Šport > Moto športi
12 ogledov

Dve ekipi Lotus Renault v F1!?

Žurnal24 main
V sezoni 2011 bomo imeli dve ekipi Lotus Renault!? Group Lotus je postal solastnik ekipe Renault, ki se bo preimenovala v Lotus Renault. Malezijski Lotus bo prav tako dirkal z Renaultovimi motorji!

Zdaj je jasno, zakaj je Group Lotus, lastnik blagovne znamke avtomobilov Lotus, v zadnjih tednih poskušal narediti vse, da malezijska ekipe formule 1 Lotus v prihodnjih sezonah ne bi več uporabljala tega imena. Group Lotus je postal solastnik ekipe Renault in ta se bo preimenovala v Lotus Renault. In tukaj nastane zmeda: tudi malezijski Lotus bo v prihodnjih sezonah dirkal z Renaultovimi motorji. Dve ekipi z imenom Lotus Renault!?

Mi smo pravi Lotus in smo nazaj.
Dany Bahar

"Mi smo pravi Lotus"
Poskušajmo pojasniti nastali položaj. Koncern Renault je že lani večinski delež svoje ekipe Renault prodal podjetju Genii Capital. Čeprav se je ekipa Renault po lanskem škandalu letos uspešno postavila na noge, se je koncern Renault odločil, da Geniiju proda še preostali delež in v ekipi ostane le še kot dobavitelj motorjev. Takoj zatem pa je Genii del ekipe prodal Group Lotus, ki bo postal glavni pokrovitelj ekipe in ji tudi dal ime – Lotus Renault. "Group Lotus + Renault Genii = Lotus Renault GP," z velikimi črkami piše na uradni spletni strani Lotus Group – lotuscars.com. Sodelovali bodo vsaj do leta 2017. Po pisanju Daily Telegrapha naj bi Lotus Group v tem obdobju dal sto milijonov finančnega vložka.

"Ne poznam boljše platforme za promocijo avtomobilske znamke, kot pa je formula 1," je ob oznanitvi sodelovanja z Renaultom dejal predsednik Group Lotus, Dany Bahar. "Zavedamo se, da je bilo veliko polemik okrog uporabe naše blagovne znamke, in zato zdaj z veseljem razjasnim položaj: mi smo pravi Lotus in smo nazaj!"

Lotus je kot avtobus: čakaš ga leta, nato pa prideta dva.
Mike Gascoyne
Ugrabitev
Tako v Angliji in Franciji, medtem pa v Maleziji: Tony Fernandes vztraja, da ima pravice za uporabo legendarnega imena Lotus, in je odločen, da bo v sezoni 2011 nastopal pod tem imenom. Da bi bila zmeda popolna, se je malezijski Lotus odločil prekiniti sodelovanje z dobaviteljem motorjev Cosworth in bo tudi on v prihodnji sezoni uporabljal Renaultove. "Še nikoli z našo ekipo ni kazalo tako dobro. Očitno bi radi ugrabili našo idejo o črno-zlatih barvah," se je na najnovejši projekt Lotus Renault na twitterju odzval, Fernandes. Tehnični direktor malezijskega Lotusa, Mike Gascoyne, pa je dejal: "Lotus je kot avtobus: čakaš ga leta, nato pa prideta dva. Brez skrbi, naš Lotus bo ostal."

In kako je Fernandes lani sploh prišel do imena Lotus za svojo ekipo formule 1? Lastnik Lotus Group je podjetje Proton, ki je trenutno v lasti Malezijcev. A le leto po ustanovitvi malezijske ekipe Lotus se je Proton odločil za selitev k Renaultovi ekipi. "Povsem podpiram to odločitev," je dejal Tun Mahathir Mohamad, svetovalec Protona in nekdanji malezijski minister.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.