Šport > Moto športi
15 ogledov

FIA novači nove ekipe v formulo

Nürburgring VN Nemčije velika nagrada formula 1 dirka EPA
Krovna organizacija moto športov FIA si želi novih ekip v prihodnosti formule ena, rok za prijave odprt do 3. januarja 2014.

Kdorkoli bi hotel pokazati resničen interes, da v letih 2015 ali 2016 priključi moštvo v Formulo ena, mora do 3. januarja FII predložiti uradno prošnjo, skupaj s pet tisoč ameriških dolarjev. Obenem mora predložiti tudi dokazila vseh delničarjev in tistih, ki bi od ekipe lahko v bodoče profitirali. Končno prijavo morajo interesenti nato oddati do 10. februarja, skupaj s 130.000 dolarji.

FIA bo preučila tudi vse pretekle izkušnje in sposobnosti kandidatov, vključno z tehničnimi izkušnjami in dirkaško zgodovino njihovega kadra ter opermo in infrastrukturo. Čeprav si FIA želi novih moštev v tekmovanju, bi vseeno radi preprečili vključitev nepripravljenih moštev, ki na tekmovanje ne bi bili pripravljeni.

Zadnje priključitve leta 2010

Zveza si ne želi ponoviti incidenta iz leta 2010, ko se naj bi moštvom v formuli prudrižila ameriška ekipa US F1. Čeprav je bilo že odločeno, da ta ekipa lahko sodeluje v prvenstvu, jim ni uspelo ustvariti avtomobila do začetka sezone. Moštvo je bilo zaradi tega kaznovano in dobilo rpepoved nastopanja v katerem od tekmovanj pod okriljem organizacije FIA.

Leto 2010 je bilo sicer tudi zadnje, ko so se karavani formule ena pridružila nova moštva. Ob neuspešnem US F1 so se takrat priključile še ekipe Hispania, Virgin Racing in Lotus Racing. Hispania je kasneje postala HRT in se po koncu sezone 2012 umaknila iz formule, Virgin Racing in Lotus Racing pa še naprej nastopata pod imeni Marussia in Caterham.

Glede na to, da nobeno od teh moštev v treh sezonah ni osvojilo niti ene točke se poraja vprašanje ali nova moštva sploh lahko kroijo sam vrh formule ena. Morda jim bo nekaj več možnosti ponudila prav prihajajoča finančna omejitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.