Šport > Moto športi
61 ogledov

F1 za milijon na RTV. Tudi Ališič!

miran_alisic1_despot Žurnal24 main
Formula 1 se vrača na RTV Slovenija. In s tem komentator Miran Ališič. Generalni direktor, Marko Fili, zatrjuje, da bodo pokrili milijon stroškov. Pro Plus pa: "RTV deluje v nasprotju s svojim poslanstvom."

Formula 1 se vrača na nacionalno televizijo (z Berniejem Ecclestonom so podpisali triletno pogodbo) in z njo kot komentator Miran Ališič. Slednje je za Žurnal24 potrdil odgovorni urednik športa na RTV Slovenija Mile Jovanovič. Načrt pokrivanja še ni znan: "Načeloma pa bodo vse dirke v živo." Bo komentator na kraju dogajanja? "Predvidoma bo." To je bil eden od razlogov, da je po lanski sezoni Ališič zapustil Pop TV, ki ni več želel financirati poročanja z dirk. Na nacionalno televizijo, ki je v zadnjih letih izgubljala številne prenose, se tako vrača eden najpopularnejših športov na svetu. "Če bi bilo po naše, bi pokrivali vse. Drugo pa je, kaj nam odobri vodstvo. Za leto 2011 smo imeli ogromno želja, a projekti niso bili odobreni," je na vprašanje, zakaj ne raje športe s slovenskimi športniki, odgovoril Jovanovič.

Vettel, Hulkenberg, Webber, Hamilton | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Formula 1 je za vsako televizijo velik finančni zalogaj, saj zgolj za pravice prenosov Bernie Ecclestone televizijske postaje poskuša ožeti, kolikor se le da. Si javni zavod to res lahko privošči? "Narejen je predračun. Od vodstva televizije je zagotovljena neka vsota. Naša naloga je, da do konca leta stvar izpeljemo v okvirih. Dogodek je drag, kolikor si ga narediš. Če bi želeli, bi lahko tudi iz enega smučanja ali rokometa naredili zelo drag projekt. Niso pa to cene, ki bi, ne vem koliko, izstopale iz siceršnjih stroškov, ki jih imamo," nam je dejal Jovanovič, na katerem je vsebinski del projekta, medtem ko bo za stroške, prihodke in odhodke poskrbel marketing nacionalne televizije.

"Projekt je težak milijonov evrov"
V bitko za formulo 1 na RTV Slovenija je vskočil prejšnji generalni direktor Anton Guzej, novi Marko Fili pa nam je razkril več s finančnega vidika tega projekta. "Stroški ne bodo šli na račun RTV-prispevka, vse bo šlo od oglaševanja. Projekt je težek približno milijon evrov, s tem da imamo pravice za vse možne medije – radio, televizija, mobilni mediji," je dejal Fili. Po naših virih naj bi analiza RTV-ja pokazala, da bodo v najboljšem primeru na koncu leta s formulo 1 naredili 700 tisoč evrov minusa. "Ne, kje pa! Sploh ne! Sploh ne računamo na izgubo. Projekt je težak milijon evrov. Računam, da bomo to in še kaj več iz tega tudi potegnili," je odločen Fili. "Projekt bo marketinško pokrit. Tako vsaj računamo. Ne morem pa zatrditi, da res bo. Naredili smo kalkulacije in morale bi se iziti."

Na vprašanje, zakaj ne bi denarja raje namenili za športe s Slovenci, smo od gospoda Filija dobili naslednji odgovor: "Saj imamo vse športe!" Čeprav je svetovno prvenstvo formule 1 eden svetovno bolj uveljavljenih športov, pa ne iz ust urednika Jovanoviča ne od direktorja Filija nismo dobili občutka, da bi bila nacionalna televizija res ponosna, da je dobila pravice zanj. "Ni strateško pomemben projekt in ni projekt nacionalnega interesa. Je pa pomemben s tega zornega kota, da je pri nas pred leti že bil, da se vrača, da smo bili deležni veliko kritik, ker tega nismo imeli. Zdaj se je pojavila priložnost, da smo ga dobili, in prejšnji generalni direktor jo je zagrabil. Ali je to za nas pomemben projekt? Je. Ali je nujen? Ni. A če ga imamo, ga bomo kakovostno izkoristili," je zaključil Fili.

Pro Plus: "RTV deluje v nasprotju s svojim poslanstvom"
Za komentar na selitev formule 1 na nacionalno televizijo smo prosili tudi programskega direktorja Pro Plusa, Branka Čakarmiša: "Nakup pravic za formulo 1 je še en dokaz več, da javna RTV deluje v nasprotju s svojim poslanstvom. Skoraj dva milijona evrov, kolikor bodo po naši oceni celotni stroški formule 1, je namenila športu, ki nima niti javnega (športnega) pomena in še manj nacionalnega. Gledalci javne televizije bodo za to vsoto prikrajšani pri domačih kulturnih, igranih in dokumentarnih programih." Pop TV se za podaljšanje pogodbe za formulo 1 sploh ni potegoval, pravi Čakarmiš. "Po 14 letih prenosov smo se odločili, da s prenosi prihodnje leto na Pop TV ne bomo nadaljevali. Odločili smo se, da bomo sredstva, ki smo jih doslej investirali v formulo 1, namenili domači, slovenski igrani produkciji. Ocenjujemo, da bodo slovenski gledalci to tudi pozdravili."

komentatorja formula 1 POP TV Andra%C5%BE Zupan%C4%8Di%C4%8D Gregor %C5%BDvab | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Je projekt formule 1 Pro Plusu prinašal finančno izgubo? Je bila gledanost preslaba? "Niti eno niti drugo. Projekt smo uspešno zaključili tako po poslovni kot programski plati," zatrjuje Branko Čakarmiš. Kljub javnemu nezadovoljstvu nad letošnjim komentatorskim dvojcem na Pro Plusu pravijo, da gledanost ni bila slabša kot v minulih letih. "Gregor Žvab in Andraž  Zupančič sta odlično opravila nalogo, saj je bila formula 1 v njuni komentatorski sezoni bolj gledana kot v sezoni z Miranom Ališičem. Prenosi z novo komentatorsko dvojico so namreč poželi dober, višji odziv kot leto prej, saj so dirke v ciljnih skupinah (18–49 let in moškimi 1849 let) zabeležile v povprečju še višjo gledanost (Vir: AGB Nielsen Media Research, 2009/2010). Tudi z oglaševalskim izkupičkom, ki je vedno v povezavi z gledalskim, smo tako za leto 2010 zadovoljni." Morda pozabljajo, da je bila letos gledanost gotovo večja tudi zaradi zelo zanimive sezone in zatemnitve televizij HTV in ORF.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.