Šport > Moto športi
15 ogledov

Doktor Rossi našel zdravilo za Špance

Rossi Yamaha Assen kvalifikacije VN Nizozemske Nizozemska
1/16
EPA
Valentino Rossi (Yamaha) je v nizozemskem Assnu končal monopol španskih dirkačev v razredu motoGP in prvič po letu 2010 zmagal pred Marcom Márquezom (Honda) in Calom Crutchlowom (Yamaha). Nedavno operirani Jorge Lorenzo (Yamaha) je bil peti.

Po več kot dveh letih in pol je v čast Valentinu Rossiju na dirki najmočnejšega razreda motoGP zaigrala italijanska himna. Nekdanji svetovni prvak je v Assnu z Yamaho za seboj pustil tudi do sedaj nepremagljive španske matadorje ter slavil pred Marcom Márquezom (Honda) in na kvalifikacijah najhitrejšim Britancem Calom Crutchlowom (Yamaha).

Herojski povratek le dobrih 24 ur po operaciji ključnice je Rossijev moštveni kolega Jorge Lorenzo kronal z izvrstnim petim mestom, s katerim je le minimalno zaostal za vodilnim v skupnem seštevku Danijem Pedroso (Honda), ki je po najverjetnejših težavah z motorjem padal vse do četrtega mesta.

Pedrosa je na vrhu skupnega seštevka (136 točk) prednost pred Lorenzom (127) povečal le za dve točki. Rossi je na Nizozemskem le dočakal težko pričakovano zmago, katere slasti ni okusil vse od VN Malezije 10. oktobra 2010 ali kar 44 dirk.

Rossi: "Neverjetno zadovoljstvo"

"Kar malce težko verjamem, preveč sem zadovoljen. Ne bom rekel, da ne verjamem, ampak po tolikšnem času je to neverjetno zadovoljstvo," je bil po dirki evforičen Rossi. "Zahvaljujem se vsem v ekipi, ki so mi stali ob strani. Zdaj lahko vozim bolje, našel sem se z zavorami, če bom lahko koga prehitel ga bom. Lahko postanem bolj konstanten."

Italijanski mediji so predstavo svojega ljubljenca opisali kot "brezhibno", Rossijev povratek pa pripisujejo odločilnim testiranjem v Aragonu, kjer je končno našel občutek, ki ga je pri Ducatiju več kot očitno izgubil.

"Kot v starih časih," so se v evforijo vklopili pri športnem dnevniku La Gazzetta dello Sport. Crutchlow se z najboljšega startnega položaja ni pognal najbolje in vodstvo je prevzel Pedrosa, ki sta mu sledila Márquez in Rossi.

Gazzetta: "Dobrodošel nazaj, Doktor"

Lorenzo je po startu padel že na 12. mesto, nato pa v neverjetni seriji prišel že do četrtega mesta. Majorčanu so v Barceloni 36 ur pred dirko operirali ključnico in mu vstavili ploščico iz titana ter osem vijakov, a se aktualni prvak ni dal in do konca dirke izgubil le eno mesto.

Ob Rossijevi dominaciji na čelu kolone, vodstvo je prevzel v sedmem krogu in ga ni več izpustil iz rok, sta hudo bitko za drugo mesto vodila Márquez in Pedrosa, vodilni v skupnem seštevku pa je začel proti koncu dirke izgubljati stotinke in na koncu padel na četrto mesto, potem ko ga je po Márquezu prehitel še Crutchlow.

Za Rossija je bila to osma zmaga v Assnu in 106. v karieri, verjetno pa ena najpomembnejših. "Dobrodošel nazaj, Doktor," še dodajajo italijanski kolegi pri Gazzetti.

Espargaro najhitrejši v moto2, Slalom v moto3

Španec Pol Espargaro je zmagovalec dirke za veliko nagrado Nizozemske v Assnu v razredu moto2. Drugo mesto je osvojil Britanec Scott Redding, ki je s tem še povečal prednost v skupnem seštevku. Tretje mesto je osvojil Švicar Dominic Aegerter.

Španec Luis Salom (KTM) je po današnji zmagi v razredu moto3 na veliki nagradi Nizozemske v Assnu še povečal svojo prednost v skupnem seštevku. Za Saloma je to tretja zmaga v tej sezoni po dirkah v Italiji in Kataloniji. Drugo in tretje mesto sta osvojila njegova rojaka in moštvena kolega, drugi je bil Maverick Vinales, tretji pa Alex Rins.

VN Nizozemske, Assen, motoGP:

1. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 41:25,202 sekunde
2. Marc Márquez (Špa/Honda) +2,170
3. Cal Crutchlow (VB/Tech 3 Yamaha) +4,073
4. Dani Pedrosa (Špa/Honda) +7,832
5. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) +15,510
6. Stefan Bradl (Nem/LCR Honda) +27,519
7. Álvaro Bautista (Špa/Gresini Honda) +31,598
8. Aleix Espargaró (Špa/Power Electronics Aspar) +3,405
9. Bradley Smith (VB/Tech 3 Yamaha) +33,751
10. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) +33,801
...

Moto2:

1. P. Espargaró (Špa/Tuenti HP 40) 39:51,883 sekunde
2. S. Redding (VB/Marc VDS Racing) +0,117
3. D. Aegerter (Švi/echnomag carXpert) +3,509
4. M. Kallio (Fin/Marc VDS Racing) +3,656
5. E. Rabat (Špa/Tuenti HP 40) +3,993
...

Moto3:

1. L. Salom (Špa/Red Bull KTM Ajo) 38:20,086 sekunde
2. M. Viñales (Špa/Team Calvo) +0,122
3. A. Rins (Špa/Estrella Galicia) +0,282
4. M. Oliveira (Por/Mahindra Racing) +0,378
5. A. Márquez (Špa/Estrella Galicia) +0,416
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.