Šport > Moto športi
5 ogledov

F1 v HD morda že prihodnje leto

Sebastian Vettel je poskrbel za izjemno gledanost finala v Nemčiji. (Foto: REPA) Žurnal24 main
Bernie Ecclestone popušča: morda bo že od prihodnje sezone omogočil prenose v HD-tehnologiji. Finale letošnje sezone je bil med najbolj gledanimi v zadnjih letih. F1 spet povečuje svojo gledanost.

Epski finale sezone formule 1 iz Abu Dabija si je prek malih zaslonov ogledalo na milijone ljubiteljev tega športa z vsega sveta. Nekaj držav beleži najvišjo gledanost v zadnjih sezonah. Nič čudnega: še nikdar na zadnji dirki niso bili v igri za prvaka kar štirje dirkači. Nemški RTL je tako zabeležil v povprečju 10,3 milijona gledalcev, ob koncu dirke pa je zmagoslavje Sebastiana Vettla (Red Bull) v živo gledalo kar 12,1 milijona Nemcev (torej 15 odstotkov vseh Nemcev). RTL od slovesa Michaela Schumacherja od Ferrarija (2006) ni imel več kot 10 milijonov gledalcev. Ob nezadovoljstvu slovenskih gledalcev nad Pop TV-jem je imel RTL zagotovo tudi več 10 tisoč slovenskih gledalcev.

Pred malimi zasloni je bilo devet milijonov Špancev, ki pa so po porazu Fernanda Alonsa (Ferrari) hitro preklopili na drug kanal. Italijanski RAI je imel kar 10,6 milijona gledalcev – lansko dirko iz Abu Dabija ogledalo pol manj naših zahodnih sosedov. Lanski uspeh Jensona Buttna (takrat dirkača Brawna) je spremljalo 6,6 milijona njegovih rojakov, letošnji finale pa 5,4 milijona oziroma 40 odstotkov vseh Britancev, ki je bilo v nedeljo popoldne pred malimi zasloni.

Naslednje leto morda v HD
Bernie Ecclestone se je zadnja leta otepal prenosov v HD-tehniki, zdaj pa kaže, da bo vendarle popustil in morda HD-formulo 1 dobimo že v naslednji sezoni (poleti je sicer dejal, da ne prej kot leta 2012). Vsaj v eni točki je uslišal gledalce. Partner formule 1 LG je pripravljen na pokrivanje v HD-tehniki (lani so to preizkusili na dirki v Monaku). "Nočem govoriti v imenu Bernieja, a mi bi  radi, da se to zgodi," je dejal Andrew Barrett iz LG-ja. Letos so v Abu Dabiju testirali tudi 3D, a Barrett pravi, da je tak način prenosov oddaljen še kar nekaj let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.