Šport > Moto športi
26 ogledov

Bila je zadnja dirka

Abu Dabi je bila zadnja Kimijeva dirka pri Ferrariju. FOTO: Reuters Žurnal24 main
Na vsaki zaključni dirki sezone je nekaj stvari "zadnjih". Abu Dabi 2009 ni bil nikakršna izjema. Obeta se več prestopov dirkačev, zamenjav v lastništvu ter pri dobaviteljih motorjev, nekateri končujejo kariero.

BMW Sauber se je v negotovosti pripravljal na svojo 70. in zadnjo dirko, saj je že nekaj časa znano, da avtomobilski velikan BMW zapušča karavano formule 1, medtem ko prihod morebitnega rešitelja Qadbaka še ni dokončen oziroma Peter Sauber čaka, da jim Fia izda 14. mesto za sezono 2010. Partnerja BMW in Sauber sta v formuli 1 prvo dirko odpeljala leta 2006, svojo prvo zmago pa so dosegli lani s pomočjo Roberta Kubice. Abu Dabi je bila Poljakova zadnja dirka pri BMW Sauberju, saj naslednje leto odhaja k Renaultu.

To je bila zadnja dirka, kjer je  bil v uporabi sistem KERS v svoji sedanji obliki. Uvedba tovrstnega sistema, za katerega se je najbolj vneto zavzemal nekdanji predsednik Fie Max Mosley, se je izkazala za sporno in predrago. Na zadnji dirki sta ga tako in tako uporabila zgolj Ferrari in McLaren Mercedes. Za sezono 2010 je KERS sicer še naprej prostovoljen, a so se ekipe dogovorile, da ga ne bodo uporabljale. Morda ga bodo v standardizirani obliki znova uvedli leta 2011.

VN Abu Dabija je bila tudi zadnja dirka, kjer je bilo dovoljeno v dirkalnik med dirko dotočiti gorivo. V naslednji sezoni bodo namreč dirkalniki začenjali z dovolj goriva za celotno dirko in bodo postanki namenjeni le menjavi pnevmatik.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ekipa Williams je najavila, da je bila po dveh letih to njihova zadnja dirka s Toyotinimi motorji, saj bodo v naslednji sezoni tekmovali s Cosworthovimi. Obenem je bil to tudi zadnji nastop Nica Rosberga v moštvu Franka Williamsa, saj je pred dnevi potrdil svoj odhod. Prestopil bo v eno od Mercedesovih moštev, ali k McLarnu ali Brawnu.

Giancarlo Fisichella je bržkone odpeljal svojo zadnjo VN, saj bo v naslednji sezoni delal kot testni voznik pri Ferrariju. V svoji karieri je osvojil tri dirke, zapomnili si bomo tudi neverjetno letošnje drugo mesto v Spa Francorchampsu v nekompetentnem dirkalniku Force Indie Mercedes. Fisico je po VN Italije v dirkalniku Ferrarija zamenjal poškodovanega Felipeja Masso.

Zadnje dirke v svojih sedanjih ekipah so odpeljali tudi Fernando Alonso (Renault), ki bo pri Ferrariju zamenjal za Italijane zadnjič nastopajočega Kimija Räikkönena. Ta morda odide k McLarnu, kjer se stolček maje njegovemu rojaku Heikkiju Kovalainenu. Možno je tudi, da Kimi konča kariero v formuli 1 in odide v reli. VN Abu Dabija je bila potencialno zadnja tudi za Jarna Trullija v moštvu Toyote. Nekateri ga vidijo v naslednji sezoni pri novonastali ekipi Lotus. Zadnjič je pri Toyoti nastopil tudi njegov moštveni kolega Timo Glock. Slednji bo skoraj zagotovo v nekaj dneh objavil podpis pogodbe z Renaultom.

Ob Williamsu sta še dve ekipi zadnjič nastopili s svojimi starimi motorji. Red Bull upa na zamenjavo Renaultovih motorjev za Mercedesove, medtem ko bo Sauber (če preživi) nastopal s Ferrarijevimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.