Šport > Moto športi
62 ogledov

Barredi Bortu 7. etapa, Stanovnik 42.

De Rooy Colsoul Darek reli Dakar Bolivija navijači gledalci EPA
Dirkači na vzdržljvostnem reliju Dakar so danes opravili zahtevno, kar 768 km dolgo preizkušnjo.

Sedmo etapo od Salte v Argentini do bolivijskega Uyunija je med motociklisti dobil Španec Joan Barreda Bort (Honda). Edini preostali slovenski predstavnik na tekmovanju Miran Stanovnik (KTM) je bil 42.

Po deževnem dnevu počitka v argentinski Salti so se v nedeljo motociklisti ločili od dirkačev v avtomobilih in tovornjakih. Na 782-kilometrski poti v Bolivijo so prireditelji zaradi nizke oblačnosti, ki je onemogočala vzlet helikopterjev, sicer skrajšal hitrostno preizkušnjo, ki so jo še otežili dež, nizke temperature in nizka prisotnost kisika zaradi visoke nadmorske višine.

Takšnih lisjak ne mara

Stanovniku ta etapa ni preveč ustrezala. Za najhitrejšim zaostal malo manj kot 36 minut, v skupnem seštevku pa je na 29. mestu.

"Takšnih etap ne maram preveč. Dirkali smo po obronkih gora, po spolzkih makadamih in po suhih strugah rek, mestoma zalitih z blatom. Zato sem vozil z nekim srednjim ritmom, ne prehitro in tudi ne počasi," je pojasnil 49-letni Slovenec. Karavana je prišla v Bolivijo, kjer so udeležence lepo sprejeli.

Vsi oblečeni enako

"To je res velik dogodek za Bolivijo. Res so lepo poskrbeli za nas: vsi smo dobili nahrbtnike z obleko in copati, tako da smo zdaj vsi oblečeni enako," je pred nočitvijo v mestu Uyuni blizu največjega suhega slanega jezera na svetu pospremil Stanovnik.

Etapo s 400 kilometri hitrostnih preizkušenj je dobil Barreda Bort s štirimi minutami naskoka pred rojakom Marcom Como (KTM), tretji je bil Francoz Cyril Despres (Yamaha). Skupno je v vodstvu Coma, današnji najhitrejši Barreda Bort je zaostanek zmanjšal na 38 minut, tretji je Španec Jordi Viladoms (KTM) z uro in 16 minutami zaostanka. Stanovnik ima šest ur in 53 minut zaostanka.

Sainz slavil med avtomobilisti

Med avtomobilisti, ki so morali prevoziti 533 km hitrostnih preizkušenj, pa je bil danes najboljši Španec Carlos Sainz pred Katarcem Nasserjem Al-Attiyahom in Francozom Stéphanom Peterhanslom. Skupno vodi Španec Nani Roma, drugi Peterhansel ima 31 minut zaostanka, tretji je Južnoafričan Giniel De Villiers.

V ponedeljek bo na sporedu 692 kilometrov dolga pot do Calame v Čilu, kjer se bodo motociklisti ter dirkači na športnih štirikolesnikih spet pridružili avtomobilistom in prejeli težko pričakovano tehnično podporo svojih ekip.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.