Šport > Moto športi
10 ogledov

Bernie: "V pokoj? Potrebujem denar!"

Bernie Ecclestone je lani dopolnil 80 let in se ločil od Slavice. (Foto: Reuters
1/14
Žurnal24 main
Nekoč prodajalec rabljenih avtomobilov, zdaj alfa in omega formule 1 – Bernie Ecclestone danes praznuje svoj 80. rojstni dan. O upokojitvi ne razmišlja: "V pokoj? Zakaj le! Potrebujem denar!"
Pri 16 pustil šolo, danes je eden najvplivnejših v svetovnem športu. Poglejte in preberite življenjsko zgodbo Bernieja Ecclestona.

Na leta ne da veliko, pove. Najlepše darilo mu je izenačena (kot že dolgo ne) sezona formule 1. Nekoč prodajalec rabljenih avtomobilov je tekmovanje "garažistov" in Ferrarija spremenil v posel milijard evrov, ki ga gleda ves svet, pa čeprav v njem sodelujejo dirkači in moštva iz manj kot desetih držav. Bernie Ecclestone, gospod v kavbojkah in z mobilnim telefonom z zvonjenjem z glasbo iz filma The Good, the Bad and the Ugly, vse najboljše za vaš 80. rojstni dan!

Čeprav njegovi kritiki pravijo, da je izgubil kompas, ko seli formulo 1 iz Evrope, pa šov bencina, hitrosti in milijard ostaja eden največjih dogodkov na svetu. "Že pred 20 leti sem bil prepričan, da moramo iti na Vzhod. Tja gre ves svet." O očitkih, da bi radi Imolo, Magny Cours, vsako leto tako Hockenheimring kot Nürburgring (v nevarnosti je znova Spa), Bernie odgovori: "Evropa si težko kaj privošči. Ob tem pa smo zdaj postali pravo svetovno prvenstvo, dokler smo bili le v Evropi, smo bili za preostali svet nek čuden šport." Mediji že leta iščejo njegovega naslednika, a sam poudarja, da ima energijo in ideje za še eno desetletje. "V pokoj? Zakaj le!? Potrebujem denar! Ne morem se upokojiti," je dejal v Koreji, njegovi novi destinaciji za VN. "Leta me ne skrbijo. Leta so nepomembna. Ljudje veliko govorijo o svojih letih. Danes si star toliko, jutri boš leto starejši, pravijo. To so same neumnosti. Sem kot Barack Obama. Rad gledam v prihodnost." Leta mu dobro služijo, potem ko je leta 1999 uspešno prestal obvod srca. "Priporočam ga vsakomur," je takrat dejal.

Zgolj višja sila ga lahko izrine iz našega športa.
Martin Whitmarsh

Ecclestone je kontroverzna osebnost. Lani je razburil z izjavo, da spoštuje Adolfa Hitlerja, danes priznava, da je sam ponosen diktator. "Mislim, da demokracija ni prava stvar, če želiš dobro voditi."  Zdaj si želi, da bi se v Fio vrnil osovraženi Max Mosley. "Nisem želel, da gre. Lepo bi bilo, če bi se vrnil." Ecclestone predlaga, da bi Mosley spet vodil finančno plat Fie, zdajšnji predsednik Jean Todt pa športno. Tu je še njegovo zasebno življenje: lani se je po 26 letih ločil od svoje hrvaške žene Slavice.

"Je poseben človek. Pri 80 letih dirka naokoli in ima neverjetno veliko energije. V formuli 1 bo še 10 let, saj je to pač njegovo življenje. Zgolj višja sila ga lahko izrine iz našega športa," o Ecclestonu pove vodja McLarna, Martin Whitmarsh. Novopečni 80-letnik ima prav tako podporo predsednika krovne organizacije Fie, Jeana Todta: "Neverjetno je, kako je pri 80-ih motiviran. Želim si, da bi bil v takšnem stanju tudi sam pri njegovih letih." Todt še pravi, da je Ecclestone naredil pravo potezo, ko je pred leti komercialne pravice za formulo 1 prenesel na zasebno podjetje CVC, ki danes kljub recesiji posluje s plusom in bo še dolgo tako.

Če ga marate ali ne, danes 80-letni Bernie Ecclestone je zaslužen za neverjetno popularizacijo formule 1 in zato kapo dol pred njim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.