Šport > Moto športi
59 ogledov

Dakar s slovenskim pridihom

reli dakar motorist puščava EPA
V začetku januarja se bo v Južni Ameriki začela tradicionalna dirka Dakar. Vzdržljivostni reli velja za eno najzahtevnejših takšnih preizkušenj na svetu, tudi v letu 2016 pa bo imel nekaj slovenskega pridiha.

Stanovnik si je v dolgih letih dirkanja priboril vzdevek puščavski lisjak, njegovo sodelovanje na Dakarju pa je v desetletju in pol postalo že skorajda samoumevno. Tokrat ne bo tako, predvsem zaradi finančnih razlogov se je odločil, da v izvedbi, ki se bo začela 2. januarja 2016, ne bo nastopil.

A slovenske barve bo branil Simon Marčič. Mariborčan ni povsem brez izkušenj na tem reliju, pred dvema letoma je že bil v Južni Ameriki, a se je vrnil z zlomljeno roko in brez uvrstitve. Tokrat si je postavil jasen cilj: priti do cilja.

"Na prvem Dakarju sem se naučil, da če nič ne vidiš, potem se raje ustavi in ne vozi brezglavo. S takšno vožnjo sem namreč končal v jarku z zlomljeno roko," je na predstavitvi nastopa dejal Marčič. Nastopil bo v razredu maraton brez pomoči spremljevalne ekipe.

"Za tak korak sem se odločil, ker se mi zdi tisti pravi. Veliko odličnih voznikov je kariere začelo prav v tem razredu, poleg tega bi moral za mehanika zbrati še dodatnih 20.000 evrov, tega stroška pa si ne morem privoščiti. Že za startnino sem komaj zbral denar, moj cilj za letos pa je, da reli dokončam, pa četudi bom moral motor nesti čez ciljno črto," je še dejal Marčič.

Lani sta med motociklisti in avtomobilisti slavila Katarec Naser Al-Attijah z Minijem ter Španec Marc Coma (KTM).

Avstrijska tovarna je med favoriti za zmago tudi letos. KTM ima med motoristi 14 zaporednih zmag, 15. pa bo morda nekoliko težje dosegljiva, saj Come ne bo na startu. Eden od kandidatov za njegovega naslednika bo Matthias Walkner, med najbolj vročimi za zmago pa bosta tudi Španec Jordi Viladoms in Avstralec Toby Price. Lani drugi Portugalec Paulo Goncalves pa bo spet glavni izzivalec na Hondi, ki mu bo družbo na motociklu japonske tovarne pri naskoku na vrh delal še Joan Barreda.

Pri avtomobilistih bo branilec naslova v igri tudi letos, Al-Attiyah bo po letih 2011 in 2015 lovil tretji dakarski uspeh. Francoz Stephane Peterhansel pa bo tudi letos eden njegovih glavnih tekmecev, če bo zmagal, bo za dirkača Peugeota to že 12. zmaga na reliju (šest jih je dosegel na motorju). S Peugeotom bo dirkal še en nekdanji zmagovalec med motoristi, njegov rojak Cyril Despres, med kandidate za vrh pa sodita še Španca Carlos Sainz, nekdanji svetovni prvak v reliju, ter Juan Roma. Prvič pa se bo na tej dirki predstavil še en nekdanji svetovni prvak v reliju, Francoz Sebastien Loeb, ki bo tekmoval za Peugeotovo ekipo.

Reli Dakar 2016 se bo začel v soboto s prologom v Buenos Airesu. Prva etapa se bo začela dan pozneje v Rosariu. Načrtovan je le en dan počitka, 10. januarja, po več kot 9000 km skupne dolžine, od česar bo približno 5000 km hitrostnih preizkušenj, pa bo cilj 16. januarja spet v Rosariu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.