Šport > Moto športi
73 ogledov

F1: Najhujše nesreče na startu

V zadnjih letih se je varnost v formuli 1 močno izboljšala. (Foto: YouTube) Žurnal24 main
Dirke formule 1 so za marsikoga zanimive le na startu, ki je resnici na ljubo resnično pogosto najbolj zanimiv del celotne dirke. No, občasno pa start dirke ponudi tudi pravi kaos.

Formula 1 se vozi že več kot 60 let in že od samega začetka starti dirk veljajo za najbolj kritične. Prav vsak dirkač si pač želi pred vsemi priti v prvi zavoj in marsikdo gre občasno prek svoje meje. Ravno zaradi tega smo pobrskali po zgodovini in se spomnili nekaterih najhujših nesreč na startu.

Velika nagrada Velike Britanije leta 1973
Leta 1973 se je dirka v Silverstonu začela brez večjih težav. Zataknilo se je ob koncu prvega kroga, ko so se v nesrečo zapletli Jodie Scheckter, Jackie Oliver in Niki Lauda, nato pa je v njih priletelo še več dirkačev. Nesreča bi lahko prerasla v pravo katastrofo, saj dirka ni bila prekinjena in tako so vodilni dirkači s polno hitrostjo drveli proti kraju nesreče. Na srečo je Jackie Stewart še pravočasno uspel ostale dirkače opozoriti na nevarnost.



Velika nagrada Italije leta 1979
Na startu dirke v kraljevem parku v Monzi se je zgodila nesreča s katastrofalnimi posledicami, v kateri je bilo vpletenih 11 dirkalnikov. James Hunt je hotel prehiteti Riccarda Patresea, ob tem pa zadel Ronnieja Petersona, ki se je zaletel v ogrado. Odpadla pnevmatika je pri tem zadela Vittorija Brambilla, ki je padel v nezavest. Italijanskemu dirkaču so nemudoma nudili pomoč, medtem ko je Peterson moral čakati. V bolnišnici se je Brambilla izvlekel, poškodbe Petersona pa se sprva niso zdele tako hude, toda celotna situacija se je kasneje zapletla in legendarni Šved je preminil.



Velika nagrada Francije leta 1989
Na stezi Paula Richarda je Brazilec Mauricio Gugelmin izgubil kontrolo nad svojim dirkalnikom, zadel Boutsena in Nigela Mansella ter kot ptica poletel v zrak. Na srečo nihče ni bil poškodovan.



Velika nagrada Belgije leta 1998
Prvi zavoj slovite proge v Spa-Francorchampsu so tistega leta prevozili praktično vsi dirkači, toda le nekaj jih je prišlo do drugega. David Coulthard je izgubil nadzor nad svojim dirkalnikom in zaprl progo ter s tem povzročil popoln kaos. Rubens Barichello se je v nesreči več dirkačev celo poškodoval. Po takratnih pravilih so dirkači dirko lahko nadaljevali z rezervnim dirkalnikom. Coulthar se je tako vrnil na stezo in ob koncu zakuhal še legendarno nesrečo z Michaelom Schumacherjem, ki ga je hotel prehiteti za krog.



Velika nagrada Nemčije leta 2001
Takratnemu vladarju formule 1 Michaelu Schumacherju start zaradi tehničnih težav ni uspel. Nemcu so se vsi uspešno izognili razen Luciana Burtija, ki ga je zadel v zadek in poletel v zrak. Brazilec ni utrpel hujših poškodb. Po še eni podobni nesreči v Belgiji pa ga v formuli 1 nismo več videli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.