Šport > Moto športi
15 ogledov

Dež v Sepangu. "To bo loterija!"

Ta četrtek popoldne v Sepangu. Če se tole ponovi v nedeljo ... (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Kdo, če sploh, lahko premaga Sebastiana Vettla, je glavno vprašanje pred začetkom VN Malezije. Kers in DRS naj bi pomagala tekmecem. Še bolj vroče vprašanje pa je: kako bo z vremenom?!
Spored dirkaškega vikenda v Sepangu:
Petek: 1. trening (4.00), 2. trening (8.00)
Sobota: 3. trening (7.00), kvalifikacije (10.00)
Nedelja: dirka (10.00)

Vsi lovijo Vettla
Sebastian Vettel (Red Bull), branilec naslova svetovnega prvaka, v Sepangu dirka za svojo četrto zaporedno zmago. 14 dni nazaj mu je bil v Melbournu sorazmerno blizu le Lewis Hamilton (McLaren). Slednji naj bi bil to nedeljo še bolj nevaren: Kers pri McLarnu dobro dela, DRS (premično zadnje krilce) naj bi imelo v Maleziji mnogo večji vpliv kot v Avstraliji in bržkone se Britancu ne bo vnovič poškodovalo dno dirkalnika. A tokrat naj bi premierno s Kersom dirkal tudi Red Bull (končno odločitev bodo sprejeli po petkovih treningih), ob tem pa mora po slabi uvodni dirki udarec vrniti tudi Mark Webber (Red Bull), na čigar dirkalniku in prilagajanju na Pirellijeve pnevmatike so v zadnjih dneh intenzivno delali.

Kdaj bo deževalo?
Če bo (slučajno) dirka potekala v običajnih razmerah (beri: da ne bo dežja), bo pokazala dejansko razmerje moči v sezoni 2011. "Malezija je prva prava steza, saj je Avstralija delno ulična. A tukaj je zelo vroče, pa še pogosto dežuje. Vprašanje je, kdaj in kako močno bo deževalo? Zelo nepredvidljivo bo!" poudarja Vettel, ki brani lansko zmago. Vreme je dan pred začetkom dirkanja glavno vprašanje: za vse tri dni dirkaškega vikenda so napovedane nevihte in to četrtkovo popoldne so eno pravo tropsko nevihto že občutili (dirkača Mercedesa Michaela Schumacherja je ujela med rolanjem po stezi). To pa za Malezijo ni nič novega: lani so bile deževne kvalifikacije, predlani pa so izpeljali le 31 krogov od 56 in podelili polovične točke.

To bo loterija
"To bo zabavna loterija. Bomo videli, kdo bo zmagal," se je na novinarski konferenci nasmihal nekdaj mojster deževnih dirk Michael Schumacher, ki je v Albert Parku sezono začel s čisto ničlo. "Mislim si, da bo dirko treba začeti za varnostnim avtomobilom," pove, saj se dobro zaveda, da če bo deževalo, bo lilo kot iz škafa. In ne pozabite, da gre za nove Pirellijeve pnevmatike. "Pozimi nismo veliko testirali v deževnih razmerah. Ko pa je bilo en dan deževno v Barceloni, je tako zelo padalo, da sploh nismo mogli dirkati. Torej se nam obeta zelo zanimiva izkušnja."

Zadnjih pet zmagovalcev VN Malezije:
2010 – S. Vettel (Red Bull)
2009 – J. Button (Brawn)
2008 – K. Räikkönen (Ferrari)
2007 – F. Alonso (McLaren)
2006 – Giancarlo Fiscihella (Renault)

VN Malezije v številkah
Ferrari je dobil pet dirk od 12 v Sepangu, šestkrat pa so bili na pole positionu. Kar šest se jih je končalo z dvojno ekipno zmago (Ferrari v 1999 in 2001, Williams leta 2002, Renault v 2006, McLaren leta 2007 in Red Bull lani). Michael Schumacher je bil s Ferrarijem v Maleziji uspešen: ima pet najboljših startnih položajev in tri zmage. Če ne bi Vettla lani v Koreji izdal motor, bi bil ta vikend dirkal za šesto zmago zapored. Medtem bo Nick Heidfeld (Renault) startal na svoji 174. dirki in še vedno čaka na prvo zmago (spomnimo: je tisti z največ drugimi mesti, ki še nimajo zmage).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.