Šport > Moto športi
17 ogledov

Button v zadnjem krogu do zmage!

Jenson Button (McLaren) je zmagovalec ene najdaljšihd irak v zgodovini formule 1
1/32
Žurnal24 main
Štiriurna dirka s prekinitvijo, osemkrat varnostni avto, odločitev pa v zadnjem krogu. Sebastian Vettel je naredil napako in Jenson Button je kljub dvema trčenjama in šestimi postanki zmagal!

Veliki junak dirke brez primere je Jenson Button (McLaren). V zadnjih krogih je z najhitrejšimi krogi na dirki priganjal vso dirko vodilnega Sebastiana Vettla (Red Bull) in vodilni v skupnem seštevku je v zadnjem krogu naredil napako, ki ga je stala tretje zaporedne zmage za vsega sekundo. Button, ki je bil pred tem vpleten v trčenje z Lewisom Hamiltonom (McLaren) in Fernandom Alonsom (Ferrari), ter bil v boksih kar šestkrat, je tako štiri ure dolgo dirko končal na najvišji stopnički in dobri dve sekundi pred Vettlom. Na zmagovalni oder je stopil še Mark Webber (Red Bull), potem ko je vsega tri kroge pred koncem prehitel Michaela Schumacherja (Mercedes). Slednji je odpeljal svojo najboljšo dirko po povratku, v času, ko je bila steza delno mokra, je pridobil 10 mest (bil je celo drugi), a na koncu na suhem moral priznati premoč Buttnu in Webbru. Tako v svoji drugi karieri še naprej ostaja brez stopničk.

Kako se je razpletalo

Dopoldanski dež je namočil stezo Gilles Villeneuve, in čeprav v času starta ni več padalo, so dirko zaradi stoječe vode na posameznih odsekih začeli za varnostnim avtomobilom (pretirana odločitev). Po štirih krogih se je ta umaknil in akcija se je začela. Zanjo pa je poskrbel Hamilton. V prvem zavoju je trčil z Webbrom, se nato nekaj krogov prerival s Schumacherjem in v osmem krogu na startni ravnini zadel z Buttnom. Dirke je bilo zanj konec, Jenson pa je moral v bokse. Za McLaren se je VN spremenila v katastrofo, ko je Button dobil še kazen vožnje skozi bokse (neprimerna hitrost za varnostnim avtomobilom). V ospredju je Vettel ob obeh letečih startih ubranil napad Alonsa in nato vozil več kot sekundo na krog hitreje od Ferrarijev in več kot dve od Mercedesov.

"Jenson je v zadnji šikani naredil napako in lahko sem ga napadel. Mislim, da sem bil že za pol dirkalnika ob njegovem boku, a se je še kar premikal v levo. Ali me je videl ali pa ne ... potem sva trčila," je nesrečo z Buttnom pojasnil Hamilton. Zanj bi to morala biti dirka odrešitve po nevarni potezah in dolgem jeziku z VN Monaka, pa je dirkal še bolj dvije. Ni se veliko izučil.

Ravno, ko so prvi začeli gume za mokro stezo menjati za pnevmatike intermadiate (Button, Rosberg, Schumacher, Alonso), se je nad Montrealom ulilo kot iz škafa in na stezo je moral že četrtič varnostni avto. Vettel in Massa sta s prvih dveh mest to priložnost izkoristila za prvi predviden postanek. Vettel je ostal na prvem mestu, na drugega pa je prišel Kobajaši, ki se ni odločil za postanek. Tretji je bil Massa, sledila sta dirkača Renaulta (brez postanka), Alonso je z dvema postankoma padel na osmo mesto, Rosberg in Schumacher zaradi enekega razloga na 11. in 12. Po treh krogih je postajalo jasno, da dirke ne bo mogoče nadaljevati. "Tako zelo je mokro, da se ničesar ne vidi," je ekipi sporočal Button. In v 25. krogu je bila dirka prekinjena.

Nekdanji dirkač in zdaj komentator na BBC-ju David Coulthard je o rdeči zastavi: "Ljudje morda mislijo, saj so to ja najboljši dirkači na svetu, a nihče od njih ni kandidat za kapitana na jadralski dirki Americas Cup." Tudi Eddie Jordan je zagovarjal odločitev: "Rdeča zastava je absolutno pravilna odločitev. Se pa ne strinjam, da se je dirka začela za varnostnim avtomobilom." Ekipa Lotusa pa je tvitala: "Po boksih bi se lahko vozili kar s kajakom."

Po prekinitvi je bilo dogajanja toliko, da vsega enostavno ne moremo strniti v ta članek. Proga se je namreč postopno sušila in kaosa ni manjkalo, najprej so šli vsi na gume intermadiate, v zadnjih 10 krogih pa na slickse. Iz ozadnja sta se prebijala Schumacher in Webber, ob koncu dirke pa Button, ki je kar letel po progi. Pred tem je trčil v Alonsa, ki je moral odstopiti (komisarji so nesrečo vzeli pod drobnogled). Zapela sta tudi Kobajaši in Heidfeld, Massa je polomil prednje krilce ... Odločili pa so zadnji krogi. Schumi je bil tako zelo blizu stopničkam, a na suhem ni mogel zadržati Marka in Jensona. Slednji se je zadnje štiri kroge bližal vodilnemu Sebu in ta je pod pritiskom zdrsnil z idealne linije in Button ga je za prvo zmago v sezoni v zadnjem krogu prehitel.

VN Kanade, Montreal, končni vrstni red:

1. Jenson Button (McLaren Mercedes)
2. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) +2,7
3. Mark Webber (Red Bull Renault) +13,8
4. Michael Schumacher (Mercedes) +14,2
5. Vitalij Petrov (Renault) +20,3
6. Felipe Massa (Ferrari) +33,2
7. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari) +33,2
8. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferari) +35,9
9. Rubens Barrichello (Williams Cosworth) +45,1
10. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari) +47,0
11. Nico Rosberg (Mercedes) +50,4
12. Pedro de la Rosa (Sauber Ferrari) +63,6
13. Vitantonio Liuzzi (Hispania Cosworth) +1 krog
14. Narain Karthikejan (Hispania Cosworth) +1 krog
15. Jerome d'Abrosio (Virgin Cosworth) +1 krog
16. Timo Glock (Virgin Cosworth) +1 krog
17. Jarno Trulli (Lotus Renault) +1 krog
18. Paul di resta (Force India Mercedes) +3 krogi
Odstopili: L. Hamilton (McLaren), F. Alonso (Ferrari), P. Maldonado (Williams), N. Heidfeld (Renault), A. Sutil (Force India), H. Kovalainen (Lotus)

Skupni seštevek po sedmi dirki sezone 2011:

Dirkači:
1. Sebastian Vettel 161 točk
2. Jenson Button 101
3. Mark Webber 94
4. Lewis Hamilton 85
5. Fernando Alonso 69
6. Felipe Massa 32
7. Vitalij Petrov 31
8. Nick Heidfeld 29
9. Michael Schumacher 26
10. Nico Rosberg 26

Moštva:
1. Red Bull Renault 255 točk
2. McLaren Mercedes 186
3. Ferrari 101
4. Renault 60
5. Mercedes 52
6. Sauber Ferrari 27

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.