Šport > Moto športi
22 ogledov

Drama, dež in dvojna zmaga McLarna

VN Kitajske dirka Šanghaj 2010 zmaga Jenson Button McLaren
1/22
Žurnal24 main
Jenson Button (McLaren) je z dvema postankoma zmagal na VN Kitajske pred Lewisom Hamiltonom (McLaren) s štiri postanki. Deževno dirko je na tretjem mestu končal Nico Rosberg (Mercedes).
To je moja najboljša zmaga. Vem, da to vedno rečem, a to sem dosegel v res težkih pogojih. A zmagal nisem le zaradi vremena, ampak ker smo imeli najhitrejši dirkalnik.
Jenson Button

Dvakrat dež, dvakrat varnostni avto, za ene dva, za večino pa kar štirje postanki, številna prehitevanja, dirkanje na nož tudi v boksih ... to je bila dramatična VN Kitajske. Že drugič letos pa se je v težkih pogojih najbolje znašel aktualni prvak Jenson Button (McLaren). Z drugo zmago letos in osmo v karieri je povedel tudi v skupnem seštevku. V moštvenem pa zdaj vodi McLaren Mercedes, saj je Lewis Hamilton kljub štirim postankom z drzno vožnjo in številnimi prehitevanji dirko končal na drugem mestu. Za prvo trojno zmago srebrnih puščic po 55 letih je tretje mesto osvojil Nico Rosberg (Mercedes), ki je znova povsem zasenčil zmagovalca 91 dirk Michaela Schumacherja (Mercedes), ki Šanghaj zapušča z 10. mestom in minuto zaostanka. Kljub petim postankom (ena kazenska vožnja skozi bokse zaradi prehitrega starta) je Fernando Alonso (Ferrari) končal na četrtem mestu. V kaotičnih razmerah je šlo vse narobe za Red Bull Renault (Sebastian Vettel šesti, Mark Webber pa osmi) in mnogo bolje Renaultu (Robert Kubica peti in Vitalij Petrov za prve ruske točke sedmi).

Hamilton in Vettel sta zaradi nevarne vožnje v boksih dobila le opozorilo komisarjev dirke.

Kako se je razpletalo
Alonso se je izstrelil iz starta in prehitel Webbra in Vettla. A dirkač Ferrarija je startal prehitro in dobil kazensko vožnjo skozi bokse. V ozadju je zavrtelo Vitantonija Liuzzija (Force India). Trčil je v Sebastiena Buemija (Toro Rosso) in Kumuija Kobajašija (Sauber). Na stezo je zapeljal varnostni avto, zaradi nekaj 10 kapelj dežja pa je večina zapeljala na menjavo pnevmatik (na intermadiate). A dež je po treh krogih pojenjal in potreben je bil drugi postanek. Tisti, ki so ostali na gumah za suho stezo, pa so si meli roke. Po 10 krogih je vodil Rosberg pred Buttnom, Kubico in Petrovim (brez postanka). Imeli so že več kot 40 sekund prednosti pred Schumacherjem, Hamiltonom, Vettlom in Webbrom. Največ sta izgubila Ferrarija, ki sta bila izven deseterice. V 14. krogu se je začel sploh prvi dvoboj Schumija in Lewja v formuli 1. Sedemkratni prvak je napade odbijal štiri kroge, nato pa je Britanec le prišel mimo, takoj zatem pa še Vettel.

Seštevek po četrti dirki:
Dirkači
1. J. Button 60 točk
2. N. Rosberg 50
3. F. Alonso 49
4. L. Hamilton 49
5. S. Vettel 45
6. F. Massa 41
7. R. Kubica 40
8. M. Webber 28
9. A. Sutil 10
10. M. Schumacher 10
Moštva
1. McLaren Mercedes 109
2. Ferrari 90
3. Red Bull Renault 73
4. Mercedes 60
5. Renault 46

V 20. krogu pa spet dež in varnosti avto po nesreči Jaimeja Alguersuarija (Toro Rosso). Vsi so šli na menjavo pnevmatik (na gume intermediate). V 26. krogu se je dirka začela znova. Button je ostal pred Rosbergom, Kubico in Petrovim. Hamilton, ki je po postankih padel za Schumacherja in Webbra je po letečem startu najprej z nekaj kontakta prišel pred Marka, nato je drugič na dirki prehitel Michaela. Predlanski prvak je bil na misiji. Prehitel je še Petrova in Kubico in bil v 31. krogu na tretjem mestu le še pet sekund za vodilnim Buttnom. V tem delu dirke je napredoval tudi Alonso (z 10. na šesto mesto), Schumacher pa je nazadoval na deveto. V 36. krogu je Hamilton ujela že drugega Rosberga, a takrat so vseh popustile pnevmatike in sledil je za ene drugi, za druge pa že četrti postanek. Po njih sta 16 krogov pred ciljem vodila McLarna pred Rosbergom in Alonsom, ki se je s petimi postanki prebil ža na četrto mesto. Dež je postajal vse močenjši, vsi pa so bili na vmesnih gumah.

Sezona se bo nadaljevala s prvo evropsko dirko. VN Španije bo 9. maja.

Vendarle je zadnjih 15 krogov minilo bolj mirno. Hamilton z vse bolj uničenimi pnevmatikami ni mogel ogroziti Buttna, tudi Rosberg je zadržal Alonsa. Vse več težav pa je imel osmi Schumacher. Štiri kroge pred karirasto zastavico je z njim opravil ruski novinec Petrov. Ta je  prehitel še Webbra, mimo Schumacherja pa je v zadnjem krogu prišel še Massa. Po 56 krogih se je četrta dirka sezone končala v močnem dežju in pri vseh s povsem uničenimi pnevmatikami.

VN KItajske, končni vrstni red:

1. Jenson Button (McLaren Mercedes)
2. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +1,530
3. Nico Rosberg (Mercedes) +9,484

4. Fernando Alonso (Ferrari) +11,869
5. Robert Kubica (Renault) +22,213
6. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) +33,310
7. Vitalij Petrov (Renault) +47,600
8. Mark Webber (Red Bull Renault) +52,172
9. Felipe Massa (Ferrari) +57,796
10. Michael Schumacher (Mercedes) +1:01,749
11. Adrian Sutil (Force India Mercedes) +1:02,874
12. Rubens Barrichello (Williams Cosworth) +1:03,665
13. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +1:11,416
14. Heikki Kovalainen (Lotus Cosworth)  +1 krog
15. Nico Hülkenberg (Williams Cosworth) +1 krog
16. Bruno Senna (Hispania Cosworth) +2 kroga
17. Karun Chandhok (Hispania Cosworth) +4 krogi
Odstopili: J. Trulli (Lotus Cosworth), L. Di Grassi (Virgin Cosworth), P. De la Rosa (Sauber Ferrari), S. Buemi (Toro Rosso Ferrari), K. Kobayashi (Sauber Ferrari), V. Liuzzi (Force India Mercedes), T. Glock (Virgin Cosworth)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.