Šport > Moto športi
16 ogledov

Dirkače skrbi: preveč gumbov

Tudi Felipe Massa pravi, da bo največji izziv nove sezone volan. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Prva testiranja se sploh še niso začela, iz ekip pa že prihajajo pripombe na preveliko število gumbov na dirkačevem volanu. Teh je nesprejemljivo veliko, pravijo pri Ferrariju. Bo dirkanje zato bolj nevarno?

Dirkanje na limitu, zaviranje in pospeševanje, zavijanje … zdaj pa še več novih gumbov na volanu dirkalnika. Dirkači so že pred časom izpostavili pomislek, da bi zaradi tega dirkanje lahko postalo bolj nevarno. "Treba bo pritiskati na številne gumbe, obenem pa še upravljati z volanom. Težava bi znala biti predvsem v slabem vremenu, ob slabi vidljivosti," je dejal Fernando Alonso.

Od sezone 2013 naprej Fia v želji po okoljsko bolj sprejemljivi formuli 1 želi uvesti štirivaljne turbo motorje. Ferrari je proti. Luca di Montezemolo se je s predsednikom Fie Jeanon Todtom že dogovoril za sestanek,
saj sami ne želijo manj od šestvaljnikov.

Ob predstavitvi novega Ferrarija je na to opozoril tudi njihov tehnični direktor Aldo Costa. "Prišli smo do nesprejemljivega števila gumbov. Že v simulatorju smo preizkušali, če bo dirkač sploh zmogel upravljati z vsemi temi gumbi. Situacija je postala ekstremna." Costa dodaja, da se bodo z drugimi tehničnimi direktorji ekip sestali in pogovorili, ali se težavo da rešiti.

Kot veste, dirkalniki formule 1 nimajo prestavne ročice, temveč dirkači prestavljajo z gumbi na volanu. Ob tem je na njem še vrsta drugih gumbov, letos pa so dodali še dva nova in zelo pomembna: za uporabo sistema Kers in za nastavljanje premičnega zadnjega krilca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.