Šport > Moto športi
22 ogledov

Če ne bo varno, VN Bahrajna ne bo

Dirkači letos v Bahrajnu ne bodo dirkali. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Bernie Ecclestone in Fia v odziv na kritike ob vrnitvi Bahrajna stopata korak nazaj. Če v državi ne bo mirno, bo VN odpadla. Še naprej pa čakamo na uradni odziv moštev, ki lahko preprečijo izvedbo.

Alfa in omega formule 1 Bernie Ecclestone je pod pritiskom javnosti zatrdil, da izvedba letošnje VN Bahrajna vendarle še ni stoodstotna. To so prejšnji teden uvrstili nazaj na koledar dirk (30. oktober). "Glede na trenutno situacijo v državi ne moremo vedeti, kaj se bo zgodilo. Prestavili smo jo na konec sezone, ko bo morda mirno. Če bo, bomo tja šli. Če pa ne bo mirno, nam ni treba iti v Bahrajn. Morebitna odpoved ne bo težava," je strasti poskušal umiriti Ecclestone, ki so mu očitali, da mu je mar le za denar, ki mu ga bo VN Bahrajna prinesla, in ne za varnost karavane formule 1 ter za človekove pravice tamkajšnjih prebivalcev. "Fia nam je zagotovila, da v Bahrajnu ni več težav, a zdaj slišim, da temu ni tako," dodaja Ecclestone in zavrača obtožbe, da mu gre le za 40 milijonov dolarjev. "Gre le za varnost."

Čeprav je na predlaganem koledarju dirk za sezono 2012 21 dirk, pa jih bo le 20, zatrjuje Jean Todt. "Vsekakor jih ne bo 21. Na seznamu jih je sicer 21, a VN bo 20. Ne vemo še, katera bo odpadla." Najverjetneje VN Turčije. Vrača se VN ZDA, še naprej ni VN Francije. Slednja bi se lahko vrnila, če bi se izmenjavala z VN Belgije (vsako leto ena).

Znova se je oglasil nekdanji predsednik Fie Max Mosley"Niti najmanjše možnosti ni, da bi se dirka res zgodila. Če ne zaradi drugega, zato ker se brez pristanka vseh ekip sredi sezone koledar dirk ne more spremeniti." Odziv združenja moštev Fota še čakamo.

Obsojeni zdravniki

Jean Todt, predsednik Fie, pravi, da bodo spremljali situacijo v Bahrajnu in v primeru zaostritve razmer dirka še vedno lahko odpade. "Če bomo videli, da je situacija preveč nevarna, bomo to upoštevali." Todt v obrambo kritikam, da z vrnitvijo dirke na koledar formula 1 posredno podpira kršenje človekovih pravic, odgovarja: "Naši odposlanci v Bahrajn so se pred odločitvijo za vrnitev dirke na koledar srečali s predstavniki države za človekove pravice." In ti naj bi jim zagotovili, da je pri njih vse v redu. Alex Wilks, direktor kampanje proti dirki in za človekove pravice, pa zatrjuje: "V ponedeljek je bilo 47 bahrajnskih zdravnikov obsojenih, ker so pomagali ranjenim protestnikom, češ da so s tem pomagali pri rušenju monarhije."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.