Šport > Moto športi
16 ogledov

Dirka odrešitve? Lew gre na zmago!

Lewis Hamilton je v Montrealu zmagal lani in v debitantski sezoni 2007. (Foto: R Žurnal24 main
"Imamo najboljši KERS in odlično pospeševanje iz počasnih zavojev. Obeta se nam odličen vikend," pred VN Kanade napoveduje Lewis Hamilton, ki ima na "svoji" stezi priložnost za odrešitev grehov.
Spored VN Kanade:
Petek: 1. trening (16.00), 2. trening (20.00)
Sobota: 3. trening (16.00), kvalifikacije (19.00)
Nedelja: dirka (19.00)

Karavana formule 1 se je preselila v Montreal, kjer bo konec tedna VN Kanade. Dirkač na misiji bo Lewis Hamilton (McLaren). Kot prvi zasledovalec vodilnega v skupnem seštevku, svetovnega prvaka in zmagovalca osmih od zadnjih 10 dirk Sebastiana Vettla (Red Bull), mora zmanjšati kar 58 točk visok zaostanek in obenem utišati kritike o preveč agresivni in nevarni vožnji z VN Monaka, kjer je bil po smoli na kvalifikacijah, več trčenjih in dveh kaznih šesti. Kraj za odrešitev je kot nalašč za nekdanjega prvaka – dirkališče Gilles Villeneuve na otočku Notre Dame na reki Sv. Lovrenca v kanadskem Montrealu. 26-letnik je tukaj nastopil trikrat, bil vselej na prvem startnem mestu in dvakrat tudi zmagal. Steza je kombinacija dolgih ravnin, ostrih zaviranj pred šikanami in počasnih zavojev. Torej ni hitrih ovinkov, ki so kot nalašč za aerodinamično mojstrovino, imenovano Red Bull, in zatorej je to dirkališče najboljša možnost v vsej sezoni, da srebrni premagajo bike.

Vrstni red pred sedmo dirko sezone 2011:
Dirkači
1. S. Vettel 143 točk
2. L. Hamilton 85
3. M. Webber 79
4. J. Button 76
5. F. Alonso 69
Moštva
1. Red Bull Renault 222 točk
2. McLaren Mercedes 161
3. Ferrari 93

Lani je Hamiltonu uspelo z dobro taktiko menjave pnevmatik in ta bi bila lahko ključna tudi letos, ko pnevmatike Pirelli pomenijo še dodaten izziv. "Montreal je zame prav poseben kraj. Tukaj sem bil prvič na polu in prvič zmagal," se je ob prihodu v Quebec spominjal Hamilton. "Na tej stezi se vedno dobro znajdem. Asfalt očitno ustreza mojemu slogu vožnje. Tudi letos bi moral naš dirkalnik na tej progi dobro delovati. Imamo dober motor, najboljši KERS in odlično pospeševanje iz počasnih zavojev. Obeta se nam odličen vikend. V nedeljo pričakujem res dober rezultat." Pogoji so torej na Britančevi strani, a najprej bo moral odpraviti napake, ki so posledica njegove mladostniške zaletavosti in mu tudi iz Montreala niso nekaj neznanega. Leta 2008 je odstopil, potem ko je v boksih trčil v Kimija Räikkönena, ki je stal pred rdečo lučjo na koncu ulice boksov.

Zadnjih 5 zmagovalcev VN Kanade:
2010 – L. Hamilton (McLaren)
2008 – R. Kubica (BMW Sauber)
2007 – L. Hamilton (McLaren)
2006 – F. Alonso (Renault)
2005 – K. Räikkönen (McLaren)

V McLarnu verjamejo, da je Red Bull premagaljiv. "Mislim, da smo imeli dovolj dober dirkalnik za zmago že v Španiji in Monaku. Malo moramo le izboljšati naše kvalifikacije in lahko bomo narekovali tempo na dirki," izpostavlja Jenson Button (McLaren). Da je sezona še daleč od odločene (statistika in zgodovina govorita drugače), meni tudi tehnični direktor, Paddy Lowe. "Do konca je še 12 ali 13 dirk. Pokala sta še vedno na dosegu roke, pa čeprav imata Vettel in Red Bull visoko prednost. Mislim, da smo bili na zadnjih dirkah hitrejši od njih. Na dirki je bil naš dirkalnik boljši." Priznava, da so problem kvalifikacije.

Najvišja končna hitrost
v Kanadi je 323 km/h – pred zadnjo šikano, za katero sledi zloglasni zid prvakov, v katerem so leta 1999 končali trije prvaki (Schumacher, Jacques Villeneuve in Damon Hill). Na dirki bo 70 krogov, ko bodo morali dirkači prestavo menjati okoli dvatisočkrat.

Številke pred VN Kanade
Vettel ima pred sedmo dirko sezone 2011 20 najboljših startnih položajev, na zadnjih 11 dirkah je bil vselej v prvi vrsti in ima že 15 zmag. Prav toliko jih ima Hamilton. Red Bullov niz pole positionov traja že sedem dirk, McLaren pa na njem ni bil že od lanske VN Kanade (Ferrari pa od VN Singapurja). A pole v Kanadi ni odločilen, le štirikrat na zadnjih 12 dirkah je zmagovalec startal kot prvi. V zadnjem obdobju v Montrealu dominira Hamilton, pred njim je Michael Schumacher – sedem zmag in 12 uvrstitev na stopničke v 16 poskusih. Zadnjič mu je uspelo leta 2004, odtlej pa Ferrari v Quebecu ni več zmagal. Tretje mesto Davida Coultharda iz sezone 2008 pa je edina Red Bullova uvrstitev na zmagovalni oder edine letošnje severnoameriške dirke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.