Šport > Moto športi
22 ogledov

Ferrari prejel več denarja kot Mercedes

bernie ecclestone EPA
V britanski prestolnici je potekal strateški sestanek za prihodnost F1, na katerem pa razdvojeni veljaki elitnega dirkaškega športa niso našli skupnega jezika.

V Londonu se je sestala strateška skupina, ki jo sestavljajo Bernie Ecclestone, Jean Todt in predstavniki šestih največjih ekip - Ferrarija, Mercedesa, Red Bulla, McLarna, Williamsa in Force Indie.

Tema pogovora je bila prihodnost formule ena, največ časa pa so namenili razpravi o stroških, prepovedi vetrovnika in prihodnosti manjših moštev, ki motorje kupujejo od večjih in bogatejših kolektivov. ''Odločili so se, da bodo obrnili hrbet manjšim konstruktorjem in zverem, kot so Mercedes, Red Bull, McLaren in Ferrari dali zeleno luč, da z dobavo dirkalnikov in motorjev postanejo še močnejši,'' piše angleški The Guardian.

maurizio arrivabene | Avtor: EPA EPA
Obstaja nevarnost, opozarjajo zagovorniki omejevanja stroškov, da bomo gledali startno vrsto dirkalnikov dveh različnih kategorij. Ekipe, ki bodo svoje motorje prodajale manjšim kolektivom, bodo vseskozi v prednosti, tako na finančnem kot razvojnem področju, medtem ko se bodo ''strankarska'' moštva še naprej borila za drobtinice. Najbolj pereča tema sestanka je bila nepoštena delitev denarne pogače, ki jo po koncu sezone prejmejo moštva F1. Na to že nekaj časa opozarja šef Force Indie Bob Fernley, ki zahteva bolj enakovredno porazdelitev sredstev.

Autosport je predstavil številke, ki razkrivajo, da je Ferrari za četrto mesto v konstruktorski razvrstitvi prejel občutno več denarja kot Mercedes, ki je prepričljivo osvojil naslov konstruktorskega prvaka. Več od dominantne srebrne puščice je v žep pospravil tudi Red Bull.

Nenavada porazdelitev sredstev odraža zapuščino posameznega moštva v F1, pojasnjuje Ecclestone, in dodaja, da so omenjeni zneski stvar podpisanih pogodb. ''Moja napaka, a moje roke so zvezane,'' je dejal Britanec. Tako naj bi ostalo do leta 2020, ko bo Ecclestone dopolnil 90 let.

Nepoštena delitev finančne pogače ogroža obstoj manjših ekip, z uvedo podružnic, kakršna je na primer Toro Rosso, pa bi ogrozili integriteto konstruktorskega prvenstva. Ecclestone je pred sestankom dejal, da bo konsenz težko dosegljiv,. ''Morda se bomo uspeli dogovoriti za datum naslednjega sestanka,'' je izjavil F1 Supremo. Mešanje zraka se bo tako nadaljevalo čez približno mesec dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.