Šport > Moto športi
11 ogledov

Alonsu nebo nad Sepangom uresničilo željo

Fernando Alonso
1/11
Reuters
VN Malezije je postregla z močnim nalivom, prekinjeno dirko polno razburljivih dogodkov in zmago dirkača Ferrarija Fernanda Alonsa. Drugi je bil presenetljivo Mehičan Sergio Perez v Sauberju, tretji pa Lewis Hamilton v McLarnu.

Druga dirka sezone v formuli 1 v Maleziji na dirkališču v Sepangu je pripadla vozniku Ferrarija Fernandu Alonsu.

Španec, ki je bil v kvalifikacijah šele osmi, si je dan pred dirko želel dežja. Nebo nad dirkališčem je uslišalo njegove želje in že po nekaj krogih zalilo asfalt, zaradi česar je na stezo najprej zapeljal varnostni avto, nato pa je bila dirka po le devetih krogih zaradi nevzdržnih razmer za 51 minut celo prekinjena.

S starta sta sicer najbolje krenila voznika Mclarna Lewis Hamilton in zmagovalec uvodne dirke Jenson Button, ki sta do prekinitve vodila, slabše se je odrezal tretji s kvalifikacij Nemec Michael Schumacher, ki ga je že v prvem krogu po trku Romaina Grosjeana od zadaj zavrtelo in je zdrsnil na začelje.

Sergio Perez | Avtor: Reuters Reuters
Po ponovnem startu za varnostnim avtomobilom so vsi vozniki zavili v bokse na menjavo pnevmatik za močno mokro stezo, karte pa so se močno premešale. Zmešnjavo sta najbolje izkoristila Alonso in Mehičan Sergio Perez v Sauberju, ki sta pobegnila konkurentom, Button pa je polomil prvo krilce in je s postankom več v boksih padel na začelje.

Mehičan, ki ga številni v prihodnji sezoni namesto Brazilca Felipeja Masse vidijo v dirkalniku Ferrarija, je iz kroga v krog zmanjševal zaostanek za Alonsom, se mu že povsem približal, ko je dvakratni svetovni prvak povlekel pametno potezo in se krog pred Perezom podal v bokse po gume za suho stezo, kar mu je spet prineslo sedem sekund naskoka.

Tudi po menjavi gum se je 22-letni Mehičan začel skokovito približevati Špancu in ga šest krogov pred koncem tudi ujel. Mehičan, ki je imel pred Malezijo najboljšo uvrstitev 7. mesto z VN Velike Britanije, je ob pritisku na vodilnega v enem izmed ovinkov naredil napako in izgubil pet sekund, ki so vozniku ferrarija zadostovale, da je prednost obdržal do konca in zmagal. Perez je osvojil drugo mesto, tretji pa je bil Hamilton. Aktualni svetovni prvak Sebastien Vettel v Red Bullu je moral zaradi predrte pnevmatike osem krogov pred koncem s četrtega mesta zaviti v bokse in ostal brez točk.

"Veliko presenečenje moram reči. Nismo imeli najboljšega dirkalnika. Želeli smo osvojiti čim več točk. Današnjih 25 točk je izjemen rezultat, ki si ga ekipa za izjemno delo zasluži. Na stezi so bile razmere ekstremne. V pravem trenutku sem povlekel dobre poteze. Zaslužena zmaga in izjemen uspeh,“ je takoj po dirki dejal Alonso, ki se zaveda, da bo že na Kitajskem na suhi stezi težko konkurenčen red Bulloma in McLarnoma: "Z dirkalnikom se še vedno na suhi stezi ne moremo boriti za prvo mesto. Upam, da bomo tudi v naslednjih dirkah zbrali čim več točk, potem pa tako izboljšali dirkalnik, da bomo konkurenčni najboljšim."

Perez, je na svoj največji uspeh v karieri in največji uspeh Sauberja, dejal: "Fernanda sem ujel. Vedel sem, da ga moram prehiteti čim prej, saj so se mi prednje gume močno obrabljale. V enem ovinku me je odneslo počez, izgubil sem nadzor. Po napaki je bilo težko spet ujeti Alonsa. Zmaga je vsekakor naša. Ekipa je naredila izjemno delo. Imel sem fantastičen avto. Zelo sem vesel današnjega dosežka.“

Hamilton, je bil kljub temu, da je še drugič s prvega startnega mesta dirko končal na tretjem mestu, zadovoljen: "Moram biti zadovoljen, saj je bila dirka zahtevna. Drugič zapored sem na stopničkah, to je lep uspeh. Težko je bilo ostati na mokrem asfaltu.“

Fernando Alonso je po 28. zmagi v karieri po dveh dirkah s 35 točkami prevzel vodstvo v skupnem seštevku, Hamilton jih ima 30. Naslednja dirka formule 1 bo preizkušnja za VN Kitajske v Šanghaju 15. aprila.

VN Malezije, izidi:
1. F. Alonso (Špa/Ferrari) 2:44:51,812
2. S. Perez (Meh/Sauber) + 2,263
3. L. Hamilton (VBr/McLaren) 14,591
4. M. Webber (Avs/Red Bull) 17,688
5. K. Räikkönen (Fin/Lotus) 29,456
6. B. Senna (Bra/Williams) 37,667
7. P. di Resta (VBr/Force India) 44,412
8. J.-E. Vergne (Fra/Toro Rosso) 46,985
9. N. Hülkenberg (Nem/Force India) 47,892
10. M. Schumacher (Nem/Mercedes) 49,996
11. S. Vettel (Nem/Red Bull) 1:15,527

SP skupno (dirkači)
1. F. Alonso (Špa/Ferrari) 35 točk
2. L. Hamilton (VBr/McLaren) 30
3. J. Button (VBr/McLaren) 25
4. M. Webber (Avs/Red Bull) 24
5. S. Perez (Meh/Sauber) 22
6. S. Vettel (Nem/Red Bull) 18
7. K. Räikkönen (Fin/Lotus) 16
8. B. Senna (Bra/Williams) 8
9. K. Kobajaši (Jap/Sauber) 8
10. P. di Resta (VBr/Force India) 7

Konstruktorji:
1. McLaren 55 točk
2. Red Bull 42
3. Ferrari 35
4. Sauber 30
5. Lotus 16
6. Force India 9
7. Williams 8
8. Toro Rosso 6
9. Mercedes 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.