Šport > Moto športi
25 ogledov

Alonso pospešil prihod Vettla

fernando alonso sebastian vettel EPA
Nekdanji predsednik Ferrarija je razkril, kako si je Fernando Alonso sam podpisal obsodbo v rdeči ekipi, kjer ga je pred začetkom lanske sezone nasledil Sebastian Vettel.

Luca di Montezemolo se je nedavno dotaknil zdravstvenega stanja Michaela Schumacherja, tokrat pa je osvetlil ozadje neprijetnega razhoda med Ferrarijem in Fernandom Alonsom.

Dvakratni prvak se je leta 2010 preselil k Ferrariju, kjer naj bi postal serijski osvajalec naslovov svetovnega prvaka. Realnost pa je bila precej drugačna od pričakovanj, saj je Alonsov mandat v rdečem kombinezonu minil ob popolni prevladi Sebastian Vettla. Nemec je od leta 2010 do 2013 nanizal štiri zaporedne naslove prvake.

luca di montezemolo | Avtor: EPA EPA
Alonso je bil v sezonah 2010 in 2012 vse do zadnje dirke v igri za dirkaški naslov, s katerim bi postal prvi svetovni prvak s Ferrarijem po Kimiju Räikkönenu. Obakrat je moral priznati premoč Vettlu, ki ga je naposled nasledil v najuspešnejši ekipi vseh časov.

Španec je skozi leta postajal vse bolj nezadovoljen s formo poskočnega konjička. Diplomatske odgovore, polne iskrenega in lažnega optimizma, so zamenjale posredne obtožbe na račun Ferrarija, ki ni znal ugoditi njegovim pričakovanjem.

Odnos se je dokončno skrhal v sezoni 2014, ki jo je Ferrari končal na četrtem mestu konstruktorske razvrstitve. Alonso se je dvakrat povzpel na zmagovalne stopničke in močno zasenčil moštvenega kolega Räikkönena, kar pa ni zadostilo njegovim apetitom.

Ferrari je v luči krize prevetril kadrovski cunami in Alonso je ostal brez zaveznikov, med katere je sodil tudi nekdanji predsednik rdečih Luca di Montezemolo. 

Italijanski mogotec je razkril, da je imel Španec v svoji zadnji sezoni uničujoč učinek na delovanje Ferrarija, kar je pospešilo pogajanja s Vettlom in pripeljalo do neizbežnega razhoda.

''Imel sem občutek, da si je Alonso vbil v glavo, da ne bo nikoli zmagal s Ferrarijem,'' je v intervjuju za Motorsport pojasnil Di Montezemolo. ''Menil je, da bi v Mercedesu zmagoval z eno roko, kar je ubijalo motivacijo. Da smo na jasnem, po mojem mnenju je Alonso najboljši dirkač na svetu. Morda ne v kvalifikacijah, kjer sta Lewis Hamilton in Sebastian Vettel hitrejša, a na dirkah je neverjeten - stroj. Potrebovali smo motivacijo in razmišljal sem, kaj potrebujemo v prihodnosti. Spominjam se, ko sem želel po poškodbi Felipeja Masse leta 2009 prepričati Michaela Schumacherja, naj se vrne v F1. Rekel mi je 'fant, ki ga potrebujete za prihodnost, je Vettel','' je dodal Italijan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.