Šport > Moto športi
26 ogledov

Dirka v Bahrajnu odpovedana

VN Bahrajna bi morala biti marca uvodna dirka v sezono 2011, a so jo zaradi poli Žurnal24 main
Naposled je postalo jasno: uvodna dirka formule 1 za VN Bahrajna je odpovedana zaradi silovitih nemirov oziroma protivladnih protestov v tej državi. Morda jo nadomestijo jeseni.

Prireditelji dirke formule 1 v Bahrajnu so zaradi protivladnih protestov v državi, ki so zahtevali tudi smrtne žrtve, dokončno odpovedali dirko, ki bi morala biti na sporedu 13. marca. Gre za uvodno dirko sezone. Bahrajn upa, da bo dirko lahko gostil kasneje, ko se bo stanje v državi umirilo. Kot vemo, je zaradi protivladnih izgredov v Manami in okolici že ves teden zelo napeto.

Prvič v zgodovini dirkanja formule 1 se je zgodilo, da so morali prireditelji prvo dirko sezone odpovedati oziroma zaradi kakršnegakoli razloga prestaviti. Sezona formule 1 se bo letos tako začela z dirko 27. marca v Melbournu.

Seveda bodo zaradi nestabilnega političnega položaja v tej državi ob Perzijskem zalivu odpadla tudi predvidena testiranja moštev formule 1, ki so bila napovedana med 3. in 6. marcem. "V tem trenutku se celotna država ukvarja s tem, kako v Bahrajnu čim prej znova vzpostaviti dialog," je ob tem dejal bahrajnski prestolonaslednik, princ Salman bin Hamad al Kalifa.

Šef tekmovanja formule 1 Bernie Ecclestone je o odpovedi izvedel preko telefona, princ šejk Salman bin Hamad al Kalifa pa se je Britancu tudi pisno zahvalil za podporo in razumevanje. "Žalostno je, da je moral Bahrajn dirko odpovedati," je ob tem dejal Ecclestone, ki si želi dirko čim prej vrniti na omenjeno prizorišče.

"Položaj v Bahrajnu je zelo težek, a mi povsem zaupamo v Bernieja, Fom in Fio, da bodo sprejeli pravilno odločitev," je še pred odločitvijo dejal vodja Red Bulla, Christian Horner. "Tja nas bodo poslali le, če bo varno. Velika škoda bi bila, če izgubimo dirko, a to ni naša odločitev – to je odločitev promotorja dirke."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Britanska vlada je svojim državljanom odsvetovala potovanje v Bahrajn. Tudi dirkači nad potjo v Bahrajn niso bili najbolj navdušeni. "Slišim, da se strelja kar po ulicah. Prestrašen sem. A če bom moral iti, bom pač šel. To je moja služba," je dejal Kamui Kobajaši (Sauber). Mark Webber (Red Bull) je mnenja, da ima Bahrajn zdaj resnejše skrbi, kot pa je dirka formule 1, a si želi, da bi ta vendarle bila izpeljana. Odločitev je torej na princu Bahrajna šejku Salmanu bin Hamadu al Kalifi. To obenem pomeni, da zamenjave zagotovo ne bo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.