Šport > Moto športi
23 ogledov

Despres in Peterhansel kralja sipin Dakarja

Despres reli Dakar zadnja etapa La Serena Santiago Čile
1/6
EPA
Zmagovalca vzdržljivostnega relija Dakar sta v letošnji izvedbi ista kot lani. Pri motociklistih je bil najhitrejši Francoz Cyril Despres, pri avtomobilistih pa njegov rojak Stephane Peterhansel. Nastopil je tudi slovenski motociklist Miran Stanovnik, a je moral zaradi okvare motorja odnehati že po peti etapi.

Med avtomobilisti kakšnih posebnih dvomov o zmagovalcu ni bilo. Branilec lanske zmage je imel po predzadnji etapi 44 minut naskoka in le velika smola ali okvara bi mu lahko preprečila novo slavje. Presenečenja ni bilo in Stephane Peterhansel je s svojim Minijem v soboto tudi potrdil skupni uspeh.

Dovolj je bilo že deseto mesto na zadnji etapi od La Serene do Santiaga. V končni razvrstitvi je z minimalno izgubo časa namreč zlahka ubranil velik naskok pred Južnoafričanom Ginelom de Villiersom. Zadnje dejanje več kot 8000 km dolge dirke je sicer dobil Španec Nani Roma (Mini), na koncu pa je imel Peterhansel 42 minut prednosti pred vsemi tekmeci. Rus Leonid Novicki za volanom tretjega Minija pa je bil na koncu od moštvenega sotekmovalca počasnejši za uro in 28 minut.

Za Francoza je to že peti uspeh na reliju v vlogi avtomobilista, najboljši je bil že v letih 2004, 2005, 2007 in 2012, šest zmag pa ima tudi med motociklisti (1991, 1992, 1993, 1995, 1997, 1998). S petimi avtomobilističnimi zmagami pa je tudi izboljšal četrt stoletja star rekord Finca Arija Vatanena, doslej s štirimi zmagami najuspešnejšega udeleženca dirke na štirih kolesih.

Nenadoma je vsega konec

"Zame je ta trenutek nekaj posebnega. Po 15 dneh dirkanja, čustev in pritiska je nenadoma vsega konec. Tokrat se mi je prvič zgodilo, da na dirki nisem imel prav nobenih težav s tehniko. To je najboljši avto, kar sem jih kdaj vozil. Zmaga ni bila lahka, toda lahko sem se osredotočil samo na vožnjo," je bil z doseženim zadovoljen Peterhansel.

Lansko zmago je tudi pri motociklistih potrdil Cyril Despres. Zadnjo etapo je sicer končal na 14. mestu, a je v skupnem seštevku zlahka obdržal dovolj prednosti za skupni uspeh. Za Francoza je to peta zmaga na Dakarju po letih 2005, 2007, 2010 in 2012. Portugalec Ruben Faria, sobotni etapni zmagovalec, je bil na koncu drugi z dobrimi desetimi minutami zaostanka, tretji pa je bil Čilenec Francisco Lopez.

"Ko sem se bližal cilju in videl vse navijače, ki so me spodbujali, je bilo jasno, da sem zmagal. Če mi bo zmagovanje postalo prelahko, bom nehal dirkati na Dakarju, a v tem trenutku je to še zelo daleč. Dirka je preprosto preveč zahtevna, da bi bila zmaga lahka. In na težki dirki je zmaga vredna toliko več," je po petem uspehu razmišljal francoski dirkač in dodal, da sicer ni nobenega pametnega razloga, da bi nekdo več kot 14 dni preživel na takšnem tekmovanju.

"Predolgo traja, včasih je prevroče, spet drugič te zebe, vstajati moraš ob nemogočih urah, izkopati se moraš iz peščenih pasti v Čilu in Peruju, motijo te skale in nazadnje ti pot prekrižajo še kaktusi v Cordobi," se je pošalil Despres.

