Šport > Moto športi
55 ogledov

Dvojna zmaga Mercedesa, Vettel tretji

formula 1 vn malezije start
1/15
Reuters
Lewis Hamilton je prvič v karieri zmagal na dirki za VN Malezije. Drugo mesto je osvojil njegov moštveni kolega Nico Rosberg, tretje pa svetovni prvak Sebastian Vettel. Felipe Massa je poskrbel za razburjenje v Williamsovi garaži. Slab dan za Kimija Räikkönena in Daniela Ricciarda.

Lewis Hamilton je na dirki za VN Malezije potrdil premoč, ki jo je kazal že na kvalifikacijah in se veselil prve zmage v Sepangu. Britanskemu dirkaču je v Melbournu načrte prekrižala tehnična okvara, tokrat pa je upravičil vlogo favorita in prepričljivo slavil pred Nicom Rosbergom in Sebastianom Vettlom. Slednji je po odstopu v Avstraliji vknjižil prve točke v letošnji sezoni, Rosberg pa je z drugim mestom zadržal vodstvo v dirkaškem skupnem seštevku.

"Ob tej zmagi se spet počutim odlično. Po težkem in napornem koncu tedna sem ob tej fantastični publiki in z odličnim delom ekipe uspel zmagati. Danes je bilo izredno vroče, zelo sem se potil in res sem vesel, da mi je uspelo obdržati vodstvo od starta do cilja,'' je povedal Hamilton. "Dirka je bila dobra, mislil sem, da sem tudi dobro startal, a se je nato izkazalo, da nisem. Iz ozadja je prišel še Nico Rosberg, izgubil sem mesto, nisem mogel obdržati priključka ali priti bližje. Pokazalo se je, da nisem dovolj hiter, na koncu sem le skušal pripeljati do konca, da se prebijem na stopničke. Čestitke Mercedesu, ki je bil danes precej boljši od nas,'' pa je dejal Vettel.

Pred začetkom VN Malezije so se z minuto molka poklonili izginulemu malezijskemu potniškemu letalu, ki je pogrešano od 8. marca. Vsi dirkači so imeli med dirko na čeladah nalepke "Molimo za MH 370". Minute molka sta se udeležila tudi malezijski premier Datuk Seri Najib Tun Razak in vodja formule 1 Bernie Ecclestone.

Četrto mesto je osvojil Fernando Alonso, ki je v zaključku prehitel Nica Hülkenberga. Kimi Räikkönen se je zaradi predrte pnevmatike že na začetku znašel pri repu razpredelnice, do konca dirke pa je napredoval na 12. mesto. Daniel Ricciardo je bil dolgo v igri za vrhunsko uvrstitev, ki mu jo je preprečila serija nesrečnih dogodkov. Najprej so mu mehaniki v boksu slabo pritrdili kolo, kar ga je stalo ogromno časa, saj se je moral vrniti na svoje mesto, nato pa se mu je pokvarilo še sprednje krilce. Komisarji so ga zaradi ogrožanja varnosti v boksih kaznovali z desetimi sekundami in Avstralec je kmalu zatem le še parkiral svojega Red Bulla.

Hülkenberg je bil na koncu peti, Button šesti, Felipa Massa, ki se bo moral po dirki zagovarjati pred šefi Williamsa, pa sedmi. Novinec Kevin Magnussen, drugi na dirki za VN Avstralije, je bil tokrat le deveti.

Hamilton najhitreje, Rosberg in Ricciardo pred Vettla

vn malezije rosberg hamilton vettel | Avtor: EPA EPA
Aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel je drugo dirko prvenstva F1 začel v sendviču med obema srebrnima puščicama, ki sta dominirali tako na treningih kot na kvalifikacijah. Nemški dirkač je na tiskovni konferenci po sobotnem merjenju moči presenetil rojaka Nica Rosberga, ki je začel s tretjega mesta, ko je dejal, da ga je dirkač Mercedesa oviral. ''To ni res. Bil sem dve in pol sekundi pred njim. Kadar imaš dve sekundi in pol prednosti, ne vidiš ničesar. Verjamem, da mu je bilo težko, a to še zdaleč ni oviranje,'' je odvrnil Rosberg.

