Šport > Moto športi
13 ogledov

Alonso in Massa za preporod Ferrarija

1/17
Žurnal24 main
Enajsto dirko letošnje sezone, Veliko nagrado Nemčije je dobil Fernando Alonso. Na drugem mestu je pristal Felipe Massa, tretje mesto pa je osvojil Sebastian Vettel. Massa Alonsa spustil mimo.

Potem ko si je Vettel na sobotnih kvalifikacijah privozil najboljši štartni položaj, je priborjeno prednost zapravil že na štartu, ko njegov Red Bull ni najbolje speljal. Slab štart Nemca sta izkoristila Ferrarija: po prvem zavoju se je v vodstvu znašel sicer tretji s kvalifikacij, Felipe Massa, tik za njim pa je pristal Fernando Alonso. Vettel je padel na tretje mesto.

 

Vodstvo dirke je ekipo Ferrari kaznovalo z denarno kaznijo v višini 100.000 dolarjev zaradi kršenja pravil, ki prepovedujejo določanje vrstnega reda na dirki. Kljub takšni odločitvi štirih komisarjev pa so izidi ostali nespremenjeni, tako da je zmago obdržal Fernando Alonso pred Felipejem Masso. Poleg denarne kazni bo vodstvo dirke primer predalo v nadaljnjo obravnavo Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA).

Tudi po prvih postankih, ki so večinoma potekali od 13. do 24. kroga, sta na vrhu ostala Ferrarijeva dirkača: Massa je v 21. krogu odbil napad moštvenega kolega in obdržal vodstvo, ki si ga je privozil na samem začetku dirke.

A sicer povsem nezanimiva dirka brez pravih prehitevanj in boja na nož se je začinila v zadnjem delu. Za to so poskrbeli v taboru Ferrarija. V 48. krogu so iz boksov Massi sporočili: ''Fernando je hitrejši kot ti.'' Vse skupaj je izgledalo kot nekakšna koda, kar se je kasneje tudi potrdilo. Massa je že v naslednjem krogu na ravnini Španca spustil mimo, iz boksa pa so mu takoj sporočili: ''Oprosti''.

 

Razlog za takšno potezo gre iskati v tem, da je pred dirko v Hockenheimu Alonso imel 33 točk prednosti pred Brazilcem in ima v boju za naslov svetovnega prvaka nekaj več možnosti.

 

Alonso je v vodstvu varno vozil do konca dirke in si priboril še drugo letošnjo zmago. Tako se je izenačil z Buttnom, Vettlom in Hamiltonom, ki imajo prav tako po dve zmagi!

''To je bila zelo lepa dirka in super rezultat za ekipo Ferrarija. Najboljša novica je konkurenčnost dirkalnika. Vozili smo zelo hitro in končno se je vse izšlo. Sedaj vemo, da nas čaka osem dirk, vsaka izmed njih pa bo majhen finale za našo ekipo,'' je takoj po dirki povedal Alonso. O prehitevanju Masse pa: ''V šestem ovinku sem videl, da Massa vozi nekoliko počasneje in zato sem se odločil, da ga prehitim, na takšni stezi je treba izkoristiti kakršno koli priložnost.''

 

Na drugi strani je Massa na vprašanje, ali bi si zaslužil zmagati odgovoril: ''Mislim, da. Štart mi je zelo dobro uspel, moj ritem s prvimi pnevmatikami je bil zelo dober.'' Besed inženirja Roba Smedleyja pa ni želel pokomentirati: ''Mislim, da mi o tem ni treba povedati nič.''

 

Končni vrstni red VN Nemčije:

 

1. Fernando Alonso (Ferrari) 1:27:38,864

2. Felipe Massa (Ferrari) +4,196

3. Sebastian Vettel (Red Bull) + 5,121

4. Lewis Hamilton (McLaren) + 26,896

5. Jenson Button (McLaren) + 29,682

6. Mark Webber (Red Bull) + 43,606

7. Robert Kubica (Renault) + 1 krog

8. Nico Rosberg (Mercedes) + 1 krog

9. Michael Schumacher (Mercedes) + 1 krog

10. Vitalij Petrov (Renault) + 1 krog

 

Skupni vrstni red (11/19):


1. L. Hamilton     157 točk
2. J. Button     143
3. M. Webber     136
4. S. Vettel     136
5. F. Alonso     123
6. N. Rosberg      94
7. R. Kubica     89
8. F. Massa     85
9. M. Schumacher  38
10. A. Sutil     35

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.