Šport > Moto športi
80 ogledov

Dovizioso zaostril boj za naslov prvaka

andrea dovizioso EPA
Andrea Dovizioso je zmagovalec dirke razreda motoGP za VN Katalonije. V skupnem seštevku še naprej vodi Maverick Vinales, ki je bil tokrat deseti.

Italijan Andrea Dovizioso (Ducati) je zmagovalec dirke svetovnega motociklističnega prvenstva razreda motoGP v Barceloni. Na sedmi postaji sezone je bil drugi svetovni prvak Španec Marc Marquez, tretji pa njegov moštveni sotekmovalec pri Hondi, rojak Dani Pedrosa.

Za Ducatijevega voznika je bila današnja zmaga druga v sezoni in tudi druga zaporedna po uspehu v Mugellu prejšnji teden. Španec Maverick Vinales (Yamaha), vodilni v skupnem seštevku, je bil šele deseti, a je vseeno zadržal skupno prvo mesto. Današnji zmagovalec Dovizioso pa se mu je na drugem mestu močno približal.

Rossi pridobil nekaj mest

Vroča dirka v Kataloniji je nazadnje največ uspeha prinesla Ducatiju in Hondi, precej manj pa tovarniški zasedbi Yamahe. Poleg Vinalesa je bil precej v ozadju tudi veteran Valentino Rossi, ki je dirko začel šele s 13. mesta, nazadnje pa je iztržil končno osmo.

andrea dovizioso | Avtor: EPA EPA
Dovizioso je najbolje obvladoval težke razmere, v katerih je na končne izide močno vplivala tudi obraba gum, ter dirko zanesljivo končal na prvem mestu. Z drugo zaporedno zmago je postal prvi Ducatijev dirkač po Caseyju Stonerju leta 2010, ki mu je to uspelo.

Zadovoljen pa je bil tudi Marquez. Njegov konec tedna pred domačimi navijači ni bil najboljši, začinili so ga številni padci, na srečo brez hujših posledic, zadnjega je doživel na jutranjem ogrevanju, nato pa je dirko le preživel brez bližnjega srečanja z asfaltom, kar mu je prineslo končno drugo stopničko.

"Naredil sem vse, kar sem lahko. Želel sem priti pred Danija, vedel pa sem, da je Dovizioso danes preprosto premočan. Nisem razočaran, zadovoljen sem z drugim mestom, tudi zaradi naše ekipe in teh fantastičnih navijačev," je z novimi 20 točkami katalonski izkupiček zadovoljno ocenil Marquez.

andrea dovizioso | Avtor: EPA EPA
Začetek dirke sicer ni kazal, da bo Dovizioso ponovil uspeh iz Mugella pred enim tednom. Pedrosa je začel s prvega mesta, ki ga je tudi obdržal, sta pa že na startu skorajda trčila Marquez in Danilo Petrucci. Pozneje se je v vodstvo prebil Lorenzo, Vinales pa je kmalu začel izgubljati mesta in se znašel v ozadju.

Lorenzo, Marquez in Pedrosa so bili nato nekaj časa vrstni red najboljših treh, a je na svojo priložnost čakal Dovizioso in jo po nekaj krogih, ko je višal ritem, tudi dočakal. Prednost je nato zadržal do cilja in se razveselil četrte zmage v karieri.

"Bil je precej čuden konec tedna. Razmere so bile izjemno težke, velika vročina, težko je bilo dirkati. A sem imel tudi zelo hiter motor in na koncu mi je uspelo ostati spredaj. Hvala ekipi in navijačem," je dejal Dovizioso.

Pod stopničkami in pred osmim Rossijem so dirko končali Lorenzo, Francoz Johann Zarco, Nemec Jonas Folger in Španec Alvaro Bautista.

Razlika samo še sedem točk

Dve zmagi v nizu sta močno izboljšali Doviziosov položaj v SP. Zdaj je s 104 točkami drugi, a ima le še sedem točk manj od vodilnega Vinalesa. Tretji je Marquez z 88, četrti Pedrosa s 84, peti pa Rossi s 83 točkami..

Naslednja dirka bo 25. junija v nizozemskem Assnu.

MotoGP, VN Katalonije, izidi:

1. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 44:41,518
2. Marc Marquez (Špa/Honda) + 3,544
3. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 6,774
4. Jorge Lorenzo (Špa/Ducati) 9,608
5. Johann Zarco (Fra/Yamaha) 13,838
6. Jonas Folger (Nem/Yamaha) 13,921
7. Alvaro Bautista (Špa/Ducati) 16,763
8. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 20,821
9. Hector Barbera (Špa/Ducati) 23,952
10. Maverick Vinales (Špa/Yamaha) 24,189

Skupno:

1. Maverick Vinales (Špa/Yamaha) 111
2. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 104
3. Marc Marquez (Špa/Honda) 88
4. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 84
5. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 83
6. Johann Zarco (Fra/Yamaha) 75
7. Jorge Lorenzo (Špa/Ducati) 59
8. Jonas Folger (Nem/Yamaha) 51
9. Cal Crutchlow (VBr/Honda) 45
10. Danilo Petrucci (Ita/Ducati) 42

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.