Šport > Moto športi
12 ogledov

Ferrari na polu prvič po 30 VN

Fernando Alonso Ferrari
1/18
Žurnal24 main
V Monzi, Ferrarijevem kraljestvu, je poskočni konjič prvič po 30 dirkah spet na prvem startnem položaju. Dosegel ga je Fernando Alonso. Vodilni v seštevku Lewis Hamilton (McLaren) je bil peti.
To je lepo presenečenje. Mislil sem, da bo na koncu še kdo dve ali tri desetinke hitrejši. Še toliko boljši je ta pole, ker ga res nisem pričakoval. Na dirki pa potrebujem najmanj stopničke, da ostanem v bitki za prvaka.
Fernando Alonso

Na 14. dirki sezone, zadnji evropski letos, bo z najboljšega startnega položaja začel Fernando Alonso (Ferrari), kar je prvi najboljši startni položaj za rdeče po VN Brazilije leta 2008. Špancu je uspelo (prvič s poskočnim konjičem), čeprav je prekinil svoj zadnji hitri krog in je medtem po stezi podil Jenson Button (McLaren). Slednji je za drugi startni položaj ciljno črto nato prečkal z dobro desetinko zaostanka. Alonso in Button, ki sta pred 14 dnevi odstopila in izgubila stik z vodilnom v seštevku Lewisom Hamiltonom (McLaren), imata tako dobro izhodišče, da predlanskega prvaka z dobrim rezultatom spet ujameta. VN Italije bo v nedeljo ob 14.00 pred polnimi tribunami tifosov v Monzi iz tretjega startnega položaja začel drugi Ferrarijev dirkač, Felipe Massa, medtem ko je Hamilton v finalnem delu kvalifikacij zaostal več kot šest desetink in dosegel peti čas (Lewis za razliko od Jensona ni dirkal z f-zračnikom). Hitrejši je bil tudi drugouvrščeni v točkovanju Mark Webber (Red Bull). V deseterici so končali še sedmi Nico Rosberg (Mercedes), oba dirkača Williamsa in kot deveti Robert Kubica (Renault).

Dirkači niso bili dovolj hitri, da jih v objektiv ne bi ujeli fotografi. Poglejte najboljše iz Monze.

Z 1:22,421 je bil v prvem delu kvalifikacij najhitrejši Massa. Webber je na sedmem mestu zaostal celo sekundo. Ta del uradnega treninga je bil zaradi tehničnih težav usoden za Vitantonia Liuzzija (Force India), ki je dosegel 20. čas. V drugem delu kvalifikacij, ko najbolje vidimo, kdo ima najhitrejši dirkalnik, je bil na vrhu razpredelnice spet Ferrari - tokrat Alonso z 1:22,297. Sobotne nastope je takrat končal Michael Schumacher (Mercedes), ki je na 12. mestu za četrt sekunde zaostal za 10. mestom in finalnim delom kvalifikacij.

VN Italije, Monza, kvalfikacije (startna mesta):

1. Fernando Alonso (Ferrari)
2. Jenson Button (McLaren Mercedes)

3. Felipe Massa (Ferrari)
4. Mark Webber (Red Bull Renault)
5. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes)
6. Sebastian Vettel (Red Bull Renault)
7. Nico Rosberg (Mercedes)
8. Nico Hülkenberg (Williams Cosworth)
9. Robert Kubica (Renault)
10. Rubens Barrichello (Williams Cosworth)
11. Adrian Sutil (Force India Mercedes)
12. Michael Schumacher (Mercedes)
13. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari)
14. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari)
15. Vitalij Petrov (Renault)
16. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari)
17. Pedro de la Rosa (Sauber Ferrari)
18. Jarno Trulli (Lotus Cosworth)
19. Heikki Kovalainen (Lotus Cosworth)
20. Vitantonio Liuzzi (Force India Mercedes)
21. Lucas di Grassi (Virgin Cosworth)
22. Bruno Senna (Hispania Cosworth)
23. Sakon Jamamoto (Hispania Cosworth)
24. Timo Glock (Virgin Cosworth)*
*bil je 21., a je dobil kazen petih startnih mest zaradi menjave menjalnika

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.