Šport > Moto športi
15 ogledov

Fia bo ustavila premoč Red Bulla

Najboljše ekipe imajo izpušni sistem preusmerjen na zadnji difuzor, kar povečuje Žurnal24 main
Preusmeritev izpušnega sistema na zadnji difuzor bo od VN VB naprej prepovedana. Najboljše ekipe bodo izgubile tudi do sekundo na krog, največ Red Bull. "To je absurdno," je oster Red Bull.

Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) je ekipam formule 1 v Montrealu sporočila, da bo od VN Velike Britanije naprej (deveta dirka sezone, 10. julija) preusmerjanje izpušnih plinov na zadnji difuzor prepovedano. Ta poseben izpušni sistem, v katerega je več ekip vložilo veliko sredstev in časa, so skušali prepovedati že na VN Španije, a so ekipe zagnale vik in krik, ker niso mogle čez noč tako drastično spremeniti svojih dirkalnikov. Vroče krvi pa ne bo manjkalo niti zdaj, predvsem ne pri Red Bullu in Renaultu, ki naj bi prav s tem sistemom veliko pridobivala na aerodinamiki svojega dirkalnika in posledično hitrosti. Tak difuzor je bil zelo spretna rešitev za nadomestilo lani prepovedanega dvojnega (stopničastega) difuzorja za pretok zraka.

Sauber, Toro Rosso, Williams, Virgin in Hispania, ki tega sistema niso imeli, si nadejajo bolj pravičnega kosanja z najboljšimi moštvi. "Fia je odločno pojasnila svoje stališče. Izpušni sistem se mora končati za zadnjo pnevmatiko in pika," je dejal tehnični direktor Williamsa v odstopu Sam Michael. Sredi tedna se bodo ekipe na to temo še sestale s predstavniki Fie, a ni pričakovati, da bo slednja spremenila svoje stališče. "Na kvalifikacijah se bo zdaj izgubilo od pol pa do cele sekunde na krog, na dirki pa razlika ne bo tako velika," pojasnjuje vodja Mercedesa, Ross Brawn. Največ naj bi izgubil prav Red Bull. "Strinjam se s spremembo pravil sredi sezone, če gre za več varnosti. V tem primeru ne gre. To je absurdno," je oster tehnični direktor Red Bulla, Adrian Newey. Bo dominacija Red Bulla tako res ustavljena?

Iz ekipe McLarna sporočajo, da prepoved vendarle ne bo imela bistvenega vpliva na razmerje moči. "Ene bo bolj prizadelo kot druge, a velikih sprememb ne bo," je dejal vodja McLarna, Martin Whitmarsh. Da je tovrstna sprememba sredi sezone neprimerna pa opozarja Renaultov Jean-Francois Caubert: "Ferrari, Mercedes in Renault bodo našli drugo rešitev in zanjo zapravili dodatnih pet, šest milijonov." Toliko o tem, da Fia želi, da se varčuje.

Komentarjev 1
  • deki123 22:54 14.junij 2011.

    Nevrjamem da bojo ustavl red bull