Šport > Moto športi
18 ogledov

Alonso tretjič prvak v Braziliji?

Takole je Fernando Alonso leta 2006 v Interlagosu osvojil drugi naslov prvaka. M Žurnal24 main
Če Fernando Alonso v nedeljo zmaga, Mark Webber pa bo peti ali slabši, bo Španec še tretjič v Interlagosu postal svetovni prvak. Na poti do tega ga čaka nekaj ovir: štirje tekmeci in morebiten dež.
Promet, čudno vreme in dobre punce – zapeljite se krog po Interlagosu v Red Bullovem simulatorju.

Predzadnja postaja sezone 2010 v formuli 1 je Brazilija in tradicionalna dirka v Interlagosu pri Sao Paulu. To je steza s slabim oprijemom (še posebej, če dežuje, in pravijo, da ta vikend bo), z nekaj dolgimi in superhitrimi ravninami, asfalt pa je zelo neraven. Poleg tega je to ena od petih prog, ki je v nasprotni smeri urnega kazalca. V ta pekel bo padla peterica dirkačev, ki je v bitki za prvaka. Interlagos je v minulih petih sezonah vselej odločil svetovnega prvaka. To se lahko zgodi tudi letos, in če se bo, bo prvak Fernando Alonso (Ferrari). Zanj bi bil to tretji naslov, pred njim je trikrat lovoriko osvojilo osem dirkačev. V Sao Paulu je prvak postal že z Renaultom v sezonah 2005 in 2006, zmagal pa še ni.

Skupni seštevek pred 18 dirko sezone 2010:
Dirkači
1. F. Alonso 231 točk
2. M. Webber 220
3. L. Hamilton 210
4. S. Vettel 206
5. J. Button 189
6. F. Massa 143
7. R. Kubica 124
8. N. Rosberg 122
9. M. Schumacher 66
10. R. Barrichello 47
Moštva
1. Red Bull Renault 426
2. McLaren Mercedes 399
3. Ferrari 374
4. Mercedes 188
5. Renault 143

Alonso bi s tretjim naslovom prvaka ujel legendarne Jacka Brabhama, Jackieja Stewarta, Nikija Laudo, Nelsona Piqueta in Ayrtona Senno. S 26 zmagami pa je že tako ali tako šesti najuspešnejši dirkač vseh časov. Če zmaga tudi to nedeljo (če bo ob tem Red Bullov Mark Webber peti ali slabši, bo Španec tudi postal prvak), bo po številu zmag ujel Stewarta in zaostajal le še štiri za Niglom Mansllom. Sobotne kvalifikacije bodo le del poti do razpleta sezone, saj je letos le sedemkrat slavil dirkač s pole positiona. Na kvalifikacijah je sicer to sezono kralj Red Bull, saj so pole dosegli kar 14-krat. Čeprav Webber in Sebastian Vettel v seštevku zaostajata za Alonsom, pa ju vsaj Lewis Hamilton (McLaren) vidi kot najresnejša kandidata za naslov.

Zadnjih pet dirk za VN Brazilije
2009 – Drugič v karieri je zmagal Webber, a je zmaga ostala v senci prvega naslova prvaka Jensona Buttna (lani Brawn). Startal je kot 14. in končal na petem mestu, kar je bilo dovolj, da je pred zadnjo dirko postal prvak. Domačin Rubens Barrichello (Brawn) je startal s pola, a se moral zaradi predrte pnevmatike zadovoljiti z osmim mestom. Felipe Massa (Ferrari) je zaradi poškodbe z dirke na Madžarskem dirko spremljal iz boksov.
2008 – Massa je zmagal in osvojil naslov prvaka. A le za nekaj sekund! Hamilton je v zadnjem zavoju za peto mesto prehitel dirkača Toyote in postal najmlajši svetovni prvak v zgodovini.
2007Kimi Räikkönen (Ferrari) je postal prvak, potem ko je ob drugem postanku prišel pred ekipnega kolega. Hamilton je imel pred to zadnjo dirko tiste sezone sedem točk prednosti, a je iz prve starte vrste zaradi težav z menjalnikom zdrsnil na končno sedmo mesto.
2006 – Massa je postal prvi Brazilec po Senni (1993), ki je zmagal na domači dirki. Bila je to zadnja dirka v "prvi" karieri Michaela Schumachera (takrat dirkača Ferrarija). Prvak je postal Alonso (takrat z Renaultom).
2005 – Alonso je s tretjim mestom postal tedaj najmlajši svetovni prvak (star je bil 24 let). Juan Pablo Montoya (McLaren) je drugo sezono zapored zmagal na svoji na pol domači dirki. Räikkönen je bil drugi, kar je bila prva dvojna zmaga srebrnih po petih letih.

Spored VN Brazilije 2010:
Petek: 1. trening (13.00), 2. trening (17.00)
Sobota: 3. trening (14.00), kvalifikacije (17.00)
Nedelja: dirka (17.00)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.