprej Stefana Domenicalija, nato še Marca Mattiaccija, pa glavnega inženirja za razvoj motorjev in predsednika Luce di Montezemola se je podoba Ferrarija in politična klima drastično spremenila. Alonso je izgubil podporo dolgoletnih sodelavcev in se z ekipo dogovoril za predčasno prekinitev sodelovanja, kar mu je prineslo zajetno odškodnino. V zaključku lanske sezone je bilo ogromno špekulacij o njegovi prihodnosti, Španec pa se je poigraval z novinarji in celo priznal, da točno ve, kaj bo počel, vendar tega ne namerava izdati. Po neuradnih podatkih naj bi bile skrivalnice posledica pogajanj s Ferrarijem o višini odškodnine.

McLaren stavi na nekdanja svetovna prvaka

Alonso se je torej vrnil k McLarnu, kjer bo v prihajajoči sezoni dirkal ob Jensonu Buttonu. Nekdanja svetovna prvaka se v Jerezu nista pretirano namučila - Alonso je odpeljal 38, Button pa 41 krogov -, navkljub težavam pa v moštvu prevladuje optimizem. ''Fernando je težko čakal, da bo lahko sedel v dirkalnik, zato so bili to težki dnevi zanj,'' je povedal inženir Matt Morris in dodal: ''Zadovoljen je in kot ekipi nam bo pomagal naprej. Njegova motivacija v garaži, pisarni in simulatorju je izredno visoka. Vse to deluje tudi na nas. Veselim se letošnje sezone.''

Svežine, ki jo je v ekipo iz Wokinga vnesel dvakratni svetovni prvak, je vesel tudi dirkaški direktor Eric Boullier. Francoz je napovedal, da bodo v želji po optimizaciji dirkalnika pošteno zavihali rokave. ''Vsi so zelo predani delu in če lahko karkoli izboljšamo, sem prepričan, da tega ne bomo spregledali,'' je obljubil Boullier.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.