Šport > Moto športi
23 ogledov

Delavci garajo, Bernie in dirkači pozirajo

Pet kandidatov za prvaka - Hamilton, Alonso, Webber, Button in Vettel - ter gosp
1/25
Žurnal24 main
Asfalt bo spolzek in oprijem zelo slab. Videli bomo spektakularno VN Koreje, je prepričan konstruktor dirkališča, Hermann Tilke. Dan pred prvim treningom 1.500 delavcev dela na zadnjih nujnih opravilih.
Proga v Jeongamu je ena najbolj razgibanih. Prvi sektor bo z dolgimi ravninami in močnimi zaviranji pred ostrimi zavoji bolj naklonjen Ferrariju in McLarnu, medtem ko bo drugi del s srednje hitrimi zavoji in zadnji "ulični" sektor kot nalašč za Red Bull.

Dirkališče v Južni Koreji bo tik pred zdajci nared za 17. dirko sezone in prvo v tej azijski državi. Dirkače in moštva skrbi šele ta teden položena vrhnja plast asfalta, ki bo tako zelo spolzek in morda nevaren. Konstruktor steze Hermann Tilke pa ravno nasprotno v tem ne vidi ovire. "Edini problem, ki ga bo povzročil – jaz sicer mislim, da to ni problem – bo v slabem oprijemu. A to so najboljši dirkači na svetu in zanje pomanjkanje oprijema ne bo težava. Za vse bodo razmere enake. V petek bo steza zelo spolzka in zato bomo videli veliko vrtenj. Težko bo najti prave nastavitve za soboto in nedeljo," razlaga Tilke in verjame v spektakularno dirko. Kulisa takšna ta vikend ne bo. Razen proge, tribun in boksov dirkališče v Jeongamu ne ponuja še ničesar, a kot lahko vidite v Red Bullovi simulaciji, bo čez leto ali dve okoli in znotraj proge zraslo mesto s stolpnicami in marino. Bernie Ecclestone in organizatorji na nedeljski dirki pričakujejo sto tisoč gledalcev. "Mislim, da so opravili velik posel. Če ne bi imeli težav s slabim vremenom, bi bilo dirkališče že zdavnaj končano," je Korejce v bran vzel Ecclestone, potem ko ta četrtek pri zadnjih nujnih opravilih na objektu dela 1.500 delavcev in vojakov.

Skupni seštevek pred 17. dirko sezone 2010:
Dirkači
1. M. Webber 220 točk
2. F. Alonso 206
3. S. Vettel 206
4. L. Hamilton 192
5. J. Button 189
6. F. Massa 128
Moštva
1. Red Bull Renault 426 točk
2. McLaren Mercedes 381
3. Ferrari 334

Ta korak v neznano se bo zgodil prav v sklepnem delu sezone, ko se za naslov prvaka 2010 še naprej bori pet dirkačev. V Korejo z največ optimizma prihaja Red Bull, saj je Mark Webber vodilni v seštevku, Sebastian Vettel pa je zmagal na prejšnji dirki. Razlika med njima je le 14 točk (če ne bi imel Vettel letos nekaj tehničnih težav in če bi se izognil več dirkaškim napakam, bi lahko vodil za 59 točk in ta vikend morda celo postal prvak). "Na zadnjih nekaj dirkah je Sebastian dirkal zelo dobro. Spet je resen kandidat za prvaka. Trenutek je na njegovi strani," pove vodja ekipe, Christian Horner. "Mark pa niza uvrstitve na stopničke. Konstantnost rezultatov bo odločala tudi na zadnjih treh dirkah." Horner poudarja, da imata njihova dirkača enake pogoje: "Kot ekipa se trudimo, da bi oba dirkača podpirali enakovredno."

Spored VN Koreje
Petek: 1. trening (3.00), 2. trening (4.00)
Sobota: 3. trening (4.00), kvalifikacije (7.00)
Nedelja: dirka (8.00)

Kar se slednjega tiče, bo v prednosti Ferrari, kjer bo Felipe Massa delal v prid ekipe in Fernanda Alonsa: "Poskušal bom pridirkati čim več točk za ekipo v boju za oba naslova prvaka." McLaren je z Lewisom Hamiltonom in Jensonom Buttnom na zadnjih dirkah izgubil stik z vrhom, a tekmecem sporočajo: "Ne bi bilo pametno, da nas odpišejo," pravi vodja srebrnih Martin Whitmarsh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.