Stanovnikov motor le "kihnil"

Med udeleženci ene najtežjih preizkušenj na svetu je bil tudi letos Miran Stanovnik. Potem ko je lani dirko predčasno končal zaradi poškodbe, mu tudi letos ni bilo usojeno, da bi pripeljal na cilj. Tokrat je bila usodna tehnična okvara, zaradi katere je moral odstopiti po peti etapi, tako da se je predčasno vrnil domov.

Vzrok odstopa je bil droban pesek, ki je prodrl v motor in kljub dvema urama in pol trdega dela so bili vsi poskusi, da bi ga oživil, zaman. Stanovnik je moral priznati poraz. "Okvara motorja se je zagotovo zgodila zaradi drobnega peska, ki je prišel v valj in je zato motor izgubil kompresijo. Motor je ob oživljanju malo kihnil, ampak delal pa ni. Simptomi so bili zelo podobni kot lansko leto, ko mi je pri padcu počila komora zračnega filtra in je prišel pesek v motor. Zato se mi je približno sanjalo, v čem je težava. Z avtomobilskim akumulatorjem sem ga kar nekaj časa poizkusil spraviti v življenje, pa ni šlo," je odstop podoživel Stanovnik.

Tudi v letošnji izvedbi pa se na reliju niso izognili smrtnim žrtvam. V prometni nesreči, v kateri je bilo udeleženo spremljevalno vozilo iz dirkaške karavane, sta najprej umrla taksist in potnik v taksiju, med aktivnimi udeleženci pa je po trčenju življenje izgubil tekmovalec na motorju, Francoz Thomas Bourgin.

Reli Dakar, izidi zadnje 14. etape (La Serena - Santiago, 625 km, HP 126 km), motociklisti:

1. Ruben Faria (Por/KTM) 1:43:06
2. Joan Barreda Bort (Špa/Husqvarna) + 0:08 
3. Helder Rodrigues (Por/Honda) 0:24 
4. Mario Patrao (Por/Suzuki) 1:21 
5. Olivier Pain (Fra/Yamaha) 2:14 
6. Paulo Goncalves (Por/Husqvarna) 2:32 
...

Skupno:

1. Cyril Despres (Fra/KTM) 43:24:22
2. Ruben Faria (Por/KTM) + 10:43 
3. Francisco Chaleco Lopez (Čil/KTM) 18:48 
4. Ivan Jakes (Slk/KTM) 23:54 
5. Juan Pedrero Garcia (Špa/KTM) 55:29 
6. Olivier Pain (Fra/Yamaha) 1:06:30 
...

Avtomobilisti:

1. Nani Roma/Michel Perin (Špa/Fra/Mini) 1:44:10
2. Orlando Terranova/Paulo Fiuza (Arga/Por/BMW) + 0:13
3. Lucio Alvarez/Bernardo Rolando Graue (Arg/Aeg/Toyota) 0:31 
4. Giniel De Villiers/Dirk Von Zitzewitz (JAR/Nem/Toyota) 1:27 
5. Guerlain Chicherit/Jean-Pierre Garcin (Fra/Fra/SMG) 2:05 
6. Robby Gordon/Kellon Walch (ZDA/ZDA/Hummer) 2:17 
...

Skupno:

1. Stephane Peterhansel/Jean Paul Cottret (Fra/Fra/Mini) 38:32:39
2. Giniel De Villiers/Dirk Von Zitzewitz (JAR/Nem/Toyota) + 42:22 
3. Leonid Novicki/Konstantin Žilcov (Rus/Rus/Mini) 1:28:22 
4. Nani Roma/Michel Perin (Špa/Fra/Mini) 1:36:43 
5. Orlando Terranova/Paulo Fiuza (Arg/Por/BMW) 1:49:10 
6. Carlos Sousa/Miguel Ramalho (Por/Por/Great Wall) 2:38:16 
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.