Šport > Moto športi
24 ogledov

CAS kroji Rossijevo usodo

valentino rossi EPA
Italijanski dirkač upa, da bo lahko na zadnji dirki sezone za VN Valencie nastopil pod enakimi pogoji kot njegov najbližji zasledovalec Jorge Lorenzo.

Valentino Rossi nestrpno pričakuje odločitev arbitražnega sodišča za šport (CAS), ki bi lahko krojila razplet letošnje sezone najmočnejšega razreda motoGP.

Rossi ima pred zadnjo dirko za VN Valencie sedem točk prednosti pred dvakratnim svetovnim prvakom Jorgejem Lorenzom, ki bi lahko postale zanemarljive, če bi CAS zavrnil pritožbo dirkača Yamahe.

Italijan je zaradi trčenja z Marcom Márquezom na preizkušnji za VN Malezije prejel tri kazenske točke, posledično pa naj bi dirko v Španiji začel z zadnjega startnega mesta. 

Yamaha se je na odločitev pritožila in na CAS vložila zahtevo, naj zmanjša oziroma prekliče kazen devetkratnemu svetovnemu prvaku. Končna odločitev športnega razsodišča bi se lahko vlekla več mesecev, zato pri Yamahi upajo, da bo CAS pred dosegom sodbe razveljavil kazen treh točk in Rossiju omogočil, da v Valencii starta glede na čas v kvalifikacijah.

Začasna odločitev bo tako pomembnejša kot končna. Če bodo kazen začasno preklicali, si bo Rossi startno mesto izboril v kvalifikacijah in četudi bi CAS kasneje kazen sprejel, bi jo Italijan odslužil na eni od dirk v prihodnji sezoni.

valentino rossi | Avtor: EPA EPA
Če pa bo CAS zavrnil pritožbo Yamahe in potrdil začasno kazen treh točk, bo naknadna odločitev brez pomena. Četudi bi kazen kasneje odpravili, bi bilo prvenstvo že odločeno.

''Še vedno čakam na odgovor CAS-a, vendar upam, da se bom lahko za naslov potegoval pod enakimi pogoji kot Lorenzo. V Valencii bo ogromno navijačev in za to sem zelo hvaležen. Na stezi bom dal vse od sebe. Pred nami je napet in zelo pomemben konec tedna. Razmišljati želim le o tem, kaj se bo dogajalo na stezi,'' je povedal Rossi.

''The Doctor'' je zadnji naslov svetovnega prvaka osvojil leta 2009. Februarja letos je dopolnil 36 let, zato so nekateri strokovnjaki prepričani, da je to zadnja priložnost za jubilejno deseto lovoriko, osmo v najmočnejšem motociklističnem razredu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.