Šport > Moto športi
58 ogledov

Dirkalnik jo je ''gnal v tovornjak''

Maria de Villota Reuters
Španska dirkačica Maria de Villota je nesrečo, ki je botrovala njeni smrti 15 mesecev kasneje, doživela zato, ker se dirkalnik ni odzval na njene ukaze.

Angleški mediji razkrivajo podrobnosti nesreče Marie de Villota, ki se je julija 2012 hudo ponesrečila na dirkališču v Duxfordu. Španka je v nesreči izgubila oko in dobro leto kasneje umrla, domnevno zaradi nevroloških posledic.

Agencija za varnost in zdravje (HSE) je nedavno potrdila, da je primer zaključen, zato je družina španske dirkačice začela razmišljati o tožbi. Del poročila, ki ga je pripravila HSE, je pridobil britanski BBC.

V poročilu je zabeležno, da je De Villota trčila v parkiran tovornjak s hitrostjo 240 km/h. Španka je poskušala upočasniti, da bi dirkalnik lahko preusmerila v zasilni izvoz, a so ji ob pritisku na zavoro zablokirala kolesa.

Ker je bil dirkalnik v prestavi, se je sprožil varnostni mehanizem, ki motor ohranja pri 4100 vrtljajih na minuto in tako prepreči, da bi se pogonski sklop poškodoval. De Villota posledično ni mogla ne upočasniti ne zaviti. V poročilu je navedeno, da se je dirkalnik ''boril proti njej'' in jo ''gnal naravnost v tovornjak''.

Dirkačica je pritisnila gumb, s katerim bi razveljavila varnostni mehanizem in sprostila sklopko, da bi motor lahko prešel v prosti tek, vendar se ni nič zgodilo. Sistem za nadzor motorja ji je prav tako preprečil, da bi prestavila v nižjo prestavo.

HSE je v poročilu kritizirala postavitev tovornjaka in opozorila, da dirkačica pred začetkom testiranja ni dobila ustreznih informacij, kako zaustaviti dirkalnik.

Marussia, ki je v lasti Manor Grand Prix Racing, je pojasnila, da se je ''zanašala na sposobnosti in izkušnje dirkačice,'' še navaja poročilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.