Šport > Moto športi
45 ogledov

Dirka, ki jo je Senna dobil za 93 cm

Vsega 93 centrimetrov pred Mansllom je Senna prečkal ciljno črto. (Foto: William
1/2
Žurnal24 main
1. maj leta 1994 je v nesreči v Imoli vzel Ayrtona Senno. A da ne bomo ob 17. obletnici podoživljali tega tragičnega dogodka, se raje spomnimo ene njegovih najboljših zmag – za 0,014 sekunde v Jerezu 1986.
Ayrton Senna (21. 3. 1960–1. 5. 1994)
Ekipe: Toleman, Lotus, McLaren, Williams.
Uspehi: trikrat svetovni prvak, 41 zmag na 162 VN, 80 stopničk, 65 pole positionov, 19 najhitrejših krogov na dirki.

Aprila leta 1986 je Ayrton Senna z Lotus Renaultom dobil eno najtesnejših dirk formule 1 v zgodovini. Nigel Mansell (Williams Honda) je ciljno črto na VN Španije v Jerezu tedaj prečkal vsega 0,014 sekunde za brazilskim dirkačem. To je bila tretja zmaga takrat 26-letnega Ayrtona. Kasneje je bil na najvišji stopnički še 38-krat in je v sezonah 1988, 1990 in 1991 z McLaren Hondo tudi osvojil naslov prvaka.

Jerez 1986
Dirkališče v Jerezu je bilo takrat povsem novo, VN Španije se je na koledar dirk vrnila po štirih letih. Takrat Španija ni bila tako zelo navdušena nad formulo 1 in ta neverjeten razplet je v živo videlo le nekaj tisoč ljudi. Na kvalifikacijah je bil Senna premočan – dobil jih je štiri desetnike pred Mansllom. Ayrton je na startu pobegnil tekmecem (Nelsonu Piquetu, Mansllu, Alainu Prostu in Kekeju Rosbergu). Mansell je v prvem delu dirke varčeval z gorivom in vozil počasneje, v 19. krogu pa je pritisnil stopalko za plin do konca in začel loviti vodilna. V 34. krogu je naprej prehitel Piqueta, nekaj krogov zatem še Senno. Povedel je za štiri sekunde, nakar so ga 10 krogov pred koncem izdale pnevmatike. Nigel je moral na postanek. Osem krogov pred koncem je bil tako 20 sekund za Ayrtonom. A dirkal je sekundo, dve na krog hitreje. Dva kroga do konca je zaostajal pet sekund, pred zadnjim le še eno in pol. Pred ciljno črto je napadel, a Senna je ubranil napad in slavil s prednostjo, ki bi bila težko manjša. Če bi Mansllu tedaj uspelo zmagati, bi na koncu sezone 1986 postal prvak, tako pa je za Prostom zaostal za dve točki.

93 centimetrov
"Oba s Senno sva bila na limitu. Na zaviranju pred zadnjim zavojem sem bil še predaleč, na izvozu iz zavoja pa sem mu že bil na izpuhu. Vijugal je in me oviral, a sam se pritiskal do konca. Dirkala sva, kot da bi šlo za sprint na sto metrov. Sredi ravnine sem ga prehitel, a ciljno črto je on prečkal 0,014 sekunde oziroma 93 centimetrov pred mano. Če bi bila ciljna črta le pet metrov dlje, bi zmagal jaz. Tiste tri točke bi me naredile svetovnega prvaka,"
je v svoji avtobiografiji razplet VN Španije 1986 opisal Mansell. Tista zmaga bi ekipi Williamsa pomenila še kako veliko, saj je le mesec dni prej Frank Williams po avtomobilski nesreči ostal prikovan na voziček.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.