Šport > Moto športi
15 ogledov

Ferrari zagrozil z odhodom iz F1

Luca di Montezemolo Žurnal24 main
"Formula 1 se mora spremeniti, če v njej še vedno želi Ferrari," je za uradno spletno stran povedal predsednik poskočnega konjiča iz Maranella Luca di Montezemolo, ki ga najbolj moti prevelika odvisnost dirkalnikov od aerodinamike.

Za Ferrarijem je težka in neuspehov polna sezona. Italijani se za Red Bullom in McLarnom lahko pohvalijo le s tretjim najhitrejšim dirkalnikom v karavani, ki jim je v letošnji sezoni prinesel le zmago Fernanda Alonsa na VN Velike Britanije. Predsednik Ferrarija Luca di Montezemolo je prepričan, da so za to kriva neustrezna tehnična pravila. Kot je za uradno spletno stran dejal di Montezemolo, bi Ferrari utegnil tudi oditi iz formule 1, če se ne bodo spremenila. Rdeči iz Maranella imajo v svetu moto-športa pač poseben status. Imajo daleč največ navijačev in so tudi najuspešnejša ekipa vseh časov, za povrhu pa so v F1 že vse od prve sezone leta 1950. Formula 1 bi zagotovo težko preživela odhod Ferrarija, čeprav je res, da so v Maranellu že nekajkrat zagrozili z odhodom, a nato vedno ostali.

Di Montezemola moti predvsem prevelika odvisnost dirkalnika od aerodinamike. "Ferrari ne dirka samo za gledalce. Tehnologije iz F1 želimo prenesti na cestne avtomobile, kar je za nas v zadnjih dveh desetletjih ključnega pomena. Ni dobro, da 90 odstotkov uspešnosti dirkalnika temelji na aerodinamiki. Druga negativna stvar pa je to, da je to edini šport, v katerem niso dovoljena testiranja. Mi proizvajamo avtomobile, ne pa helikopterje, rakete ali letala. Seveda se ne smemo vračati v preteklost, toda trenutno nimamo možnosti, da mladim voznikom na dirkaški akademiji ponudimo priložnost, da dobijo izkušnje v dirkalniku F1," je med drugim dejal di Montezemolo, ki bi zelo rad videl, da bi na dirki moštvo lahko nastopilo s tremi dirkalniki, tretjega pa bi lahko vozil neodvisni voznik. "Ne vidim smisla, da se vozijo dirkalniki, ki so od drugih počasnejši za dve sekundi. Verjamem, da bi se interes navijačev, medijev in sponzorjev povečal, če bi bilo na startni vrsti več konkurenčnih dirkalnikov. Kot primer naj vam navedem Giancarla Baghettija iz leta 1961, ki je v zasebnem ferrariju zmagal na VN Francije."

Ob koncu je di Montezemolo dal jasno vedeti, da Ferrari lahko odide, če ne bo prišlo do sprememb: "Formula 1 se mora spremeniti, če v njej še vedno želi Ferrari. Mi v F1 nismo sponzorji, temveč konstruktorji."

Komentarjev 1
  • 616267 22:24 07.november 2011.

    to so prvi znaki krize, tudi v ferrariju...ni, ni dinarčkov...