Šport > Moto športi
10 ogledov

Alonso si zasluži, a le če bo imel ...

Kandidati za prvaka: Hamilton, Alonso, Webber, Button in Vettel.
1/35
Žurnal24 main
Najstrastnejši navijači poraženega dirkača ob koncu vselej rečejo, da si novi prvak naslova ni zaslužil. Letos bo takih opazk še več. Prav vsi so imeli sezono vzponov in padcev. Kdo si ga torej (ne) zasluži?
Točkovanje plusov, minusov in smole tekmecev za prvaka
Vrhunska predstava:
Alonso 7 točk
Webber 4
Vettel 4
Hamilton 4
Button 2
Dirkačeva napaka:
Alonso 2 točki
Webber 2
Vettel 5
Hamilton 2
Button 0
Tehnična napaka, smola:
Alonso 3-krat
Webber 3
Vettel 5
Hamilton 3
Button 2

Če bi bilo sezone konec po VN Koreje, bi bil prvak Fernando Alonso (Ferrari). Zasluženo? Čeprav bi brez smole Sebastian Vettel (Red Bull) lahko že bil prvak. Ja, zasluženo! Smola tekmecev (beri: tehnične okvare) gor ali dol – formula 1 je tudi tehnika, za okvare pa so v 50 odstotkih primerov odgovorni dirkači, ki šibak material preveč obremenijo – Alonso ima 11 točk več od najbližjega zasledovalca in bi zato v tem trenutku bil prvak. Edini razlog, da bi njegov teoretični naslov prvaka lahko vzeli kot nezaslužnega, je podarjena zmaga na VN Nemčije, a tam je na sporen način pridobil sedem točk – torej bi bil zdaj vseeno vodilni.

Da v formuli 1 ali kateremkoli drugem avtomotošportu osvojiš lovoriko, sta potrebni obe komponenti: odličen dirkač, ki zna na prvem mestu zdržati pritisk zasledovalcev ali se prebijati iz ozadja, ter dirkalnik, ki mora biti zanesljiv (ne le najhitrejši) in ki ga inženirji med sezono znajo izboljšati. Slednje je Ferrariju letos uspelo (na poletnih dirkah je bil poskočni konjič nekonkurenčen), prav tako je Alonso nekajkrat zdržal pritisk tekmecev in se na več dirkah s prehitevanji prebijal iz ozadja. A nikar ne prehitevajmo: do konca sezone sta še dve dirki! Mark Webber (Red Bull) na drugem mestu zaostaja še povsem ulovljivih 11 točk, enako velja za tretjeuvrščenega Lewisa Hamiltona (McLaren) z 21 točkami zaostanka. Nekaj več zaostaja Vettel, a še ni vrgel puške v koruzo. Jenson Button (McLaren) je v igri za prvaka le teoretično. Sezona bo tako odločena na zadnjih dveh dirkah – kdor bo prišel v cilj, obakrat stal na stopničkah in bo vsaj enkrat boljši od najbližjega tekmeca, bo prvak. In to zasluženo! Pa če bo to Alonso, Webber, Hamilton ali Vettel! Razen če bi Alonsu uspelo za manj kot sedem točk.

Če Hamiltonu ne uspe, bo kriv sam zaradi odstopov v Italiji in Singapurju. Če ne uspe Webbru, bo kriv zaradi odstopa v Koreji in žrtev zaradi Vettlove neumnosti v Turčiji. Če ne uspe Vettlu, bo kriv zaradi napak iz Turčije in Belgije. Če ne uspe Alonsu, bo to zaradi napake v Monaku in nekonkurenčnega dirkalnika sredi sezone.

V dodani galeriji smo analizirali letošnje dosežke peterice kandidatov za prvaka (njihove uvrstitve na posamezni dirki in ključne trenutke, ki so oziroma bodo vplivali na razplet prvenstva). Da bi nekako ovrednotili, kdo si oziroma kdo si ne zasluži naslova, smo dirkačem podelili pozitivne točke za vrhunske predstave, negativne za lastne napake in nevtralne za smolo oziroma tehnične okvare (glej zgornjo preglednico). Rezultat je pričakovan in potrjuje tezo, da bi si ta hip naslov zaslužil Alonso. Španec je dobil sedem pozitivnih točk, pri čemer je tista iz Hockenheima s črno piko, dve pa je dobil za popolno dirko v Singapurju. Tudi Webber, Vettel (ena dodatna za število pole positionov) in Hamilton so odpeljali nekaj brezhibnih dirk, a za razliko od Alonsa delali več lastnih napak (v negativnem smislu je pri Vettlu izstopala napak polna VN Belgije) in obenem imeli še več tehničnih okvar. Button za razliko od prve peterice ni delal veliko napak, ni imel veliko smole, a tudi ne veliko res dobrih dirk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.