Šport > Moto športi
1909 ogledov

Doktor kritičen: "Stvari so ušle izpod nadzora!"

valentino rossi Epa
Valentino Rossi je zavzel kritično stališče do povzročitelja hude nesreče na dirki razreda moto3 v Austinu.

Najizkušenejši dirkač v motociklističnem paddocku Valentino Rossi je podprl odločitev komisarjev v zvezi s prepovedjo dveh dirk za turškega dirkača Deniza Öncüja (KTM), povzročitelja hude nesreče na dirki najšibkejšega razreda pretekli konec tedna v Austinu.

Marc Marquez MotoGP Šport Marquez ostaja kralj proge v Austinu

Dirko za VN Amerik so morali kar dvakrat prekiniti z rdečimi zastavimi, pri prvem padcu so morali na pregled v bolnišnico odpeljati Čeha Filipa Salača. Po ponovljenem startu je sledil še en padec več dirkačev, po novi prekinitvi pa so se organizatorji odločili, da bo obveljal vrstni red iz zadnjega kroga pred prvo rdečo zastavo.

Glavni krivec za drugo nesrečo, v kateri so jo skupili Jeremy Alcoba (Gresini), Pedro Acosta (KTM) in Andrea Migno (Honda), je bil Öncü, ki pa se je za razliko od kolegov uspel obdržati na motociklu. Komisarji so mu zaradi nevarnega manevra izrekli dve dirki prepovedi.

Öncü je na ravnini pri veliki hitrosti uspel švigniti mimo Alcobe, nato pa mu je zaprl pot, še preden ga je prehitel s celotnim obsegom motocikla. Pri tem je z zadnjim kolesom zadel sprednje kolo dirkača za njim, ki je izgubil ravnotežje in pristal na tleh.

V padli motocikel je prvi silovito trčil dirkač Rossijeve akademije Migno, za njim pa še vodilni dirkač prvenstva Acosta. Vsi štirje udeleženci so jo čudežno odnesli brez hujših posledic, je pa jnesreča dala dodaten zagon polemiki o neodgovornem dirkanju, ki se je razplamtela po smrti najstnika Deana Berte Vinalesa na nedavni dirki v Jerezu.

marc marquez Tragedija Šport Márquez v šoku po obtožbi, da je kriv za smrt 15-letnika

"Težko govorim konkretno o Öncüju ali drugih dirkačih, a zame je kazen ustrezna. Nekaj je treba ukreniti. Naj počiva dve dirki, to je minimum. Treba je storiti nekaj konkretnega, saj so stvari, če vprašate mene, ušle izpod nadzora," je povedal superveteran, ki je del motociklistične karavane vse od leta 1996.

 | Avtor: Print Screen Print Screen
"Öncü je na ravnini spremenil smer vožnje in zadel drugega dirkača. Povzročil je nesrečo, ki bi bila lahko precej več kot le nesreča. Zelo, zelo me je bilo strah za vse vpletene, tudi zaradi Migna. Padec Acoste je bil grozovit. Imeli so veliko srečo, da se ni zgodilo nič hujšega. Treba bo ukreniti nekaj resnega glede teh mladih fantov. Naj se malo hladi doma. To se mi zdi prav. Trenutna situacija se mora spremeniti, preden se zgodi kaj resnega," je prepričan Rossi. "Motociklistične dirke so prenevarne, zato na stezi ni prostora za takšno obnašanje. Treba je spoštovati svojo varnost, kot tudi varnost tekmecev. To je pomembnejše od končne uvrstitve. Igramo se z življenji mladih fantov, kar je potencial za katastrofo."

Dirka razreda moto3 je bila prvič prekinjena ob koncu sedmega kroga po padcu Salača. Organizatorji so se nato odločili za ponovljeni start s samo petimi krogi, a so dirkači odpeljali le tri. "Naredili so napako. Dirka s petimi krogi je kot ruska ruleta. Saj poznate, ko v šaržer vstaviš samo en metek in ga zavrtiš," je dodal Rossi.

Podobnega mnenja je bil tudi njegov veliki rival Marc Márquez, ki se je v preteklosti večkrat srečeval z očitki o tvegani in nevarni vožnji. "To je bil grozljiv prizor. Vsi v naši ekipi so umolknili, saj nikoli ne veš... Res je, da je bil za vse kriv en dirkač. Dejanje ni bilo namerno, vendar je kazen prava rešitev, da se takšne reči ne ponovijo. Na ravnini ne smeš spreminjati linije na tako agresiven način," je dejal španski dirkač.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.