Šport > Moto športi
150 ogledov

F1 na super hitri stezi, kjer je nazadnje zmagal Prost

Lewis Hamilton Francija epa
Formula 1 se je po desetih letih vrnila v Francijo.

Vse od sezone 2008 na koledarju prvenstva formule 1 ni bilo velike nagrade Francije. Takrat je v Magny-Coursu zmagal Felipe Massa s Ferrarijem. Zdaj se je ena od domovin avtomotošporta vendarle vrnila v formulo 1. Novo prizorišče dirk najelitnejega bencinskega športa pa je Le Castellet na jugu Francije. Dirkališče Paul Ricard je formulo 1 že gostilo, nazadnje leta 1990, ko je v eni najbolj razburljivih dirk v zgodovini zmagal zadnji francoski prvak Alain Prost.

Prenovljeni Paul Ricard sicer ni več tako hitro dirkališče kot nekoč. Sredi legendarne, kar 1,7 kilometra dolge ravnine, Mistral so namreč postavili šikano. Brez nje bi gotovo padel nov hitrostnji rekord, prek 360 kilometrov na uro. Na tistem delu, kjer je proga nekoliko bolj zavita, a še vedno hitra, so asfaltne izletne cene, a tam je asfalt zelo grob, tako da ni pametno zapeljati prek robnikov, saj bodo pnevmatike tako hitro zgodovina. Na prvi pogled torej preprosta steza, a v realnosti povsem drugače.

V petek so že odpeljali prosta treninga. In na obeh je bil najhitrejši štirikratni svetovni prvak Lewis Hamilton. Na drugem treningu je dirkač Mercedesa za 0,7 sekunde hitrejši od Daniela Ricciarda iz ekipe Red Bull. Vodilni v skupnem seštevku Sebastian Vettel s Ferrarijem (z le točko prednosti pred Hamiltonom) je bil na obeh treningih peti. Po besedah drugega dirkača Mercedes Valtterija Bottasa je Ferrari favorit.

Osma letošnja dirka se v nedeljo začne izjemoma ob 16.00.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.