Šport > Moto športi
16 ogledov

F1 čez dve leti med kavboji

Dirka za VN ZDA je med letoma 2000 in 2007 gostovala na slavnem dirkališču v Ind Žurnal24 main
New York, Indianapolis, Long Beach ... prestižne potencialne lokacije za VN ZDA. A nato Bernie Ecclestone kot strela z jasnega izbere Teksas, kjer bodo zgradili povsem novo dirkališče.
F1 v deželi kavbojev, ko se bo ob stezi med dirko peklo na ražnju? Zakaj pa ne! A postavlja se veliko vprašanje: ali sploh imajo denar za izgradnjo povsem novega objekta? Zgolj izgradnja steze (brez tribun in spremljevalnih objektov) jih bo stala med 200 in 300 milijoni dolarjev. Lastniki Indianapolisa niso mogli izpeljati projekta, ki jih je za posamezno dirko stal okoli 30 milijonov.

Karavana formule 1 se bo vrnila v ZDA. Potem ko so na dirkališču v Indianapolisu nazadnje dirkali leta 2007, bodo od leta 2012 do 2021 na novem dirkališču v Austinu.

Oblasti v zvezni državi Teksas in mestne oblasti v Austinu so z vodjo formule 1 Berniejem Ecclestonom že podpisale dolgoročno sodelovanje. V Austinu, ki ima 1,7 milijona prebivalcev, za ameriške razmere zelo blizu (le tri ure vožnje) pa so oddaljena še tri velemesta (Houston, San Antonio in Dallas), bodo dirkališče zgradili v bližini letališča. Za zdaj še niso znane podrobnosti projekta niti cena gradnje novega objekta.

"Prvič v zgodovini bo dirka v Ameriki na sodobnem objektu," odločitev za Teksas pojasnjuje Ecclestone. "30 let mineva, odkar je bila VN ZDA na dirkališču v Watkins Glenu in tam je bila zelo uspešna. Kasneje so bile dirke na uličnih stezah v Long Beachu, Las Vegasu, Detroitu, Dallasu in Phoenixu in nazadnje na ovalu v Indianapolisu. Zdaj bo prvič na pravem dirkališču, ki bo zgrajeno prav za formulo 1." Vodja projekta bo Tavo Hellmund iz podjetja Full Throttle Productions. "Že nekaj let poskušamo to čudovito stvar pripeljati v Teksas. Odločeni smo, da bo dirka v Teksasu postala prestižen svetovni dogodek."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.