Šport > Moto športi
14 ogledov

Ferrari cilja na zmago

Fernando Alonso Felipe Massa Reuters
Dirkači formule 1 so že zbrani v svetišču italijanskega moto športa, v kraljevem parku v Monzi, kjer bo v nedeljo na sporedu 13. letošnja dirka. Pri Red Bullu si želijo sploh prve stopničke na najhitrejši stezi v koledarju, medtem ko pri Ferrariju razmišljajo o zmagoslavju.

Dirka v Monzi je vedno nekaj posebnega. Že zaradi tega, ker je to domača dirka za Ferrari in velja za eno izmed klasičnih prizorišč dirk formule 1. Ne gre niti pozabiti omeniti, da je to najhitrejša steza v celotnem koledarju, zavoji Parabolica, Ascari in Lesmo pa veljajo za ene izmed najbolj zahtevnih in nevarnih. V kraljevi park z veliko prednostjo v skupnem seštevku prihaja Nemec Sebastien Vettel (Red Bull), na veliko žalost domačih tifosov niti Fernando Alonso niti Felipe Massa (oba Ferrari) v igri za naslov nimata velikih možnosti, a pri rdečih zagotavljajo, da se bodo v nedeljo borili za zmago.

Red Bull bo moral biti v Monzi hiter kot še nikoli, če si vodilni v skupnem seštevku na Ferrarijevi domači dirki želi stopničke. Aktualni svetovni prvak po zadnji zmagi v Spaju sicer nima veliko razlogov za skrb, toda v meki italijanskega moto športa so v preteklih letih največje uspehe želi pri Ferrariju in McLarnu. Od leta 2005, ko je Red Bull prišel na sceno, Avstrijci na stezi v bližini Milana še niso stali na stopničkah. Na drugi strani jih je Ferrari od zadnjih 15 dirk dobil kar osem.

Vettel se v Monzo sicer vselej rad vrača, saj je tu leta 2008 takrat še s Toro Rossom na veliko presenečenje slavil svojo prvo zmago. Alonso bo s Ferrarijem poskušal narediti vse, da mu letos uspeha ne bi uspelo ponoviti. "Seveda je naš cilj zmaga, toda zelo težko bo," se zahtevnosti naloge na zadnji evropski dirki v letošnji sezoni zaveda šef rdečih Stefano Domenicalli. "Pričakujem, upam, da bomo med dirko konkurenčni. V letošnji sezoni smo videli, da v kvalifikacijah nimamo paketa, da bi naredili en hiter krog, tako da bi rekel, da bo zelo težko, da bomo končali na pole-positionu. Toda z dvema sektorjema, kjer bomo lahko uporabljali DRS, in s spremenjeno situacijo s pnevmatikami, menim, da je vse mogoče," je še povedal Domenicalli.

Če bo Alonsu kljub drugačnim napovedim svojega šefa uspelo dobiti kvalifikacije, bo s tem ponovil lanski uspeh in ob enem prekinil nepremagljivi niz Red Bulla v kvalifikacijah, ki traja že vse od zadnje lanske dirke v Abu Dabiju. Za zmago se bosta zagotovo borila še dirkača McLarna, Jenson Button in Lewis Hamilton, nikakor pa ne gre odpisati niti Michaela Schumacherja (Mercedes GP), sploh če mu bodo šle na roko vremenske razmere.

"Poznamo Monzo. V preteklih letih tukaj nismo bili najboljši in vemo, da bo Ferrari močan, tako kot tudi McLaren in Mercedes," je po dirki v Belgiji napovedal šef Red Bulla Chrisitan Horner. "Na Monzo me vežejo nepozabni spomini," je dejal Vettel in s tem seveda mislil na zmago iz leta 2008: "Tega ne bom nikoli pozabil. Proga ni posebej zahtevna, toda zagotovo ni lahka."


Prihaja nova Ferrarijeva era

Ferrarijev šef je v intervjuju za Repubblico razkril, da ima dovolj razočaranj. "V Maranellu smo prepričani, da je to zadnja sezona razočaranj. Morda se bo to slišalo noro, toda letošnja sezona je zadnje razočaranje za Ferrari. Z naslednjim letom bo vse drugače," je dejal Domenicalli in se spomnil tudi časov Jeana Todta, ki je s Schumacherjem tvoril izjemno trdno in predvsem nepremagljivo ekipo. Če je imel Todt Schumacherja, ima Domenicali Alonsa, za katerega je prepričan, da bo že kmalu osvojil nov naslov za ekipo iz Maranella. "Fernando je zelo podoben Schumacherju v tem, kako se ujema z ekipo. Alonso je podpisal pogodbo do leta 2016 in je sredi svoje kariere. Če ne bi verjel v naš projekt, bi s svojo zmagovalno miselnostjo že odšel," je dejal Domenicalli, ki je povsem pošteno priznal, da je v letošnji sezoni Vettel preprosto premočan.

Skupni seštevek po 12. dirki sezone 2011:

Dirkači:
1. Sebastien Vettel 259 točk
2. Mark Webber 167
3. Fernando Alonso 157
4. Jenson Button 149
5. Lewsi Hamilton 146
6. Felipe Massa 74
7. Nico Rosberg 56
8. Michael Schumacher 42
9. Vitalij Petrov 34
10. Kamui Kobajaši 27

Moštva:
1. Red Bull 426 točk
2. McLaren 295
3. Ferrari 231
4. Mercedes 98
5. Renault 68
6. Sauber 35

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.