Šport > Moto športi
1185 ogledov

Formula 1 prvič v živo predstavila dirkalnik prihodnosti

Reševalni pas/Twitter
Vodstvo formule 1 je razkrilo, kako bodo izgledali dirkalniki za sezono 2021.

Leta 2021 bodo v formuli 1 zaživela številna nova pravila, s katerimi želijo ameriški lastniki Liberty Media popraviti navijaško izkušnjo, povečati število prehitevanj, izboljšati zvok motorjev in predvsem formuli 1 povrniti nekdanji ugled ter atraktivnost.

Formula 1 je na uradni spletni strani objavila prve fotografije bolida, ki ga bomo na stezi lahko spremljali v sezoni 2021. Doslej so bile na voljo le digitalne fotografije, ki so prikazovale zgolj abstraktno podobo prihodnosti, zdaj pa je javnost prvič ugledala tehnološki presežek, s katerim bo F1 zakorakala v novo ero.

formula 1 2021 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Dirkalnik za sezono 2021 so že testirali v vetrovniku, prvi rezultati pa so zelo spodbudni. Testiranje dirkalnika, ki tehnično ustreza novim pravilom, so opravili v Sauberjem vetrovniku, ki ga sicer uporablja ekipa Alfa Romeo. 

V sezoni 2021 bodo zaživele številne spremembe motorja in aerodinamike. Povečala se bodo platišča, po novem bodo 18-palčna, in število vrtljajev (za 3000), zmanjšal se bo vpliv zračnega toka, kar bo pripomoglo k prehitevanju, vrača pa se aerodinamični pojav talnega efekta. Ameriški lastniki stremijo tudi k poenotenju nekaterih komponent in omejevanju stroškov.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Razvoj dirkalnika je za zdaj še v povojih, zato se bo podoba, kar zadeva krilca in druge aerodinamilne rekvizite, zagotovo še nekoliko spremenila. Z novimi pravili se bo v F1 porušilo trenutno razmerje moči, moštva pa bodo postala bolj konkurenčna, kar bi pripomoglo k boljšemu spektaklu na dirkah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.