Šport > Moto športi
260 ogledov

Ferrari se oklepa spornega privilegija

ferrari Epa
Najtrofejnejša ekipa v zgodovini formule 1 se ne bo kar tako odrekla priviligiranemu položaju.

Ferrari ima kot edina ekipa, ki v formuli 1 tekmuje vse od njenega nastanka, edinstveno pravico do veta, s katerim lahko prepreči morebitne nezaželene ukrepe Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia). 

Veto si je v 80. letih prejšnjega stoletja izpogajal ustanovitelj poskočnega konjička Enzo Ferrari, saj je bila njegova ekipa takrat edini konstruktor, ki je sam izdeloval šasijo in motor, za nameček pa so bili v Maranellu precej izolirani od takratne motošportne meke v Veliki Britaniji.

Ferrari je pravico do veta zadnjič izkoristil leta 2015, ko je preprečil uvedbo predloga za določitev zgornje meje stroškov pri razvoju motorjev.

Glavni akterji formule 1 bodo leta 2021 podpisali novo temeljno pogodbo, t.i. Concorde Agreement, ki bi Ferrariju lahko odrekla priviligiran položaj.

K temu je nedavno pozval tudi prvi mož Fie in nekdanji šef rdečih Jean Todt, ki meni, da je bila uvedba veta vezana na okoliščine tistega časa, danes pa se ga izkorišča za razkazovanje mišic.

Concorde Agreement je temeljna pogodba v F1, ki ureja odnose med lastniki,  Fio, ekipami in organizatorji dirk.

Toda Ferrari se ne bo predal brez boja. "Veto ima velik pomen za Ferrari, prav tako pa ima velik pomen tudi za F1 kot celoto. Veto ne ščiti samo nas, ampak vsa moštva pred morebitnimi spremembami, ki so v nasprotju s filozofijo tekmovanja ali interesi moštev. O tem se že pogovarjamo s Fio in F1," je povedal šef Ferrarija Mattia Binotto.

Spregovoril se je tudi o težnjah krovne avtomobilistične zveze za poenotenje nekaterih komponent, kot so denimo kolesa in zavorni sistemi.

"Sprejemi nismo nobene odločitve, pogovori še potekajo. Ferrari je bil vedno nasprotnik standardizacije v F1, a tudi mi moramo nadzorovati stroške, zato bo potrebno poiskati pravo raznovežje," je povedal Binotto.

ferrari | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.