Šport > Moto športi
72 ogledov

Hamilton vrnil udarec Vettlu

Lewis Hamilton Sebastian Vettel VN Kitajske
1/7
EPA
Dirkači formule 1 so opravili s Veliko nagrado Kitajske. Zmagal je Lewis Hamilton pred Sebastianom Vettlom in Maxom Verstappnom.

Nekdanji svetovni prvak Lewis Hamilton v Mercedesu je vodil praktično vso dirko in prišel do prve zmage v letošnji sezoni, na uvodni preizkušnji v Avstraliji ga je namreč ugnal Sebastian Vettel. Za Britanca je to 54. zmaga v karieri.

Nemec v Ferrariju je tokrat zasedel drugo mesto, potem ko je po začetku dirke že zdrsnil na šesto.

Tretje mesto je v zaključnih krogih pred moštvenim kolegom Danielom Ricciardom po vzponu s 16. mesta zadržal Max Verstappen.

Po dveh dirkah nove sezone se je na vrhu skupnega seštevka že oblikovala podoba, ki je bila po zimskih testiranjih pričakovana: na vrhu je prvi Mercedesov adut Hamilton, povsem zraven pa prvi Ferrarijev mož Vettel.

Za zdaj sta druga dirkača obeh moštev še nekoliko manj opazna, tudi danes je predvsem Mercedesov novinec Valtteri Bottas po napaki v vožnji za varnostnim avtomobilom ostal brez stopničk.

Nekaj kaotičnih krogov

Hamilton tokrat ni imel večjih težav na poti do zmage. Začetek dirke v rahlem dežju in na mokri stezi je poskrbel za nekaj kaotičnih krogov in posredovanj varnostnega avtomobila, pozneje pa se je Britanec odlepil od tekmecev, si privozil dovolj naskoka tudi za brezskrben postanek v boksih, in jim prepustil le boj za preostali stopnički. Brez možnosti, da bi posegel v boj za vrh, je bil tokrat njegov moštveni sotekmovalec Bottas, saj se je zavrtel, ko je vozil za varnostnim avtomobilom, pozneje pa z 12. mesta ni mogel višje kot do končnega šestega.

"Trdo smo garali za tole. Vesel sem, da smo udarili nazaj in Ferrarija zadržali za sabo. Očitno smo oboji imeli dobre priprave, današnja dirka pa je bila ena bolj tesnih, v katerih sem sodeloval," je po uspehu razlagal zmagovalec Hamilton.

Dirka je postregla z nekaj zanimivimi obračuni; Vettel je tako prehitel moštvenega sotekmovalca Kimija Räikkönena in nato še Maxa Verstappna v Red Bullu za preboj na drugo mesto, ob koncu dirke pa sta imela interni obračun za tretje mesto še oba Red Bullova dirkača, končalo pa se je z napako Daniela Ricciarda pri zaviranju, tako da se je moral zadovoljiti s svojim četrtim mestom in zadnjo stopničko prepustiti mlajšemu Verstappnu. Ta je začel v ozadju, na 16. mestu, potem pa se je hitro prebijal naprej in bil nekaj časa tudi drugi za Hamiltonom.

Lewis Hamilton Sebastian Vettel VN Kitajske | Avtor: EPA EPA

"Dobra dirka, lepo sem se zabaval. Upal sem, da bom lahko ogrozil Lewisa, a je imel pravi odgovor na vse poskuse," je bil tudi z drugim mestom zadovoljen Vettel.

Odstop Alonsa

Ne najboljšo dirko pa ima za sabo Antonio Giovinazzi; rezervist pri Sauberju je dobil drugo priložnost za nastop po Avstraliji, a je že v soboto raztreščil dirkalnik v kvalifikacijah, danes pa je skorajda na istem mestu še enkrat zletel v zaščitne ograde ter poskrbel, da je moral na stezo varnostni avto. Tudi nekdanji svetovni prvak Fernando Alonso z nekonkurenčnim McLarnom je, potem ko je bil nekaj časa celo v deseterici, moral odstopiti zaradi tehnične okvare.

Skupno je za vodilnima Hamiltonom in Vettlom (prvič po letu 2012 sta na vrhu skupnega seštevka med sezono dva dirkača z enakim številom točk) tretji Verstappen s 25, Bottas jih ima 23, Kimi Räikkönen pa 22.

VN Kitajske, izidi:

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 1:37:36,158 (povp. hitrost: 188,701 km/h)
2. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) +6,250
3. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 45,192
4. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 46,035
5. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 48,076
6. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) 48,808
7. Carlos Sainz ml (Špa/Toro Rosso) 1:12,893
8. Kevin Magnussen (Dan/Haas) 1 krog
9. Sergio Perez (Meh/Force India) 1 krog
10. Esteban Ocon (Fra/Force India) 1 krog
...

SP skupno (2):

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 43 točk 
  . Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 43
3. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 25
4. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) 23
5. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 22
6. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 12
7. Carlos Sainz ml (Špa/Toro Rosso) 10
8. Felipe Massa (Bra/Williams) 8
9. Sergio Perez (Meh/Force India) 8
10. Kevin Magnussen (Dan/Haas) 4
11. Danil Kvjat (Rus/Toro Rosso) 2
12. Esteban Ocon (Fra/Force India) 2
...

Konstruktorji: 

1. Mercedes 66 točk
2. Ferrari  65
3. Red Bull 37
4. Toro Rosso 12
5. Force India 10
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.