Sobotne kvalifikacije so minile v deževnih vremenskih razmerah, na dirki pa je prevladovalo sončno vreme. Pred startom je bila temperatura zraka 32, temperatura asfalta pa več kot 50 stopinj celzija. Vsi dirkači so si za dirko izbrali trše od obeh ponujenih pnevmatik, večina pa jih je opravila tri postanke v boksu.

Najbolje je začel Lewis Hamilton, ki je zadržal prednost, pred Vettla pa je skočil še drugi Mercedes Nico Rosberg. Svetovni prvak je ostal na zunanjem delu steze, kar je izkoristil še Daniel Ricciardo in prehitel moštvenega kolega. V ozadju je Nico Hülkenberg obšel Fernanda Alonsa, ki je nato ponovno zavzel svoj položaj, Jenson Button pa je švignil mimo Kevina Magnussena.

Smola za Räikkönena, Williamsa na bojni nogi

vn malezije kimi raikkonen | Avtor: Reuters Reuters
V drugem krogu je počila pnevmatika Kimiju Räikkönenu, ki ima na začetku sezone obilico smole. ''Ne vem, kaj se je zgodilo, saj se nisem nikogar dotaknil,'' je mehanikom sporočil Finec. Hamilton si je v nekaj krogih privozil več kot štiri sekunde prednosti, Vettel pa je vztrajno pritiskal na Ricciarda in ga v četrtem krogu tudi prehitel.

Vettel je držal stik z obema srebrnima puščicama, Kevin Magnussen pa je bil kaznovan s petimi sekundami, ker je predrl Kimijevo gumo. Vroče je bilo v Williamsovi garaži, saj je Valtteri Bottas dobil navodilo, da ne sme napasti Felipeja Masse. ''Ste videli, kaj je naredil?'' je dejal Massa, Bottas pa je odvrnil: ''Hitrejši sem od njega''. V bokse so zapeljali Ricciardo, Alonso in Vettel, nekoliko kasneje še Rosberg. Dirkača Red Bulla sta po vrnitvi na stezo prehitela Bottasa, ki ga je z nekaj več težavami obšel tudi Alonso. V 16. krogu je svoj postanek opravil še Hamilton, vodstvo pa je prevzel Hülkenberg. Vettel je postavil najhitrejši krog na dirki, medtem ko je Lewis takoj prehitel dirkača Force Indie in se z novim najhitrejšim krogom zavihtel nazaj na prvo mesto. Vrstni red po 20 krogih: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Vettel, 4. Ricciardo, 5. Alonso, 6. Hülkenberg, 7. Button, 8. Massa,..., 18. Räikkönen.

Ricciardo je dobil navodilo, da mora varčevati z gumami, vendar Avstralec ni bil navdušen: ''Če se nekaj dogaja, bi bil rad udeležen,'' je dejal. Rosberg je imel 3,6 sekunde prednosti pred Vettlom, ko mu je inženir sporočil, da potrebuje vsaj pet sekund. Hamiltona so obvestili, da bodo ponastavili njegov motor in ga obvarovali pred morebitnimi tehničnimi okvarami. V 27. krogu se je na drugi postanek odpravil Alonso, ki se je odločil za trde pnevmatike, enako je storil tudi Ricciardo.

