Šport > Moto športi
11964 ogledov

Alonso nad Hamiltona: "Zdaj vidiš, da gre za dirkalnik"

Epa
Dvakratni svetovni prvak se naslaja nad rezultatsko krizo nekdanjega moštvenega kolega.

Fernando Alonso (Alpine-Renault) je vrgel senco dvoma na pretekle uspehe Lewisa Hamiltona (Mercedes), s katerim sta si v leta 2007 delila garažo pri McLarnu, vendar je naveza zaradi medosebnih nesoglasij razpadla že po eni sezoni.

Hamilton je letos šele na šestem mestu dirkaške razvrstitve, kar bi bila, če bi pri tem ostalo, najslabša uvrstitev v njegovi 16-letni karieri. 

Po dolgoletni prevladi, med katero je rušil rekorde in se po naslovih prvaka izenačil z Michaelom Schumacherjem, se je Hamilton znašel v položaju, ko tudi z brezhibno vožnjo ne more nadoknaditi vseh pomanjkljivosti dirkaškega paketa, kar je po mnenju Alonsa odličen pokazatelj, kako dominatna je bila v preteklih letih srebrna puščica.

 | Avtor: Epa Epa

"Letos se lepo vidi, da je dirkač zelo pomemben v F1, vendar ni ključen. Lewis dirka enako dobro kot zadnjih osem let. Dominiral je v tem športu in podiral vse rekorde. Osvojil je več kot 100 najboljših startnih položajev. Zdaj odpelje fenomenalen krog in ima sekundo zaostanka. Dobrodošel v mojem svetu," je nekdanjega moštvenega kolega zbodel 40-letni superveteran.

"To je F1. Kar zadeva številke, formula 1 ni pravična. Tudi meni se je to zgodilo, ko sem osvojili naslova prvaka v letih 2005 in 2006. Premagoval sem Michaela Schumacherja, a moj dirkalnik je bil precej bolj zanesljiv in še danes ne morem dovolj prehvaliti tistega paketa. Zgodba z Lewisom je povsem enaka. Osvojiti 100 najboljših startnih položajev je nekaj nepredstavljivega. Leta in leta moraš imeti na razpolago najboljši dirkaški paket, da to dosežeš."

lewis hamilton | Avtor: Epa Epa
"Včasih sem odpeljal čaroben krog in končal na 15. mestu. Kako to pojasniš javnosti? Nemogoče. Hamilton si zasluži vse, kar je dosegel, a letošnja sezona je dober opomnik, da so številke in rekordi v veliki meri odvisne od tega, v katerem dirkalniku sediš," je poudaril Španec.

Alonso je večji del svoje kariere veljal za enega najboljših dirkačev na svetu, vendar mu po šampionskih sezonah 2005 in 2006 nikoli ni uspelo osvojiti tretjega naslova prvaka.

Zaman je poskušal z Renaultom, Ferrarijem in McLarnom, medtem ko nikoli ni dobil priložnosti v Red Bullu ali Mercedesu, kjer sta se s srebrnino okitila Sebastian Vettel oziroma Hamilton.

Slednji je med letoma 2014 in 2021 osvojili šest naslovov svetovnega prvaka, Mercedes pa kar osem zaporednih konstruktorskih lovorik.

Fernando Alonso | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1