Šport > Moto športi
18377 ogledov

"Bojim se, da je konec, Marquez bi se moral upokojiti"

Marc Marquez Profimedia
Strokovnjaki se bojijo, da se Marc Marquez bliža točki brez povratka.

Šestkratni svetovni prvak elitnega motociklističnega razreda Marc Marquez se tudi v letošnji sezoni srečuje z resnimi zdravstvenimi težavami. Po kaotičnem koncu tedna v Indoneziji, kjer je doživel kar štiri nesreče, mu je znova ponagajal dvojni vid, zaradi česar je izpustil dirko v Džakarti, manjkal pa bo tudi na prihajajoči VN Argentine.

Ker diplopije ne gre jemati zlahka, Marquez pa se s tovrstnimi zdravstvenimi težavami sooča že tretjič oziroma drugič v manj kot šestih mesecih, je nadaljevanje njegove kariere pod velikim vprašajem.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Španski dirkač je po vrnitvi iz Indonezije obiskal svojega očesnega zdravnika, ki je ugotovil, da se je stanje sicer izboljšalo, vendar ni dovolj dobro, da bi lahko tvegal z dirkanjem v Južni Ameriki. Veliko skrb predstavljajo tudi morebitne nove nesreče, ki bi še dodatno poslabšale stanje očesnega živca.

Čeprav je Marquez v lanski sezoni dokazal, da je še vedno sposoben zmagovati na dirkah motoGP, se nekateri dirkaški kolegi nagibajo k temu, da bi moral Španec razmisliti o slovesu.

marc marquez | Avtor: Epa Epa
"Časa je vse manj," je v luči novega zdravstvenega zapleta komentiral nekdanji motociklist Keith Huewen. "Mislim, da se tega vsi že nekaj časa zavedamo. Ko je brez večjih posledic prestajal vse nesreče, smo vsi nekako slutili, da je to, kar se dogaja zdaj, samo vprašanje časa. Bali smo nesreče, ki bi zapečatila njegovo kariero," je dodal.

"Tega si nihče ne želi videti ali se tem sploh pogovarjati, toda kot novinarji in špekulanti imamo odgovornost, da o tem spregovorimo. Poškodbe, s katerimi se srečuje v tem trenutku, niso mehanične narave, kot je na primer zlomljena roka. Nisem strokovnjak za te reči, a očesne poškodbe dojemam podobno kot možganske. Ničesar se ne da narediti. Več kot bo nesreč, bolj se bo stanje poslabševalo, kar je še posebej zaskrbljujoče. Vsakič, ko bo padel in si nato opomogel, bo podzavestno postajal vedno bolj nervozen," se boji nekdanji britanski dirkač elitnega razreda.

Marquez je bil v sezoni 2019, v kateri je 18 od skupno 19 dirk končal na prvem oziroma drugem mestu, na vrhuncu svojih moči. Če je bilo rušenje rekordov tedaj prej vprašanje časa kot same izvedbe, pa se je v zadnjih treh letih situacija močno spremenila. Strah pred novimi poškodbami je že trerjal visok psihološki davek, kar počasi načenja tudi njegovo duševno zdravje.

marc marquez | Avtor: Epa Epa

"S fizičnega vidika bi bilo zanj vsekakor bolje, če bi se upokojil. O tem ni prav nobenega dvoma. Mentalno pa mu bo težko," opozarja Huewen. "Vse to bo vplivalo na njegovo vožnjo, duševno zdravje in dosežke v sezoni 2022. Občutek imam, da so stvari neizbežne. Po mojem mnenju je Marquez pri koncu kariere, ki bi sicer morala trajati še kar nekaj časa. Vsi vemo, da so padci del njegovega stila. Sposoben je reševati nerešljivo, toda situacije, ki jih tudi on ni kos, vodijo v zelo hude nesreče. Z glavo ne moreš skozi zid. Poškodbam glave in in pretresom možganov se v motoGP namenja premalo pozornosti," je prepričan Huewen.

Komentarjev 1
  • Ender3 00:04 01.april 2022.

    Vse preveč časa se posveča motoGP v naših medijih, prednjači pa Poptv, kjer so obsedeni z medijskim poročanjem Kržišnika in falange, ki se pasejo po dirkališčih in iščejo izjave tekmovalcev.