Šport > Moto športi
20 ogledov

En je že rdeč, drugi o tem še sanja

Sergio Perez Checo (Sauber)
1/8
Žurnal24 main
Zgodba, ki združuje nogomet in formulo 1. Ne le, da sta odkritji sezone teh dveh športov rojaka, sta tudi prijatelja. Javier Hernandez in Sergio Perez. Slednji razlaga o njunem poznanstvu in svojih ciljih.

Trener Manchester Uniteda, sir Alex Ferguson, in lastnik moštva Sauber, Peter Sauber, imata nekaj skupnega. Morda sama tega niti ne vesta. Škotski trener se za konjske moči resda ne zanima (bolj ga navdušujejo pravi konji) in tudi švicarski lastnik ekipe formule 1 ni poseben navdušenec za okroglo usnje. Zato pa za povezavo med njima vedo Mehičani! Sergio Perez, novinec v kokpitu Sauberja, in Javier Hernandez, novinec v dresu Manchestra, prihajata iz Guadalajare in ste dobra prijatelja. Oba sta odkritje sezone: 22-letni Grahek zabija v Premier League, 21-letni Checo je na prvi dirki osvojil nekaj točk (kasneje so mu jih zaradi diskvalifikacije sicer odvzeli).

"Mislim, da je izjemen športnik. Zelo dobro ga poznam," o Hernandezu pove Perez. "Včasih se slišiva po telefonu. Pravzaprav ga že kar dolgo nisem poklical. Gledal sem njegovo zadnjo tekmo. Moram mu poslati SMS-sporočilo s čestitko, da je res dobro igral. Enkrat ga bom povabil na dirko. Upam, da bo lahko prišel v Silverstone." Checo ima prav: Chicharito, ki je za sedem milijonov funtov iz Guadalajare lani prestopil k Unitedu, igra vedno bolje, tako da vse pogosteje na klopi obsedi izkušeni Dimitar Berbatov. Na drugi strani pa je mehiški dirkač zelo hitro dokazal, da je pravi potencial in ni le dirkač, ki je priložnost v elitnem dirkaškem športu dobil le zaradi mehiških pokroviteljev.

Hernandez je v štirih sezonah za člansko ekipo Guadalajare zabil 26 golov, v dresu Uniteda v eni 11. Za mehiško reprezentanco je v slabih dveh letih odigral 23 tekem in dal 14 golov.

"Neverjeten debi, eden najboljših, kar sem jih kdaj videl," je prvo dirko Pereza ocenil nekdanji lastnik moštva in danes komentator na BBC-ju Eddie Jordan. Sergio je rodno grudo zapustil že pri 15 letih, da se je v Evropi kalil v nižjih serijah enosedežnikov. Osvojil je britansko prvenstvo formule 3 in bil lani podprvak na zadnji stopnički pred formulo 1 v seriji GP2. Da je res talentiran, je že lani spoznalo najuspešnejše moštvo vseh časov Ferrari, saj je postal član njihove dirkaške akademije. Tako kot večina dirkačev tudi on sanja, da bi nekega dne vozil poskočnega konjiča. "Zdaj le občasno dirkam za akademijo. Ta hip ne razmišljam o Ferrariju, povsem sem osredotočen na delo pri Sauberju. Mislim, da me čaka še dolga, dolga pot. Kaj bo prinesla prihodnost, ne vem, a nikoli ne smeš nehati sanjati," o svojih "rdečih" ciljih pove Perez.

Najuspešnejša Mehičana v formuli 1 sta bila brata RodriguezPedro in Ricardo, ki sta v 60. letih nekaj časa dirkala tudi za Ferrarija. Pedro je uspeha kariere sicer dosegel z ekipama Cooper-Maserati in BRM, ko je po enkrat zmagal v sezonah 1967 in 1970. To sta tudi edini mehiški zmagi v F1. Zadnji Mehičan pred Perezom v formuli 1 pa je bil leta 1981 Hector Rebaque (Brabham).

Checo je od malih nog navdušenec nad dirkanjem. Že res, da Mehika tri desetletja ni imela dirkača v formuli 1, a v Mehiki je avtomotošport takoj za nogometom in rokoborbo na lestvici najbolj priljubljenih športov. Sergio tudi prihaja iz dirkaške družine: njegov brat Antonio Perez dirka v mehiški verziji Nascarja, njegov oče pa je bil pred leti agent Adriana Fernandeza, dirkača v Indy Carju. "V Mehiki nas formula 1 zelo zanima, ljudje jo redno spremljajo. Še bolje pa bi bilo, če bi imeli kakšnega dirkača, katerega bi podprli. Tako se s športom hitreje identificiraš." Zdaj so ga s Perezom dobili. Kako zelo so ga želeli, so pokazali pred sezono, ko ga je v domači Guadalajari pozdravilo prek 150 tisoč ljudi. Zdaj si želijo še vrnitve dirke. "Mehika si res zasluži VN. Ljudje so res navdušeni nad tem športom," sklene Perez. Mehiška VN se je nazadnje zgodila leta 1992, a Autodromo Hermanos Rodriguez v parku Chapultepec v Ciudad de Mexicu je bila prenevarna, da bi se karavana formule 1 tja vrnila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.