Šport > Moto športi
4 ogledov

F2008 se na ogled postavi

F2008 - bolid Ferrarija za sezono 2008. Žurnal24 main
Aktualni prvaki iz Maranella so kot prvi predstavili nov dirkalnik za prihajajočo sezono prvenstva formule 1. Finec Kimi Raikkonen pričakuje, da bo z dirkalnikom F2008 ubranil naslov prvaka.

Moštvo formule 1 Ferrari je kot prvo predstavilo nov dirkalnik za prihajajočo sezono svetovnega prvenstva formule 1 imenovan F2008. Na predstavitvi v Maranellu medijem ni bilo dovoljeno fotografirati novega bolida, tako so v javnosti zgolj uradne fotografije, ki so jih posneli fotografi italjanske ekipe. Aktualni prvak Kimi Raikkonen je na predstavitvi dejal, da pričakujejo obranitev obeh naslovov svetovnega prvaka: "Z izkušnjami, ki sem si jih pridobil lani, sem še bolj optimističen za novo sezono. Novi F2008 ima veliko novosti. Bolid brez sistema proti zdrsavanju pogonskih koles bo težje obvladljiv. Morali bomo prilagodoti naš način dirkanja, a to ne bi smela biti težava. Pripravljeni smo na prihajajočo sezono. V Felipeju Massi imam odličnega moštvenega kolega. Pripravljena sva se boriti do zadnje dirke, da osvojiva oba naslova prvaka.“

Kimi Raikkonen in Felipe Massa pozirata ob svojem novem otročičku. © AFP

 


Kot velevajo nova pravila bo moral menjalnik zdržati štiri dirke. Ferrarijevi inžinirji so morali zaradi novosti v pravilniku spremeniti zaščitne robove ob kokpitu, zaradi novim materialov pa je bolid nekaj težji. Ker po novem ne bo več sistema proti zdrsavanju koles, so v italijanskem moštvu prilagodili svojo aerodinamiko, že na prvi pogled ima novi Ferrari drugačen nos od lanskega. Zaradi prepovedi uporabe omenjenega sistema Raikkonen verjame, da bo letos dirkanje zabavnejše, več bo prehitevanj in napak voznikov. Na kritike, da bo dirkanje zato nevarnejše prvak odgovarja: "Ta šport je vselej nevaren, če imamo "traction control" ali če ga nimamo. Če misliš, da je prenevarno očitno ne sodiš v ta šport.“ F2008 ima krajšo medosno razdaljo, prav večja medosna razdalja v primerjavi z drugimi moštvi je bila lani ena redkih šibkih točk Ferrarija. V naslednjih dveh mesecih bodo v času testiranj dirkalnik še naprej razvijali in se pripravljali na prvo dirko, ki bo 16. marca v Avstraliji.

Nov nos, spremenjena zaščita ob kokpitu... novosti na novem Ferrariju. © Action Images

 


Brazilec Felipe Massa nad novostmi v pravilniku in s tem na bolidu ni najbolj zadovoljen: "V Združenju voznikov smo se trudili vplivati na Mednardono zvezo, da bi še povišali varnost dirkalnikov. Letošnje spremembe so zelo pomembne, morali bomo prilagoditi slog vožnje. Pričakovanja so zelo visoka. Ko vidiš bolid prvič, je to prav poseben trenutek zate: kot da bi bili priča rojstvu otroka, a zdaj ga moramo pustiti rasti.“ Na vprašanje kdo bo njun največji rival v novi sezoni odgovora še ne poznata. Seveda, treba bo počakati na prva testiranja oziroma na prve dirke. Ferrarijeva konkurenca bo svoje novo orožje razkrila tekom naslednjih dni oziroma tednov: McLaren Mercedes v ponedeljek 7. januarja, Toyota 10., BMW 14., Red Bull 16., Honda 29., Renault pa 31. tega meseca.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.