Šport > Moto športi
25 ogledov

Dirkači F1 razdvojeni

lewis hamilton jenson button EPA
Nekdanji svetovni prvak Jenson Button je vodstvo najelitnejšega dirkaškega športa pozval k uvedbi zaprtih kokpitov, s katerimi bi preprečile tragedije, kakršna se je zgodila na nedavni dirki zrazreda IndyCar.

Dirkač McLarna Jenson Button meni, da je prišel čas za uvedbo zaprtih kokpitov, potem ko se je na dirki IndyCar smrtno ponesrečil Justin Wilson, ki ga je v glavo zadel ostanek dirkalnika Sagea Karama.

''Bil sem eden od številnih dirkačev, ki so rekli 'to je dirkanje z odprtimi kokpiti in takšno bi morali tudi ostati.' Mislim, da je bilo zdaj dovolj in čas je, da nekaj naredimo. In ne mislim samo na spremembe vzglavnika. Dirkalnik je treba z nečim prekriti, saj si ne moremo dovoliti, da se to dogaja naprej v enakem tempu kot v zadnjih letih,'' je povedal Button.

''V motošportu se to ne bi smelo odgajati. To niso 70-ta, lahko bi se že kaj naučili. Pokriti dirkalniki so prava smer, a potreben bo čas,'' je dodal britanski dirkač.

fernando alonso | Avtor: EPA EPA
Z Buttonom, čigar predlogu nasprotuje nedavni zmagovalec 24 ur Le Mansa Nico Hülkenberg, se je pridružil moštveni kolega Fernando Alonso. ''Odprt sem za vsako rešitev, da s pomočjo tehnologije zapremo kokpite brez kakšnih večjih težav. Tu so druge kategorije, kot je na primer World Endurance Championship, ki uporabljajo zaprte kokpite,'' je povedal Španec.

Aktualni svetovni prvak Lewis Hamilton ni prepričan, če je zapiranje kokpitov resnično prava rešitev, strinja pa se, da je potrebno nekaj ukreniti za večjo zaščito dirkačev pred letečimi razbitinami.

''Ta je težka. Razdvojen sem. Zaprt kokpit je morda prihodnost, a kot otrok sem spremljal ta šport in kokpit je bil vedno odprt. Težko je narediti takšno spremembo, a včasih je sprememba lahko korak naprej. Ne vem, če bi mi bilo všeč. Čudno bi se počutil, če bi imel okno nad sabo. Imeli smo preveč smrtnih žrtev. Manj kot v preteklosti, a še vedno preveč,'' je povedal Hamilton in dodal, da bo potrebno preizkusiti več različnih mehanizmov.

V razpravo se je vmešal tudi Kimi Räikkönen. ''Z vsakim pravilom pridejo dobre in slabe stvari. Vsi si prizadevajo, da bi bilo dirkanje čim bolj varno. Lahko oplaziš ogrado in se poškoduješ, lahko pa doživiš res hudo nesrečo in jo odneseš brez posledic. Pri takšnih rečeh ni enega odgovora,'' meni dirkač Ferrarija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.