Dežne kaplje, nočna mora za Ricciarda

vn malezije felipe massa | Avtor: Reuters Reuters
Najhitrejši krog je postavil Magnussen, njegov dosežek je hitro izboljšal Ricciardo. Hamilton je prejel sporočilo: ''Nevarnost dežja v zaključku dirke, oblaki se zbirajo.'' Drugič so na menjavo koles odpeljali Vettel, Rosberg in Hamilton. Dirkač Red Bulla je tako kot po prvem postanku takoj izboljšal najhitrejši krog in se Rosbergu približal na 0,7 sekunde. Na nekaterih delih steze je pričelo rahlo deževati. Räikkönen in Hamilton sta mehanikom potrdila, da se na vizirju nabirajo dežne kaplje. Vettel je opazil, da Rosbergov dirkalnik ne deluje povsem pravilno. ''Rosberg izgublja vodo ali olje,'' je sporočil v garažo. Ricciardo je opravil tretji postanek in nato obstal sredi izvoza iz boksov. Mehaniki so ga prehitro spustili, in to kar z neprivitim levim kolesom, nato pa so ga potegnili nazaj in popravili svojo napako. Avstralec je ob zapuščanju boksov le zmajeval z glavo. Po vrnitvi na stezo je sledil nov šok, saj se mu je polomilo še sprednje krilce. Smola za dirkača Red Bulla, ki je že v Melbournu ostal brez uvrstitve zaradi napak pri merjenju pretoka goriva. Za popolno katastrofo so nato poskrbeli komisarji, ki so ga zaradi ogrožanja varnosti v boksih kaznovali z desetsekundnim postankom. Vodilni dirkači so opravili še zadnje menjave koles.

Alonso prehitel Hülkenberga, Massa ignoriral ukaz

Za četrto mesto se je vnel boj med Alonson in Hülkenbergom, dirkač Ferrarija se je Nemcu prilepil na zadek. Tri kroge pred koncem je dvakratni svetovni prvak prehitel dirkača Force Indie, medtem ko je Ricciardo v garaži parkiral svoj dirkalnik in se tudi na drugi dirki sezone zapisal med osmoljence. ''Najhitrejši si na progi, lahko nekoliko popustiš. Ničesar ne tvegaj,'' so pred začetkom zadnjega kroga sporočili Hamiltonu. Williams je zahteval, da Massa Bottasa spusti predse, vendar je Brazilec do konca vztrajal pred Fincem. Po dirki bo zagotovo vroče v garaži angleške ekipe. ''Končal si na osmem mestu, odlično. Zavedamo se, da bi lahko bil višje. Pogovorili se bomo,'' so Bottasu sporočili iz garaže. Finec ni bil pretirano jezen: ''Prepričan sem, da bi lahko ujel McLaren,'' je dejal.

Formula 1, VN Malezije, Sepang:

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 1:40:25,974
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) + 17,313
3. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) 24,534
4. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 35,992
5. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 47,199
6. Jenson Button (VBr/McLaren Mercedes) 1:23,691
7. Felipe Massa (Bra/Williams) 1:25,076
8. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 1:25,537
9. Kevin Magnussen (Dan/McLaren Mercedes) 1 krog
10. Danil Kvjat (Rus/Toro Rosso) 1 krog
11. Romain Grosjean (Fra/Lotus) 1 krog
12. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 1 krog
13. Kamui Kobajaši (Jap/Caterham) 1 krog
14. Marcus Ericsson (Šve/Caterham) 2 kroga
15. Max Chilton (VBr/Marussia) 2 kroga

Skupni seštevek (dirkači):

1. Nico Rosberg 43
2. Lewis Hamilton 25
3. Fernando Alonso 24
4. Jenson Button 23
5. Kevin Magnussen 20
6. Nico Hülkenberg 18
7. Sebastian Vettel 15
8. Valtteri Bottas 14
9. Kimi Räikkönen 6
10. Felipe Massa 6
11. Jean-Eric Vergne 4
12. Danil Kvjat 3
13. Sergio Perez 1

Skupni seštevek (konstruktorji):

1. Mercedes 68
2. McLaren Mercedes 43
3. Ferrari 30
4. Williams 20
5. Force India 19
6. Red Bull 15
7. Toro Rosso 7

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.